KONAČNO: Spomenik caru Nikolaju Romanovu stigao u Beograd! (FOTO)

KONAČNO: Spomenik caru Nikolaju Romanovu stigao u Beograd! (FOTO)

12 октобра 2014

spomenik-caru-nikolaju-u-Beogradux0Spomenik caru Nikolaju Romanovu koji će biti postavljen u parku kod bivše Skupštine Srbije, u Ulici kralja Milana, sinoć je iz Rusije dopremljen u Beograd.

Delovi impozantnog spomenika koji je težak 50 tona stigli su u tri kamiona, a dizalicom je u park pažljivo spuštan deo po deo.

Radnici JPK “Zelenilo”, u saradnji sa ruskim inženjerima od danas uređuju Devojački park. Spomenik je donacija je Ruske Federacije gradu Beogradu, a biće podignut u okviru obležavanja stote godišnjice Prvog svetskog rata.

Gradski menadžer Goran Vesić popodne je, zajedno sa autorima spomenika i nadležnima iz “Zelenila”, posetio tu lokaciju a novinarima je rekao da grad pokušva da ovo mesto uredi a da ne potroši puno novca.

U budućem parku radnici tokom čitavog dana rade na postavljanju postamenta, a Vesić je rekao da treba da stigne još jedna količina kamena iz Makedonije i Bugraske, takođe donacija.

“Gledali smo da park uradimo uz minimalno trošenje sredstva iz budžeta”, rekao je Vesić i naveo da je spomenik, postament i kamen donacija.

On se nada da će tokom novembra, kada se obeležava i Dan primirja, Beograđani moći da uživaju u ovom parku.

Nakon postavljanja postamenta i spomenika, radnici “Zelenila” nastaviće posao uređenja parka, gde će biti travnata površina, zasađeno cveće, nova rasveta, nakon čega bi park trebalo da postane jedan od najlepših trgova u Beogradu.

Vesić je zahvalio autorima dela kao i Ruskoj Federaciji na donaciji spomenika.

Car Nikolaj je, kako je rekao Vesić, zadužio Srbiju jer je spasio srpsku vojsku tokom Prvog svetskog rata.

“Ako zaista osim u Rusiji, negde treba da postoji spomenik caru Nikolaju, treba da ga ima Beograd i na ovaj način odužujemo dug koji je Srbija trebalo odavno da ispuni”, istakao je Vesić.

Koliko su bili zahvalni srpski političari caru Nikolaju govori i podatak da je predsednik srpske vlade za vreme Prvog svetskog rata Nikola Pašić u svom testamentu zaveštao deo novca za izgradnju spomenika caru Nikolaju, naveo je gradski menadžer.

Prebacivanje spomenika i delova za postament u park obavljeno je uz pomoć velike dizalice.

Spomenik je, prema rečima vajara, sa postamentom težak više od 40 tona, visok oko 7,5 metara, a sama skulptura visoka je oko 3,5 metra.

Koautor, akademik Genadij Pravotorov rekao je da je spomenik unikat, posvećen imperatoru koji je, kako je rekao, jedno vreme bio manje cenjen u Rusiji nego u Srbiji.

“Postoji u srcima Srba, čvrsto i stalno”, rekao je Pravotorov.

Inspiracija u istoriji Srbije i Rusije

Vajar Andrej Kovaljčuk rekao je novinarima da su spomenik gradili pola godine. Napravljen je od bronze, a postament je od granita. Kovaljčuk je istakao da je inspiraciju je našao u istoriji Srbije i Rusije, koje su uvek bile bratske države.

KOMENTARI5 коментара

 1. padre says:

  A zašto je pa to konačno, koje je pa to on mustra!Pored onakve gomile zaslužnih ljudi, vama baš njegov spomenik fali!

 2. Ramona Rucnov says:

  Када је наша војска чекала да их француски бродови преузму, а све је указивало да неће, цар Николај II је припретио да ће прећи на страну Хабзбуршке монархије, ако се српској војсци не помогне! Морали су да га послушају уз десетине килограма злата, које је руски цар даодао француској влади. Цар Николај II се заузео за малу Србију, а изгубио себе, породицу, царство, а руски народ је деценијама остао без идентитета. У нашим уџбеницима се слави пријатељство са Француском, а у тој истој Француској је наш краљ изгубио живот! Ето, зашто коначно!

 3. Ramona Rucnov says:

  Када је српска војска требало да пређе преко албанских планина, руски цар Николај II је давао злата и злата да српску војску и немоћни народ пусти албански краљ. Oве чињенице су избачене из српских уџбеника, а можда никада нису ни стампане. Да су Срби поступили по савести, можда би нашег краља Александара Карађорђевића сачували.

 4. Robert Lucas says:

  Padre!!! Ja ћу бити елоквентнији: пуши курац!

 5. Pingback: КОНАЧНО: Споменик цару Николају Романову стигао у Београд! | Јадовно 1941.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u