КОН УПЛАШИО СРБИЈУ: Не држимо конце у рукама!

KON UPLAŠIO SRBIJU: Ne držimo konce u rukama!

4 aprila 2020

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se ove i sledeće nedelje očekuje vrhunac epidemije i navodi da sada ne držimo konce u svojim rukama, jer ne može da se prati ko je od koga zaražen.

„Mi i dalje očekujemo da će vrhunac epidemije biti ove i naredne nedelje“, rekao je Kon i naveo da će se nakon toga videti rezultati mera.On je kazao da sada ne držimo konce u svojim rukama, jer ne može da se prati ko je od koga zaražen.

„Normalno, od tih slučajeva se istražuju kontakti i sprečava se da dalje prenose. Sad smo blizu toga da sve zavisi od toga koliko imamo kontakata. Ukoliko ih sprečimo, teoretska mogućnost opstajanja virusa je značajno smanjena“, rekao je on ta TV Prva, a prenosi Tanjug.

On je ponovio da je potrebna gvozdena disciplina.

„Mi se sad već nalazimo na preko 300 zaraženih dnevno, a imali smo ranije oko 100 zaraženih – zato je sada situacija da se razmišlja o uvođednju policijskog časa od 24 sata“, rekao je Kon.

KOMENTARI5 komentara

 1. Alex says:

  A da ide da plasi malo svoje rodjake?

 2. Cp6a says:

  Vidim da MUP ima bazu podataka onih koji treba da budu u karantinu. Verujem da i epidemiolozi imaju nešto slično, međutim, važno je da ta baza bude specijalizovana. Sve su današnje manje više relacijske, ali ovde je potrebna baza relacija, nešto kao rodoslov baza, da se vidi ko je sa kim u kakvoj vezi. Veliki brojevi su zeznuta stvar, puno puta sam se uverio u to i ako ovakve baze nema, lako se mogu pogubiti konci. Nadam se da bez potrebe ovo pišem i da je zabrinutost ne zbog tehnikalija, nego zbog nemogućnosti da se dobije informacija ko se od koga zarazio, zato što se zaraza toliko proširila. A to tek nije dobro.

 3. dejordje says:

  Treba uvesti mere koga nadju kuci krivicna prijava Svi bi ostali kuci Naopak narod

 4. Milan says:

  A šta te briga ko se od koga zarazio. Predsednik se hvali da ima testova kol'ko hoceš. I još toliko može da nabavi. Ako je tako donesi odluku o obaveznom testiranju svakog, bukvalnog svakog od bebe do stogodisnjaka. Zavrsis sve za 15-20 dana i imas ih na dlanu sve. Onda selekcija, ti kući, ti na sajmište, ti u bolnicu, ti na livadu, ti na psihijatriju. Prosledite ovo i PreCedniku pametan je on co'ek mozda će i porazmisliti.

  • Cp6a says:

   Kao što rekoh, matematika velikih brojeva zna da bude nemilosrdna. Igrajte se malo sa minutima po glavi stanovnika i pretpostavite mnoga ograničenja i uska grla: broj uzimača brisa i njihov transport, tehničara za izolovanje virusne RNK, RT-PCR aparata i molekularaca koji njime upravljaju, administrativnog osoblja, dostupnih test-kitova i sl. Množite malo sa 7 miliona i dobićete osećaj koliko za to treba vremena, ljudstva i opreme. Siguran sam da je država sve to proigrala sa tačnim podacima, jer to se uvek radi. Najefikasnije je sprečiti da zaraženi uđu u narod. Ako se desi, onda se jure i otkrivaju inficirani i njihovi kontakti. A kad se bolest raširi, onda ode mast u propast, više se ne zna ko se od koga zarazio, sistem se raspada, od sprečavanja više nema ništa, radi se samo lečenje i moli se Bog da toga bude što manje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *