КОМУНАЛЦИ УПОЗОРАВАЈУ: „Повишица плате или протест!“

KOMUNALCI UPOZORAVAJU: „Povišica plate ili protest!“

13 decembra 2016

05-komunalna_620x0

KOMUNALCI i Vlada ni posle više od mesec dana pregovora nisu uspeli da se dogovore o povećanju zarada od 7,6 odsto. Za oko 68.000 radnika u komunalnoj delatnosti plate su smanjene kada i u ostalim državnim organima, iako su oni samo indirektni korisnici budžeta.

Kako nezvanično saznajemo, predlog Samostalnog sindikata zaposlenih u komunalnim delatnostima o povećanju zarada ušao je u nacrt budžeta za narednu godinu, ali je izbačen po nalogu MMF. Posle toga vlasti su im obećale jednokratnu pomoć od 25.000 dinara, ali i o tome se sada ćuti.

Milan Grujić, predsednik sindikata, kaže za „Novosti“ da će, ukoliko ne bude dogovora, biti prinuđeni na radikalnije mere, odnosno na protest ispred Vlade.

– Najteža je situacija u komunalnim preduzećima na jugu – kaže Grujić. – Naše plate su za oko 20 odsto manje od prosečne srpske plate. Oko petine radnika prima samo minimalac, a prosek komunalaca je za 20 odsto niži i od plate u privredi.

Prema rečima našeg sagovornika, oni su najugroženiji sektor, a iako nisu korisnici budžeta, njima su smanjene plate i na taj način pune budžet. On dodaje da u komunalnoj delatnosti zaposleni primaju u proseku 36.000 dinara.

– Komunalna delatnost se sama izdržava, mi prodajemo vodu, iznosimo smeće i od toga isplaćujemo plate – kaže Grujić. – Zbog lošeg tretmana zakona o budžetskom sistemu okarakterisani smo kao indirektni korisnici budžeta. Tražimo da se to promeni u propisima, pošto je na taj način naneta velika nepravda ljudima koji rade najteže poslove.

ODLAGANJE

KOMUNALCI su zakazali prvi protest za 9. novembar, ali pošto je Vlada pokazala volju za pregovorima, odložili su ga za 29. istog meseca. Do velikih pomaka nije došlo, tako da Sindikat komunalnih delatnosti najavljuje novi protest zaposlenih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *