KONAČNO: Spomenik caru Nikolaju Romanovu stigao u Beograd! (FOTO)

KONAČNO: Spomenik caru Nikolaju Romanovu stigao u Beograd! (FOTO)

12 oktobra 2014

spomenik-caru-nikolaju-u-Beogradux0Spomenik caru Nikolaju Romanovu koji će biti postavljen u parku kod bivše Skupštine Srbije, u Ulici kralja Milana, sinoć je iz Rusije dopremljen u Beograd.

Delovi impozantnog spomenika koji je težak 50 tona stigli su u tri kamiona, a dizalicom je u park pažljivo spuštan deo po deo.

Radnici JPK “Zelenilo”, u saradnji sa ruskim inženjerima od danas uređuju Devojački park. Spomenik je donacija je Ruske Federacije gradu Beogradu, a biće podignut u okviru obležavanja stote godišnjice Prvog svetskog rata.

Gradski menadžer Goran Vesić popodne je, zajedno sa autorima spomenika i nadležnima iz “Zelenila”, posetio tu lokaciju a novinarima je rekao da grad pokušva da ovo mesto uredi a da ne potroši puno novca.

U budućem parku radnici tokom čitavog dana rade na postavljanju postamenta, a Vesić je rekao da treba da stigne još jedna količina kamena iz Makedonije i Bugraske, takođe donacija.

“Gledali smo da park uradimo uz minimalno trošenje sredstva iz budžeta”, rekao je Vesić i naveo da je spomenik, postament i kamen donacija.

On se nada da će tokom novembra, kada se obeležava i Dan primirja, Beograđani moći da uživaju u ovom parku.

Nakon postavljanja postamenta i spomenika, radnici “Zelenila” nastaviće posao uređenja parka, gde će biti travnata površina, zasađeno cveće, nova rasveta, nakon čega bi park trebalo da postane jedan od najlepših trgova u Beogradu.

Vesić je zahvalio autorima dela kao i Ruskoj Federaciji na donaciji spomenika.

Car Nikolaj je, kako je rekao Vesić, zadužio Srbiju jer je spasio srpsku vojsku tokom Prvog svetskog rata.

“Ako zaista osim u Rusiji, negde treba da postoji spomenik caru Nikolaju, treba da ga ima Beograd i na ovaj način odužujemo dug koji je Srbija trebalo odavno da ispuni”, istakao je Vesić.

Koliko su bili zahvalni srpski političari caru Nikolaju govori i podatak da je predsednik srpske vlade za vreme Prvog svetskog rata Nikola Pašić u svom testamentu zaveštao deo novca za izgradnju spomenika caru Nikolaju, naveo je gradski menadžer.

Prebacivanje spomenika i delova za postament u park obavljeno je uz pomoć velike dizalice.

Spomenik je, prema rečima vajara, sa postamentom težak više od 40 tona, visok oko 7,5 metara, a sama skulptura visoka je oko 3,5 metra.

Koautor, akademik Genadij Pravotorov rekao je da je spomenik unikat, posvećen imperatoru koji je, kako je rekao, jedno vreme bio manje cenjen u Rusiji nego u Srbiji.

“Postoji u srcima Srba, čvrsto i stalno”, rekao je Pravotorov.

Inspiracija u istoriji Srbije i Rusije

Vajar Andrej Kovaljčuk rekao je novinarima da su spomenik gradili pola godine. Napravljen je od bronze, a postament je od granita. Kovaljčuk je istakao da je inspiraciju je našao u istoriji Srbije i Rusije, koje su uvek bile bratske države.

KOMENTARI5 komentara

 1. padre says:

  A zašto je pa to konačno, koje je pa to on mustra!Pored onakve gomile zaslužnih ljudi, vama baš njegov spomenik fali!

 2. Ramona Rucnov says:

  Kada je naša vojska čekala da ih francuski brodovi preuzmu, a sve je ukazivalo da neće, car Nikolaj II je pripretio da će preći na stranu Habzburške monarhije, ako se srpskoj vojsci ne pomogne! Morali su da ga poslušaju uz desetine kilograma zlata, koje je ruski car daodao francuskoj vladi. Car Nikolaj II se zauzeo za malu Srbiju, a izgubio sebe, porodicu, carstvo, a ruski narod je decenijama ostao bez identiteta. U našim udžbenicima se slavi prijateljstvo sa Francuskom, a u toj istoj Francuskoj je naš kralj izgubio život! Eto, zašto konačno!

 3. Ramona Rucnov says:

  Kada je srpska vojska trebalo da pređe preko albanskih planina, ruski car Nikolaj II je davao zlata i zlata da srpsku vojsku i nemoćni narod pusti albanski kralj. Ove činjenice su izbačene iz srpskih udžbenika, a možda nikada nisu ni stampane. Da su Srbi postupili po savesti, možda bi našeg kralja Aleksandara Karađorđevića sačuvali.

 4. Robert Lucas says:

  Padre!!! Ja ću biti elokventniji: puši kurac!

 5. Pingback: KONAČNO: Spomenik caru Nikolaju Romanovu stigao u Beograd! | Jadovno 1941.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *