КОНАЧНО ОТРКИВЕН застрашујући план ЕУ за Балкан и Србију – ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ…

KONAČNO OTRKIVEN zastrašujući plan EU za Balkan i Srbiju – EVO O ČEMU SE RADI…

5 novembra 2019

Države koje su u procesu pridruživanja biće vraćane na „popravni“ ispit sve dok EU ne bude zadovoljna, što je poruka da proširenja neće ni biti. Kao alternativa, Balkanu će biti ponuđen „norveški model“, predlaže Inicijativa za stabilnost Evrope.

Pojedine države Evropske unije, na čelu sa Francuskom, sve ozbiljnije razmatraju mogućnost da svaka od država našeg regiona koja želi da uđe u EU bude vraćena jedan ili više koraka unazad u tom procesu, ukoliko EU ne bude zadovoljna onim što su postigle. U istom predlogu Inicijative za stabilnost Evrope (ESI) navodi se i da bi „norveški model“ bio idealan za Zapadni Balkan, ali i da bi države koje su već deo EU, a sa ovog su područja, mogle biti i sankcionisane ako prekrše nova pravila.Po tom planu, našem regionu davale bi se veće ekonomske privilegije ako bi se istinski napredovalo u reformama, ali bez formalnog članstva.

Šarena laža

Šta znači „norveški model“? Šta bi nove promene u EU značile za Srbiju i za njen evropski put i uopšte za zemlje Balkana koje su već u pristupnom procesu?

Suzana Grubješić iz Centra za Spoljnu politiku za Sputnjik objašnjava da što se tiče „norveškog modela“, trebalo bi se vratiti u školu i prelistati udžbenike, jer države ne mogu direktno da uđu u evropsku ekonomsku oblast poput Norveške, a da pre toga ne postanu članice EFTA (Evropskog udruženja slobodne trgovine), odnosno da ne potpišu sporazum o slobodnoj trgovini.

„U EFTA su Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn i prijema u ovu organizaciju nije bilo još od 1991. godine. Pritom, nema jasnog procesa pristupanja ovoj organizaciji, ali može da se postavi pitanje zašto bi ove četiri države bile zainteresovane za sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom ili Crnom Gorom. Ali, kada neka država i uđe u ovu organizaciju, ona ne postaje automatski i članica evropskog ekonomskog prostora, jer o tome potom odlučuju sve članice EU. Tako da ne vidim da ovakav pristup može da postane zamena za proširenje EU“, objašnjava naša sagovornica.

Zatvaranje vrata EU

Po njenim rečima, ovakav model bi samo značio da je proces proširenja EU postao svrha samoj sebi, jer nema garancije da će države koje su u pregovorima postati i članice EU.

„Treba podržati sve promene koje idu u pravcu ubrzanja procesa proširenja, a ne one koje idu u suprotnom smeru. Politika proširenja uz zajedničko tržište je najuspešnija politika EU. Problem je što je taj proces odvojen od Evropske komisije koja je glavna u davanju ocena i preporuka i za paljenje zelenog svetla nekoj državi. Sada su taj proces od EK otele države-članice EU i one su te koje se najviše pitaju o tome da li je neka država imala napredak ili ne.“

Grubješićeva napominje da ne možemo u potpunosti znati o čemu je reč u tim novim evropskim reformama, jer nismo dobili konkretne predloge. Međutim, ona napominje da bi trebalo dati svim državama jasnu perspektivu, jer sve dugo podseća na model „više od partnerstva, a manje od članstva“, što znači da se EU neće više širiti.

Po „norveškom modelu“ o kome se priča, Evropska unija bi mogla za zemlje Zapadnog Balkana uvesti i praksu obaranja poglavlja uz zahtev da se ona dopune, što bi moglo da traje u nedogled.Nova rasprava na proleće

Maj naredne godine mogao bi biti najrealniji moment za objavu nove strategije za Zapadni Balkan i reformu unutra EU uopšte, jer je tada planirana nova rasprava o Balkanu na Evropskom veću, telu koje okuplja šefove država ili vlada članica EU. Prema do sada objavljenim informacijama u medijima iz regiona, EU je svesna da se proces proširenja mora zadržati, ali i osvežiti. Koji je način da se to i desi, znaće se u narednim mesecima. Za sada je u igri već pomenuti takozvani „norveški model“. Po tom planu, našem regionu bi se davale veće ekonomske privilegije kako se bude istinski napredovalo u reformama.

(Sputnjik)

KOMENTARI13 komentara

 1. milorad2 says:

  treba prekinuti pregovore i aktivirati granice ,carine i putarine.Mi može,mo ODLIČNO da profitiramo samo od dozvola za tranzit, povećati ih 300% i eto parica i to bez EU fondova,legalno, pošteno zaradjene pare a to je samo jedna od ocija kojim ova dćžava raspolaže , ako je uopšte ovo NAŠA država .Alo bre DOKLE?

  • Evans says:

   ne lupaj, sa dva klika mogu da nam iskljuce kompletan internet... koji haos bi nastao posle toga.. da ne govorimo o sankcijama, zatvaranju granica...

   • Kosovac says:

    @ Evans, …..Ne kaže se „haos“, kaže se „kaos“.

    • Evans says:

     jel to na siptarskom, tvom maternjem

 2. Cp6a says:

  I Sputnjik se bruka. Odakle izvuče ovu cepanku Grubješić? Ko normalan tu budalu išta pita? A pristupanje sve teže, što znači, sve bolje ide. Veoma sam zadovoljan.

 3. persida says:

  Vucko ce ici na popravni u osnovnu skolu. Sedece u klupi sa Haradinajem, a profesorka nemackog ce im biti baba Mrkela.

  • Cetnik says:

   A svako drugo upozorenje ce da joj bude: Ne balavi po stolu!

 4. Cetnik says:

  Kako mi je drago sto za Srbiju nema nista od clanstva u sugavoj uniji upravo zbog nesposobnih neradnika evrofanatika koji bi prodali veru za veceru i koji se raduju uniji jer ce nama koji se mucimo i radimo da sve zabrane posto nemamo uslove i opremu po evropskim standardima.

  • Evans says:

   jel te ucitelj u tvojoj cetvorogodisnjoj skoli cetnickoj nekad ucio da stavis negde zapetu, hahahhahhahhahhahahha

   • Cetnik says:

    Ko ima mozak, shvatio je. Vi usrase imate samo centar za fasizam.

 5. Kosovac says:

  Suzana Grubješić. Ponižavajuće, pustili ste sorošoida da nama mulcima objašnjava savremeni mazohistički trend. Kaže mazohista: -Udari me! a sadista kaže: -Neću! ……………Čuješ, magarcima bi davali veće ekonomske privilegije, zakačene na štapu pored onih „manjih“ ekonomskih privilegija. Kažem vam ja, da smo mi već članovi EU, ali III brzine. Sorošoidima to mnogo više odgovara, ne mora zvanično da daje Direktive, lakše je mulcima ovako ispod žita. Kao na primer juče je Šef delegacije za proširenje EU Sem Fabrici, doneo na poklon Vučiću program Evropskog ekološkog komiteta koji se zove „Grin Dil“ – „Zeleni Dogovor“, kojim EU uspostavlja nove prioritete u pravcu još viših standarda zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena. Evo, „naređenje“ je prikazano kao zeleni „dogovor“. …..Kazaće Vučić, “Znate, ne bi mi gasili termoelektrane i Mini HE, ali smo potpisali „dogovor“, a zna se da se „dogovor“ mora ispoštovati“. ……….Kakva Jugoslavija kakvi bakrači, nesposobna federacija. Zapadni Balkan je pravo rešenje, konfederacija, ali sa odgovornom upravom iz Brisela po meri čoveka.

 6. Evans says:

  .. a evo neko doba pritisnu nas ovaj mir.... - a da upanemo malo kod Arbanasa, gospodaru? a u Bosnu? - ti bi sa cesarom da se svadjash?

 7. Kosovac says:

  Ala su navalili ovi Kroasanski drugosrbi, ne može čovek od njih reč da progovori. Šta da se radi, pci laju, vetar nosi, sačekaćemo neku drugu priliku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *