KONAČNA ODLUKA: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

KONAČNA ODLUKA: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

21 marta 2014

moscow 92382Srbija neće popustiti pred zahtevima koji stižu iz Brisela i najmoćnijih članica EU i neće uvesti sankcije Rusiji i Ukrajini – saznaju „Novosti“.

Kako nam je rečeno u srpskom državnom vrhu, naši zvaničnici vode intenzivne razgovore sa partnerima i u Briselu i u Moskvi, kako bi objasnili specifične pozicije Srbije i zatražili razumevanje za izbalansiran stav naše zemlje.

Novostima“ je potvrđeno da su iz Brisela, ali i iz više evropskih centara, u neformalnim kontaktima pred Beograd izneta očekivanja da ćemo se pridružiti odlukama EU, iako nismo formalni član. Prema našim saznanjima, od Srbije nije eksplicitno traženo da sledi kurs Brisela, ali je naglašeno da kao država koja je započela pretpristupne pregovore o članstvu, ukoliko želi da napreduje na tom putu, treba da usklađuje spoljnopolitičke akcije sa EU.

Šef diplomatije Ivan Mrkić kaže, za „Novosti“, da Srbija zna šta su njeni prioriteti u spoljnoj politici, koja je oduvek bila najneposrednija refleksija unutrašnjih prilika i potreba u našem narodu i državi:

– Čim bude oformljena nova vlada, preciznije će biti izneti stavovi, koji će, uveren sam, kao i do sada biti zasnovani na međunarodnom pravu i univerzalno prihvaćenim principima koji regulišu međunarodne odnose.

Mrkić je tokom nedelje razgovarao sa šefom delegacije EU u Beogradu Majklom Devenportom, kao i ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom.

KOMENTARIJedan komentar

  1. tandaramandara says:

    "Prema našim saznanjima, od Srbije nije eksplicitno traženo da sledi kurs Brisela, ali je naglašeno da kao država koja je započela pretpristupne pregovore o članstvu, ukoliko želi da napreduje na tom putu, treba da usklađuje spoljnopolitičke akcije sa EU."Po svemu izloženom na sceni je najperfidniji oblik ucene, šta li nas tek čeka ako kojim (nesrećnim)slučajem postanemo deo njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *