КОНАЧНО ОТКРИВЕНА ВЕЛИКА ТАЈНА: Ево ко је украо 204 сандука злата из Србије!

KONAČNO OTKRIVENA VELIKA TAJNA: Evo ko je ukrao 204 sanduka zlata iz Srbije!

6 novembra 2016

14-gold-zlato-54tz

Kralj Petar Drugi Karađorđević je 1941. godine pobegao iz zemlje i poneo narodno zlato – jedan je od najčešće korišćenih argumenata u proteklih 75 godina protiv kraljevske porodice.

Polazeći od teze, decenijama korišćene u postkomunističkoj istoriografiji, Dušan Babac i Aleksandar Ognjević u knjizi “Tajne kraljevksog blaga” demaskiraju ovaj višedecenijski mit oktirivajući da je sudbina zlata i kraljevskih dragocenosti bila potpuno drugačija.

Posle više godina istraživanja, autori su pronašli koliko su zapravo zlata kralj i vlada poneli tokom evakuacije, kakva je bila sudbina dragocenosti skrivenih u manastiru Ostrog, kakva je bila uloga Nemaca, Italijana, Amerikanaca, Ozne i Udbe u raznošenju blaga, kao i šta se dogodilo sa izuzetno vrednim umetničkim delima i svetinjama u vlasništvu kraljevske porodice.

– Kralj Petar nije ukrao narodno zlato i nije živeo bogato u emigraciji. Jedan gram zlata on nije razmenio! Ovu priču su sistematski posleratnih godina proturali protivnici monarhije i kao mantru, preneli je na svoje potomke – rekao je za Večernje novosti Dušan Babac.

Dodao je da je Kraljevina Jugoslavija dočekala Drugi svetski rat sa stabilnim rezervama i neposredno pre ratnih sukoba planski je nastojala da sačuva novac i zlato i skloni ih na sigurno.

Ipak, tokom povlačenja prema Crnoj Gori morala je da spali velike emisije novčanica, kako novac ne bi došao u ruke okupatora. I to je bila jedinstvena mera u istoriji monetarne politike jedne države.

Od 204 sanduka zlata filijale Narodne banke u Užicu, Italijani su u aprilu i maju 1941. zaplenili 179 sa 8.393 kilograma čistog zlata. Od preostlih 25, Nemci su u manastiru Ostrog uzeli četiri, osam je ponela vlada, pet generalitet, jedan je ukraden, a pet je otela Ozna posle rata – navodi Babac.

Otkriva i da su posle kapitulacije Italije, Nemci zaplenili i jugoslovnesko zlato koje je bilo kod njih. Američke trupe su ga u maju pronašle i oduzele i posle Londonskog sporazuma vraćeno je Italiji, koja je vratila Jugoslaviji celokupno zaplenjeno zlato, na osnovu Ugovora o miru.

Autori tvrde da je Jugoslaviji posle rata vraćeno najviše zlata u odnosu na druge zemlje u Evropi.

(Večernje novosti)

KOMENTARI33 komentara

 1. Slavica says:

  Babac je inace jak faktor da bi mu se verovalo. jel to onaj Babac cija je zena bila uhapsena sa Katarinom Rebracom, pa pustena a krala zajedno sa Rebracom. I Katarina Karadjordjevic je bila umesana pa je pustili. I sada kralj bio posten, kad je voleo Srbiju sto je iz nje bezao, nego ponesi zlato. Sta je bio Karadjordje, seljak, pa kad pre njegovi naslednici skupise zlato. Ovaj vam je clanak glup, a Babac prevarant.

  • Ivan Grozni says:

   Kao po obicaju. Srpski kralj i Srbi su dezurni krivci za sve. Slavice, zlato u trezoru bivse Jugoslavije nije pripadalo kralju vec drzavi Jugoslaviji. Nisu autori naveli i da su 34 sanduka zlata iz Sarajeva ustase konfiskovale i odnele u nepoznatom pravcu. Citaj Vatikan. Drugo Svojim ocima sam video jedan mali deo tog nestalog sanduka koji su izmedju sebe podelili piloti koji su vrsili evakuaciju Vlade i trezora. Licno mi je pilot pokojni Lazar Milcic pokazao oko sto dukata iz tog sanduka. Zbog tog sanduka je u Kairu izbila svadja izmedju oficira bivse Jugoslavije koji su bili u pratnji kralja i Vlade Ju. Zato su ih Englezi morali rasturiti pa su ih poslali neke u Palestinu neke u Afriku a neke u Englesku. Sto ne krivis Dr Juraja Suteja on je bio ministar financija. Od tog iznesenog zlata financirana je Vlada u izbeglistvu,placana je i pomoc nekim ljudima JUGOSLOVENIMA koji su se zatekli van zemlje a nisu se mogli vratiti u okupiranu domovinu. Nisam monarhista ali istina je istina. Svi su imali vise koristi od tog zlata nego kraljevska familija. Cercil je postavio svoje ljude tako je iz Amerike doveo Dr Ivana Subasica na celo Vlade Jug. Kralj je bio samo jedna tragicna marioneta u rukama veikih i pokvarenih mesetara. Dans se koristi ista floskula VELIKO SRPSKI NACIONALIZAM kao bauk politike na Balkanu. Isto to su radili i 41. godine. Srbi su za sve krivi pa su i Slavicu ubedili da je kralj pokrao zlato i time doprineo losem stanju u Srbiji. Mia kulpa Mia kulpa

  • Garavi Srbin says:

   Ovi rade za Englensku obaveštajnu službu i ovo je samo propaganda i bacanje prašine nama u oči kako bi nam vratili tu debilnu familiju da nas i dalje jaši i pljačka .Ti karađotđevići imali su na svakom ćošku vilu ili vinograde, pola Srbije je bilo njihovo ! Zašto ? I te trebamo da zovemo kranjem ... to je jedna masonska bagra koja je radila samo za sebe i masone a nije bila briga nimalo za Srbiju . Kad je počeo rat sigurno su bili pošteni pa kad su bežali iz Srbije otišli su praznih ruku ... to kralj koji je u najtežoj situaciji ostavio Srbiju bez vođe, znači samo je gledao svoju guzicu !!!Za zazliku od njega Ruski car ne napusta Rusiju već gubi i glavu i svu svoju porodicu jer ... Zato ovu propagandu trebamo razbijati i nedati da nam ga opet natovare na grbaču !!! Netreba nam !!!

   • Miki says:

    Za kralja nevalja

  • Ilija Korac says:

   Alo bre ludi Srbi, kralj petar kad je pobegao da li vi znate gdje je ono otisao i sa kim je otisao. Svakako da ne znate jer vas se tito posrao u mozak te zenate kako vam je ber ime. Kad je kralj pobegao otisao je u Libanon sa malim avionom u koji neije mogao da tran ogromnu kolicinu zlata. Iz libana je otisao u Kairo a onda iz kaira u London. JKa sam licno imao priliku kad je Kralje Petar posetio Australiju da razgovarams njim. Svakako du su Srpske komunjare i ustaski Tito koji su se borili protiv Kraljevine pokusavali su da uprljaju Kraljevsku familiju jer to im je bio posao i danas to rade. Kralj je zivio u inostranstvo od malog prihoda jer su oni imali mali ulozeni kapital u inostranstvi a pomagali su ga i engleska kraljevska familija. Probudite se Srbi vas je pokaro Tito i njegova srpska komunisticka banda Pobrinite se i doznajte istinu ali verujem da vas grize savjest sto ste ucinili pa ne zelite da se istina dozna.

  • Bubs says:

   Ni ti nisi sav svoj očito.

 2. Ivan Grozni says:

  Slavice ti si glupa. Zlato nije bilo vlasnistvo kralja vec drzave Jugoslavije. Babac i drugi nisu ukljucili 34 sanduka koje su ustase zaplenile u Sarajevu. Sto se tice zlata koje je izneto. Pa od necega je morala Vlada ondasnje Jugoslavije da se izdrzava u Londonu. Saveznici nece da isplacuju plate ministrima kapitulirane zemlje. Moraju to da rade sami. Sto se tice ukradenog zlata. Svojim ocima sam video jedan deo tog zlata oko sto dukata kod bivseg pilota pokojnog Lazara Milcica koji je posle rata emigrirao u Australiju i tamo umro. Licno mi je On rekao da su piloti koji su bili zaduzeni za evakuaciju Vlade Jugoslavije to zlato izmedju sebe podelili. Zato je u Kairu izbila velika svadja izmedju pilota i posade pa su Englezi morali da ih razdvajaju i neke si poslali u Afriku a neke u Palestinu da bi stvorili mir medu njima. Pricati proizvoljno i nasedati na propagandu bez ikavih dokaza vrlo je glupo. Drugo kralj Petar je bio jos dete i radio je ono sto su mu naredili "oficiri i politicari" koji su gledali samo svoj interes i kako da se izvuku iz rata. Za sve to su morali da krive nekoga. Cela ujdurma oko zlata je da se po obicaju okrive SRBI i NJIHOV KRALJ za sve.Draza je bio proglasen za krilo VELIKOSRPSKOG pokreta dok licno Cercil dovodi Dr Ivana Subasica na celo jugosloenske Vlade u izbeglistvu. Ministar financija bio je Dr Juraj Sutej.Zasto ne krivite njega za "nestalo" zlato.Pre nego bacite blato na nekoga pazite da vam se ne vrati u lice. Apsolutno nisam monarhista ali istina je istina. Nisu samo Srbi bili u V;adi Jugoslavije da bi oni zajedno sa kraljem, bili jedino odgovorni, za sve.

 3. električar says:

  Pošto su danas svi "svedoci dogadjaja", "analitičari", "pisci", moraću i ja da napišem jednu knjigu, pa ćete da vidite šta je stvarna istina koju samo ja znam, a do sada nisam hteo da je kažem ...

 4. tolstoj says:

  Managala moj ti kur.

 5. Trifun says:

  Uporno pokusavaju da nas slabe pricama o proslosti iz drugog, partizani i cetnici, i te stvari. I nasi neprijatelji moraju priznati kada su sami izmedu cetiri zid da otpor na koji su naletili od ovako malog naroda, bezi icega maltene, zadivljuje.

 6. Trifun says:

  Nema kakva zverstva i podlosti nam nisu uradili! I to vekovima. Ali tu smo jos uvek. I borimo se. Za svaki pedalj i svaki dan slobode. Zestoko. Sta tu nekome nije jasno?

 7. Trifun says:

  Nece ni Hilari a ni da sam drug Tito vaskrsne, zaustaviti nasu borbu za slobodu. Dok god budemo ugorzeni boricemo se. Koliko god nas ima. Kad nas ne bude bilo ostace zapis o tome. A na kraju krajeva nista nije vecno. Sve prolazi i nestaje. Tako ce jednoga dana i to nase sunce da pode u vecna lovista. Zauvek.

 8. Trifun says:

  Sta tu nekome nije jasno? Ni poubijat nas ne mogu. Nas 'saka jada' suprostavljamo im se, svaki Bozji dan. Ponosim se time. Sta tu nekome nije jasno?

 9. Trifun says:

  Ne mogu nas poubijat, ne mogu nas pokupovat. Sta im preostane? 'Saka jada' da ih potuce i porazi? Jel to moguce?

 10. Kosovac says:

  Sve novine i portali pišu o Jugoslovenskom zlatu detaljno. Već je i napravljen raspored ko je koliko tona uzeo, a niko da se seti da prouči koliko je tona zlata doneo Vatikanu izvesni Josip Broz. Sudeći po obaveštenju Ministarstva inostranih poslova Italije od 14.08.1944. godine, gde je taj izvesni Josip Broz posetio katedralu svetog Petra u Rimu, može se usvojiti taj podatak o poseti slavnog srpskog komunističkog vođe verskom objektu, ali niko ne zna da kaže da li je i koliko tada zlata doneo i kako je izgledao njegov susret sa papkom, da li ga je poljubio u ruku ili obraz i slično. A možda je dogovarano nešto i o Pacovskim kanalima, ko to zna………. Jedino se sa sigurnošću može utvrditi da je predata količina zlata bila dovoljna da uz ostale zasluge Josipa Broza isti bude beatifikovan i proglašen za sveca. Kada se taj svetac slavi, pa zna se 1. maja svake godine, pogledajte u rimokatolički kalendar. Slave ga i ove kolege ateisti ali kao praznik rada, ne smeju da kažu istinu.

 11. Trifun says:

  Sve je to specijalni rat. Iz kuhinja Tavistok Instituta za psiholosko propagandno ratovanje. Oni su stvarno vrlo umisljeni. Ipak smo mi mnogo opasniji protivnik nego sto su to oni ocekivali. Daleko.

  • RAVNOGORAC U SRCU says:

   TRIFUNE , KAZI MI MOLIM TE STA TI TO JEDES KAD SI TOLIKO MUDAR ? MOJ KOMSIJA , KOJI VAZI ZA VRLO LUKAVOG COVEKA , KAZE DA JEDE LUK SVAKI DAN PO DVA PUTA DNEVNO A TI ?

 12. Trifun says:

  Evo dobili su bumerang nazad, Brexit. Za 3 dana jos jedan verovatno u SAD. Da li neko iole sumnja da je to direktan rezultat rata protiv nas Srba na Balkanu??

 13. Trifun says:

  Da li iko iole pametan sumnja da nasa borba protiv zapadnih genocidnih hijena ne inspirise naroda svijeta??

 14. Trifun says:

  Doduse nismo se jos latili pusaka da ih protjeramo jer su se oni vesto maskirali iznutra u civile. Ali borba je to moj sinko itekakva.

 15. Trifun says:

  Pa i jedan Komadante nas je spominjao skoro. Kud ces veceg priznanja, doduse zalio je sto Milosevic nije izdrzao jos koji dan pritiske jer su zlocnici bili izgubili vec. Ali Komandante misli da im necemo ostati duzni. Eto ko sam ja da protivrecim tolikoj legendi.

 16. Trifun says:

  Ni levo ni desno. Nego direktno u sredinu.

 17. Trifun says:

  Da li smo mi uopste svesni kako oni prate svaki dan svoje borbe, koja je sada dosla u fazu prsa u prsa, protiv naseg naroda na Balkanu? Pa oni imaju posebne komandne centre iz kojih se ta borba diriguje iz minute u minute. Da li smo mi svesni toga??

 18. Trifun says:

  Sad cemo mi sledecih 200 godina da se raspravljamo o pisljivih 8 tona zlata i ko je saradivao sa davolom u drugom??? Pa da nisu uzeli ni kilogram necega sto pripada narodu previse je, ali nije to glavna stvar. Oni su utekli. Bez namere da se vrate. Jer su poneli zlato. Znali su da im se to nece oprostiti. Prica zavrsena. 8 tona zlata je sica.

 19. Trifun says:

  Koji degeni. Uporno nam plasiraju te price kao metod ratovanja protiv nas, ali gde su stigli s time?? Gube rat za ratom, svakim udarom na nas ili druge poput nas Rusija im zestoko naplati. Gde je Krim sada??? Bwhaaa...Rusija sada ima vojno prisustvo na Bliskom Istoku koje garantuje njen uticaj ne samo tamo nego i u svetu. Projektovanje sile sa Krima i iz Sirije je VELIKI UDARAC NATO-u. Ako nas isprovociraju do kraja na Balkanu osvanuce ruska armada na planinama u RS jedno jutro, i sta onda?? Sah mat NATO u Evropi. Pink, Informer, bivis direktor CIA Petrusic komanduje medijima, i slicno...?? Hej bivsi general komadant sa ratista i CIA je morao biti dopremnjen u ovu 'saka jada' zemlju da se bavi s nama. Garant se oni svi hvataju za glavu kad razmisljaju o nama. Sta je ovo, sta da radimo?? Konc logori vise nisu u modi. Kako da 'izademo na kraj sa tim 'banditima'??? ODGOVORA NEMA.

 20. Trifun says:

  Sve su upotrebili protiv nas. Svetske ratove, masovna ubistva u ratovima, genocide, bezbroj bombardovanja, pljacki, okupacija, propagandnih i ekonomskih ratova...ali mi smo jos uvek tu. I ratujemo protiv tih zapadnih genocidnih hijena i zlotvora. Svaki Bozji dan. Za svaki pedalj i svaki dan slobode. Sta tu nekome nije jasno?

 21. jovo says:

  zlato dnijo onaj ko je pobedijo kralja i drazu i srbiju kobi to mogo biti onaj koje stvorijo privremenu jugoslaviju na teretoriji srbije koje stvorijo jugoslovene ja ne znam znas ti...

 22. ljubisav says:

  hehehehe.......jadni li smo!!!

  • Kosovac says:

   ljubisav,….. Ako ste jadni, učinite bar nešto da se uzdignete. Pokušajte da budete Srbin, jeste teško, ali je lepo.

 23. milovan says:

  Posle razlaza J.B.T. sa Staljinom odnosno IZBACIVANJA KPJ iz kominforma,London vraca YU zlato 1948-1949 godine.Posle skidanja tajne sa poverljivih dokumenata,list Ekonomist jepisao o tome 1979g.a nasiroko 1988g.nasiroko kazem.Detaljno su naveli odbitke,plate ministrima u Londonu,pomoc Ravnogorskom pokretu,oruzje,municija,sanitetski matrijal pa i novac (dukati).ISTO TAKO I PARTIZANIMA.Interesantan je podatak da su ministri dobijali jos dodatak na dva odela godisnje.Uracunate su mesecna apanaza kralju i kraljevskoj porodici.Ostatak je vracen Jugoslaviji.Vlasti u Beogradu su tada "zaboravile" da to saopste narodu.Fotokopije lista Ekonomist 1988g.objavila je sva emigrantska stampa,pa cak i list Nova Hrvatska za druge ne znam.

 24. RAVNOGORAC U SRCU says:

  Slavice , ti mora di neko komunisticko istrisce cim ovako reagujes ! Da je kralj i hteo da odnese svo zlato nije postojao u to vreme takav avion da ga toliko natovare i da poleti sa tolikim teretom . Komunisticka bagra na celu sa onim Austrougarskim kaplarom koji je vladao Jugoslavijom posle rata zahvaljujuci takvima kao sto si ti i tvoji preci je opljackala svu imovinu vidjenijih ljudi i bogatih industrijalaca posle rata . To se radi i dan - danas samo malo drugacijim metodama jer to komunisticko seme nije jos unisteno ali hvala dobrom Bogu mislim da ce doci i taj dan kada ce ljudi koji znaju ko je sta i gde opljackao progovoriti a lopovima biti sudjeno po Bozijoj pravdi a ne po komunistickom sistemu .

 25. slobo says:

  Komunisti su za vas gospoda smradovi jedni .Sta vi imate da ponudite svijetu bolje od komunizma.Lopovluk I nevidjeni nacionalizam kao I izdaju slijedeci svoje ubice .Uvlacite se u .... Zapadu ali vas oni nece jer ne vrijedite nicemu .Komunisti su bili komunisti a sta ste ve kako se vi nazivate .Ko ste???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *