KONAČNO – Prvi konkretan trag nestalog malezijskog aviona

KONAČNO – Prvi konkretan trag nestalog malezijskog aviona

20 marta 2014

72500991532a97163de62635062728_origTelevizijska mreža ABC Njuz na svom Tviter profilu objavila da su na zapadu Australije nađeni do sada najkonkretniji tragovi nestalog malezijskog aviona.

Naime, satelitski snimci uhvatili su nešto što liči na dva komada olupine, za koje se veruje da su delovi nestalog malezijskog aviona za kojim se traga već dvanaesti dan. Oni su pronađeni na zapadu Australije, na oko 2.260 kilometara od obale Perta. Jedan od dva objekta je dužine 24 metra, a drugi manji.

„Ovo je trag, verovatno najbolji do sada u potrazi za avionom“, rekao je predstavnik australijskih pomorskih vlasti Džon Jang ali je i upozorio da uočeni predmeti mogu da budu kontejneri pali u more sa teretnih brodova te da ipak treba sačekati sa rezultatima istrage.

On je takođe istakao i da je vidljivost u ovom području izuzetno loša, da je magla velika, ali da je uprkos tome satelit napravio snimke nečega za šta se veruje da bi mogli biti delova aviona.

Jang je na današnjoj konferenciji za novinare u australijskoj prestonici Kanberi, rekao da su avioni poslati u oblast udaljenu oko 2.500 kilometara jugozapadno od grada Perta, s ciljem da istraže dva uočena predmeta, kao i da su satelitski snimci takođe poslati na analizu.

„Avion Posejdon P-8 ima jednu od najsavremenijih oprema koje postoje, a neki delovi te opreme su tajni. Ako iko može nešto da nađe dole u okeanu, onda je to ovaj avion“, rekao je on.

Međutim, kako je za Gardijan objasnio jedan stručnjak za istraživanje okeana, uočeni delovi mogli bi da se pomere s mesta i do više deseina kilometara do kada avioni i brodovi ne stignu do njih, zbog jakih vodenih struja.

BBC javlja da je nekoliko kola hitne pomoći stiglo jutros pred hotel gde su smeštene porodice i prijatelji nestalih putnika i članova posade.

Podsetimo, avion Malezija erlajnsa sa oznakom MH370 nestao je 8. marta, u trenutku kada je leteo iz Kuala Lumpura ka Pekingu, sa 239 putnik ai članova posade. U jednom trenutku avion se izgubio sa radara i od tada mu se gubi svaki trag. Odmah je organizovana najveća moguća potraga, u koju je bilo uključeno preko 20 država.

Međutim, do sada nije pronađen niti jedan delić nestalog aviona.

Reporter ABC Njuza Dejvid Vrajt koji se nalazi u avionu američke vojske, kazao je da će avion Posejdon P-8 za oko tri sata stići iznad mesta na kom su uočeni delovi, kao i da će mu trebati oko tri sata kako bi detaljno istražio, bliže vodi, pronađene objekte.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *