Končita sa bradom je slika i prilika Evrope – huligan koji se naziva „Stara dama“

Končita sa bradom je slika i prilika Evrope – huligan koji se naziva „Stara dama“

12 maja 2014

Conchita3Proteklo takmičenje za Pesmu Evrovizije je na simboličan, ali vrlo upečatljiv način pokazalo da današnja Evropa često uopšte nije ono što sama tvrdi da jeste. Naime, kao što se ovogodišnji pobednik Evrovizije lažno naziva ženskim imenom, jer je zapravo muškarac sa bradom, tako se i Evropa izgleda lažno predstavlja kao tolerantna sredina u kojoj se navodno poštuju svi pojedinci, narodi i države – zato što se tokom celog takmičenja na svaki pomen Rusije čuo gromoglasni zvižduk očigledne mržnje i netolerancije.

Pri tom je posebno zabrinjavajuća činjenica da se na tom festivalu, koji je odavno prestao da bude istinsko muzičko takmičenje, pretvorivši se u politički performans za promociju željenih pogleda na svet – niko nije osvrnuo na takve izlive netrpeljivosti prema jednoj zemlji učesnici. A ukoliko se pokušaj objašnjenja za takvo neprimereno ponašanje publike svodi na njeno tobožnje nezadovoljstvo povodom aktuelnog principijelnog stava Rusije u vezi ukrajinske krize, onda je pogotovo srpska publika u beogradskoj Areni pre nekoliko godina, kada je Srbija bila domaćin tog takmičenja, imala daleko više razloga da gromoglasnim zvižducima isprati takoreći sve učesnike Evrovizije, s obzirom da je većina njihovih država bombardovala Srbiju, a zatim joj bespravno otela Kosovo.

Međutim, čak ni tada se iz beogradske publike nisu čuli pogrdni zvižduci, iako je bilo dovoljno razloga za glasno negodovanje. U svakom slučaju, na primeru ovogodišnje Evrovizije se pokazalo u kojoj meri je bila ispravna odluka da Srbija otkaže učešće na tom preskupom festivalu sumnjivog kvaliteta, čime se, ako ništa drugo, pokazalo na delu kako se štedi novac građana u trenucima obećanog stezanja kaiša u celoj državi. Osim toga, možda je došlo pravo vreme za veću afirmaciju nekih drugih međunarodnih muzičkih festivala, poput na primer „Slavjanskog bazara“, koji već dugi niz godina okuplja pevače iz mnogih zemalja, a koji je neopravdano zapostavljen, iako po svom karakteru veoma liči na evrovizijsko takmičenje. Štaviše, u njegovu korist govore činjenice da je podjednako glamurozan, ali su za razliku od Evrovizije, na njemu potpuno nezamislivi bilo kakvi izrazi netolerancije.

I mada balkanski takmičari redovno učestvuju na „Slavjanskom bazaru“, pa čak i pobeđuju na njemu, kao recimo Željko Joksimović ili Toše Proeski, ipak se to takmičenje nikada u Srbiji ne prenosi u udarnom televizijskom terminu i sa dužnom pažnjom, mada to objektivno zaslužuje. Zato, najkraće rečeno – kao što i sama Evropa ima alternativu, tako i moralno potrošena Evrovizija takođe ima alternativu, samo je izgleda treba potražiti. I naposletku, šta još reći povodom onog što smo upravo mogli da vidimo na televizijskim ekranima pre neko veče na Pesmi Evrovizije?

Dakle, baš poput raspevane „gospođice“ Končite koja ispod raskošne čipkane haljine krije svoju pravu suštinu, i Evropa se uobičajeno naziva elegantnim izrazom „Stara dama“, a ustvari se kao ovog puta, ispod te maske često krije huligan koji sa mržnjom zviždi Rusiji, a ponekad bogami i bombarduje neke zemlje i otima im čitave pokrajine, kao Srbiji u nedavnoj prošlosti. Drugim rečima – spoljašnost ume često da prevari.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *