Концерт црногорског Симфонијског оркестра: Поводом Дана независности Црне Горе свирали и „Боже правде“

Koncert crnogorskog Simfonijskog orkestra: Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore svirali i „Bože pravde“

22 maja 2017

SIMFONIJSKI orkestar Crne Gore održao je u četvrtak veče koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Crnogorska ambasada u Srbiji, Muzički centar i Ministarstvo kulture Crne Gore priredili su ovaj koncert povodom Dana nezavisnosti, 21. maja.

– Povod je taj koji jeste, ali je obeležen koncertom koji prikazuje trenutne domete savremene crnogorske muzike – kaže za „Novosti“ Žarko Mirković, direktor Muzičkog centra Crne Gore. – Upetljavati politiku baš u svaki kontekst malo je previše. Nismo obeležavali govorima ili bilo čim drugim, nego na krajnje dostojanstven način.

Sa njim je saglasan i direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, koji je prokomentarisao da je ovo bio samo koncert klasične muzike.

– Radujem se što sam imao priliku da čujem koncert u čast Crne Gore. To je znak poštovanja i znak da možemo zajedno da slavimo ovaj važan dan za Crnu Goru. Ne razumem zašto bi ovo bila zloupotreba gostoprimstva Beograda – kaže za naš list ambasador Amerike Kajl Skot.

Orkestar pod dirigentskom palicom Grigorija Kraskog na početku koncerta odsvirao je himne „Oj, svijetla majska zoro“ i „Bože pravde“, što je pozdravljeno aplauzom.

– Svirane su obe himne, što je praksa na mnogim koncertima ovakvog tipa. Ništa tu nije neuobičajeno, to je prirodno uvažavanje domaćina – dodaje Mirković.

Publika u kojoj su bili kulturni poslenici i mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora mogla je da čuje Simfoniju br. 8 Antonjina Dvoržaka i simfonijsku poemu „Don Žuan“ Riharda Štrausa.

– Žalosno je što ljudi iz kulture ne razumeju da kultura nije isto što i politika – prokomentarisao je sociolog kulture Ratko Božović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *