КОНАЧНО ОБЈАВЉЕН ФРАНЦУСКО-НЕМАЧКИ план понуђен СРБИЈИ

KONAČNO OBJAVLJEN FRANCUSKO-NEMAČKI plan ponuđen SRBIJI

28 februara 2023

Na sajtu Evropske unije konačno je objavljen francusko-nemački predlog koji je stavljen pred Beograd i Prištinu da ga prihvate ili odbiju.

Prema rečima šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja ovaj plan je postao novi pregovarački okvir za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.U dokumentu na koji paraf još nije stavila nijedna strana, primetna je značajna sličnost sa odredbama ugovora dve Nemačke iz 1972. godine.

Napominjemo da je ovakav sporazum, sa ovim tačkama, u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas došao u Brisel s namerom da „neki sporazum“ bude potpisan, ali da je on to odbio. Kurti je potvrdio da je bio spreman da potpiše dokument, ali da je srpska strana to odbila.

Prema dokumentu „Predlog EU – Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije“ ugovorne strane svesne svoje odgovornosti za očuvanje mira, posvećene doprinosu plodonosnoj regionalnoj saradnji i bezbednosti u Evropi i prevazilaženju nasleđa prošlosti, svesni da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i zaštita nacionalnih manjina osnovni uslov za mir, polazeći od istorijskih činjenica i ne dovodeći u pitanje različita gledišta Strana o osnovnim pitanjima, uključujući pitanja statusa, u želji da stvore uslove za saradnju između Strana u korist naroda, dogovorile su se sledeće:

Član 1

Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava.

Obe strane će međusobno priznati svoja dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Član 2

Obe strane će se rukovoditi ciljevima i principima postavljenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenoj ravnopravnosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminacija.

Član 3

U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, strane će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim sredstvima i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile.

Član 4

Strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime.

Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.Član 5

Nijedna strana neće blokirati, niti podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njihovom putu ka EU na osnovu sopstvenih zasluga. Obe strane će poštovati vrednosti navedene u članovima 2. i 21. Ugovora o Evropskoj uniji.

Član 6

Iako sadašnji sporazum predstavlja važan korak normalizacije, obe strane će sa novim zamahom nastaviti proces dijaloga koji vodi EU, koji bi trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

Strane su saglasne da produbljuju buduću saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, pravosudnih i policijskih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih, raseljenih lica i drugih sličnih. oblasti kroz zaključivanje konkretnih sporazuma.

Detalji će biti dogovoreni u dodatnim sporazumima koji će biti omogućeni Dijalogom koji vodi EU.

Član 7

Obe strane se obavezuju da će uspostaviti posebne aranžmane i garancije, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i oslanjajući se na postojeća evropska iskustva, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova.

Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Član 8

Strane će razmeniti stalne misije. Oni se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade.

Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9

Obe strane uzimaju u obzir posvećenost EU i drugih donatora da uspostave poseban paket investicija i finansijske podrške za zajedničke projekte Strana u ekonomskom razvoju, povezivanju, zelenoj tranziciji i drugim ključnim oblastima.

Član 10

Strane će uspostaviti zajednički komitet, kojim predsedava EU, za praćenje sprovođenja ovog sporazuma.

Obe strane potvrđuju svoju obavezu da primenjuju sve prethodne sporazume Dijaloga, koji ostaju važeći i obavezujući.

Član 11

Obe strane se obavezuju da će poštovati Mapu puta za implementaciju koja je priložena ovom sporazumu.

(RT Balkan)

KOMENTARI17 komentara

  • Dražen Jovan Petrović says:

   U slučaju potpisa ovog smeća Vučić mora biti krivično gonjen.

  • Mirovnjak says:

   O čemu se ovde radi? Od kada to EU ima primat u svetskim (među)državnim sporovima nad OUN? Čitajući ovih 10 članova, tačaka tkzv nemačko-francuskog plana odnosno predloga koji je stavljen pred Beograd i Prištinu da ga prihvate ili odbiju, čitalac primećuje da se na više mesta pominju UN ili Povelja UN! Što je i logično iole pravno-politički pismenom čitaocu. Odmah se, nakon razmišljanja čitalac mora zapitati odakle EU, čak i u vidu predloga, pravo da se meša u isključivu nadležnost de fakto i de jure Organizacije ujedinjenih nacija (OUN)? EU nije svetski priznati međunarodno pravni subjekat niti to može biti! Nije ni bilo kakva mirovna organizacija! Niti je Srbija po važećem joj Ustau sa KiM njena članica. Srbija je punopravna članica OUN i posledično logično samo je ista nadležna da posreduje, i to samo na poziv države Srbije u rešavanju problema sa njenom pokrajinom! U krajnjoj meri da nešto i predlaži obema stranama a sve u granicama pravnih joj mogućnosti. Sve drugo je protivno Ustavu Srbije, njenim zakonima - što se upravo i dešava ima tome 10-ak godina unazad koliko otprilike traju neshvatljive stranputice mora se napisati "naših" zadatku i vremenu nedoraslih državnika, političara i svih onih koji na bilo koji nači učestvuju u ovom neshvatljivom galimatijasu! Neshvatljivo je da ovdašnji tužilačko-sudski organi nijednom nisu reagovali a bilo je i ima puno razloga, ne samo povrede Ustava Srbije, da su morali podići tužbe protiv neodgovornih lica. Ne znam koje ovde glup - naš narod nije, ali su podli kosovski, određeni EU političari i neka naša nedržavotvorna lica koja predstavljaju biće u biti pre njihove lične političke stavove i interese nego Srbiju kao državu. Ne dozvoliti da nam "naši" nedržavotvorni političari izvuku tepih ispod nogu! Nema nama šta da predlaže EU niti da nam ona posreduje, neka gleda svoja posla! Za posredovanje i eventualno predlaganje u rešavanju naših problema sa KiM pre svega je nadležna Srbija i onda, ako joj se za takvo što obratimo, tome merodavna OUN! Sve drugo je nepotrebno i na štetu Srbije.

 1. Gagi says:

  "Obe strane". Diplome, registarske tablice, stalne misije, pasosi. Sta je TO nego ugovor sa drugom drzavom. A tada, kao i uvek do sada, druga strana potpisane obaveze ne postuje. I sta onda. Borelj i ekipa ce doci na KiM da se pobrinu za sprovodjenje potpisanog, kao sto su i do sada intervenisali za premlacivanje Srba. Ispravno konstatujem, cim se sve ovo "sredi" sa KiM krece problem Vojvodine gde nekih nagovestaja vec ima. Komunisti svoj posao moraju da dovrse, kako se oni danas zovu - to nije bitno. Bitno je da se zivi lepo i lagodno od prodaje Srbije i njenog naroda. Ako narod jos nije shvatio, to je jedna opasna samoziva sekta koja je unistavala Srbiju od drugog rata do danasnjih dana. Kome jos nista nije jasno, neka analizira sve Srpske nacionalne gubitke za taj period od dolaska "internacionalista" na vlast do danasnjih dana. Posao se nastavlja, ranije je to bilo pendrecima i robijama a danas medijima. Koga danas "provuku" kroz prljavu vodu ovi "analiticari", tog ni Sava i Dunav nece oprati. Za razliku od ranijeg perioda, danas se sprovodi kolonizatorsko duhovno nasilje i siledjistvo.

  • RASPUCHIN says:

   Sa "Vojvodinom" neće biti nikakvih problema i o tome pišem već godinama. Čim se potpiše za "*Kosova" "Vojvodina" po automatizmu ostvaruje ista prava , bar što se tiče zapadnjaka i njihovog pravnog sistema. A "analitičari"? Pa to je od prilike i uz časne izuzetke gomila fekalija koji bi za cigar duvana prodali ćaću i mater a za malo više i narod i državu. Kada se bolje pogleda sve je to Brozov šljam i njihovi genetski i ideološki nasljednici.

   • persida says:

    Sve dok se ne zatvori Kuca cveca, a ostaci Brozovi ne poklone Hrvatskoj, zivecemo u mrtvackom sanduku.

  • Zeka says:

   "Komunisti svoj posao moraju da dovrse, kako se oni danas zovu - to nije bitno. "... pa, jes' bre, i to što kažeš. To nije bitno! Ko god da su krivci i kako god da se zovu, to su (a ko drugi?) svakako komunisti. U ovom današnjem svetu i nema nekih drugih sposobnih za sve vrste zla i nevaljalstva prema Srbiji, do komunista. To se, štono kažu, i golim okom vidi. Ako je Klinton - eto ga komunista. Ako je Bajden - eto ga opet komunista. Ako je Olbrajtova - pa to je komsomolka prava. A Vašington zapravo nije to, nego je njegovo pravo ime Vašingterna. Ako je NATO ili EU - pa svima je poznato da su to notorne komunističke organizacije i tvorevine. Ako je Djindjić - oduvek se znalo da je on u duši komunista, kako da ne! A isto važi i za Draškovića i Šešelja, lažu da su preumili, jer se jasno vidi da nema većih boraca za komunizam i komunistička uverenja od njih dvojice. Pa ko bi se borio za rehabilitaciju djenerala Draže do izvorni i autentični komunisti?! A Koštunica grdan, mora da je i on okasnelo postao komunista (jer je dotle bio neobavešten), čim je pod njim rasturena država, pohapšeni komandanti srpske odbrane od NATO, a šiptarski teroristi iz zatvora pušteni na slobodu. Pri tom se deo članstva bivše njegove stranke i danas bori za rehabilitaciju djenerala Nedića. Onako, dosledno - komunistički. Vučić je primer komuniste, to jasno pokazuje njegova biografija - najpre radikal, a onda vrbovani NATO agent u Srbiji. E, sad, jedino nisam siguran za Tadića. On, valjda, ni sam ne zna šta je. Znam samo da mu je otac predvodio filozofe protiv titoizma kada je to malo ko radio. Nije mu uspelo. Samoživa sekta nastavlja sa radom. Samo menja metode - od ranijeg privrednog, obrazovnog, kulturnog, sportskog i ponajviše demografskog rasta Srbije, odlučila se sekta da sada obori Srbiju na pad standarda, privrede, kulture i da naredi stanovništvu manju proizvodnju dece, a više umiranja i bežanja u inostranstvo. U medjuvremenu, ta je sekta promenila i ime, a i članovi im imaju drugi naziv. Danas se zovu natovci, europejci, djindjićevci, draškovićevci, šešeljevci, vučićevci i drugi -ovci i -evci. Čista konspiracija, tipično komunistički. Da nije smešno, bilo bi tužno...

   • Gagi says:

    Nisam se bas tacno izrazio, tacno je katolicki komunisti. Odnosno, izmisljena sekta kao i sve ostale iz jednog centra da se razori istok i Srbija. To, sto se ti danas "peres" za svo zlo koje je ucinjeno Srbiji i njenom narodu, donekle je i normalno. Svaki olos i prestupnik ima pravo na odbranu. Sve ove probleme Srpskom narodu na prostoru bivse Jugoslavije su napravili Knez Milos i Karadjordje, niste vi komunisti. Sto se tice disidenata u titinoj drzavi i njihove "borbe", zar zaista verujes pored postojanja Golog otoka da su oni samostalno i na "svoju ruku" mogli da baljezgaju sta stignu. Bilo je disidenata, ne sporim, Dragos Kalajic, Milic od Macve ...

    • Zeka says:

     Katolički komunisti?! Kakav divan primer oksimorona! Logička besmislica. Ja se izvinjavam, ali bojim se da je tvoja mašta nepresušna, pa ćeš izmisliti svaku "sektu" da bi opravdao svoje stavove koji potpuno promašuju stvarni svet i realne pojave u njemu. I sada sam ja "ološ i prestupnik" koji "pere svo zlo učinjeno Srbiji"?! O, bogo moj, s kim ja pokušavam da diskutujem! Pa su još ti komunisti krenuli iz jednog centra da razore Istok i Srbiju? Istok u kojem je kolevka prve komunističke države i Srbiju u kojoj su komunistički političari najduže pružali otpor Novom poretku? E, sad, jedino ako su Klinton, Olbrajtova, Bajden ... katolički komunisti? Nisam siguran ko su, ali komunisti svakako nisu. Ni katolički, ni sektaški, ni disidentski, ni bilo kakvi komunisti. Osim ako imaš sopstvenu definiciju o tome šta je komunizam i ko su komunisti. Inače, za tvoju informaciju, Tadićev otac, filozof Ljuba Tadić, delovao je kao antititoista u okviru filozofske tzv. Korčulanske škole u vreme kada je Goli otok kao logor odavno bio rasformiran i prestao sa radom. Dragoš Kalajić i Milić od Mačve nisu nikakvi "disidenti", nego samosvojni intelektualci koji su svojim atraktivnim idejama odudarali od uobičajenog intelektualnog miljea svog vremena. Što se Kneza Miloša i Karadjordja tiče, verovatno bi, da vaskrsnu, imali jedan drugom šta da poruče. Na primer, preko nišana, s obzirom da je Miloš naredio klanje svog kuma Karadjordja, Srbina. A i to je tipično srpski, mislim na kumove... bar tu ti je, valjda, jasno da komunisti nemaju ništa s tim.

 2. Lazar says:

  "dobrosusedske odnose" - član jedan,stav jedan : to važi za dve međunarodno priznate nezavisne države,što u ovom primeru nije slučaj,pa važi : ko potpiše.

 3. Petrovgrad says:

  Dakle, Srbija bi nestala u sadašnjim granicama. Novonastala Srbije bi tek tržila priznanje, a zna se čemu to vodi i ko bi je i pod kojim uslovima takvu priznao. Tako nešto ni Čeda Jovanović ne bi potpisao. Da potpiše da Srbija više ne postoji. To niko nikada neće potpisati.

 4. Kulak says:

  Pristajanje na ovo znači kapitulaciju i trenutačni kraj postojanja Srbije.

 5. Bob says:

  Pa naravno da bi Kurti to potpisao, ko ne bi na njegovom mestu. Nema tu nista za nas osim potpunog poraza. Koliko vidim tu se ZSO ni ne pominje. Da je Vucic imalo vuk, ne bi trosio narodne pare i vreme uzalud. Samo treba da zatvori vrata i zaboravi na EU, okreni se sebi i svojoj zemlji.

 6. Tricikl says:

  Vučko zna da pozorište staje onog trenutka kada se podpiše bilo sta sto makar liči na izdaju. Sve je tu vrlo jednostavno. Sve ostalo je sviranje

 7. Biogradlija says:

  Ako Aleksandar Vučić ovo potpiše, prekršio je Ustav Srbije.

 8. persida says:

  Vucic je vec potpisao, ostaje samo fporma kako da se glupim Srbima proda ova izdaja. Ko to ne shvata, mora da je malo glup, da ne kazem da je gluperda.

  • Gagi says:

   Tako je Persida, sada sledi "zamazivanje" sa ovim medijskim urlatorima. Vidimo da izgibose za baksis koji nikada u zivotu nisu imali i od nekoga dobili. Grof nikada nije bio cicija kada poklanja tudje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *