Konflikt u Siriji doprinosi sve većem broju azilanata u EU

Konflikt u Siriji doprinosi sve većem broju azilanata u EU

13 септембра 2013

VDamascus bombing kills three high-ranking Syria officialsojna operacija SAD protiv Sirije, ukoliko dođe do njene realizacije, značiće primetno pogoršanje za humanitarnu situaciju u toj zemlji, koja je i inače daleka od ideala. Zbog oružanog konflikta koji traje već dve godine preko milion stanovnika Sirije je izbeglo iz zemlje. Sve više Sirijaca danas dolazi u Evropu. Prema podacima Evropske kancelarije za izbeglice u nekim zemljama EU broj zahteva za azil koji su podneli državljani Sirije dostiže i 3-3,5 hiljade na mesečnom nivou. Taj broj se povećava.

Prema zvaničnim podacima Evropske unije azil je u 2012. godini tražilo 24 hiljade izbeglica iz Sirije. Ove godine postoji tendencija povećanja tog broja, ali je on za sada umeren. Obzirom na moguću vojnu operaciju u Siriji šef Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke Hans Peter Fridrih je predložio održavanje opšteevropske konferencije o problemu izbeglica iz Sirije. Vlasti Nemačke su zvanično izrazile spremnost da na osnovu azila prime 5 hiljada Sirijaca. Prema podacima kojima raspolaže nemački MUP samo u avgustu mesecu od državljana Sirije je primljeno preko hiljadu zahteva za dobijanje azila. Osim toga Sirijci ilegalno dolaze u Nemačku od samog početka konflikta.

U Švedskoj vlasti su odlučile da Sirijcima koji već borave u kraljevini dodele pravo na stalno nastanjenje, kao i pravo da članovi njihovih porodica dođu u Švedsku. U pitanju je 8 hiljada ljudi koji su u kraljevinu došli 2012. i kojima je odobren privremeni boravak na tri godine.

Međutim, nisu svi Sirijci koji su uspeli da dođu u Evropu zadovoljni. Supruga jednog izbeglice, Džihan kaže:Teško nam je ovde. Izbegli smo zbog rata. Da nije bilo rata, ne bismo otišli.Izbeglice iz Sirije u Evropi traže azil i u Grčkoj i u Bugarskoj, gde su odgovarajući centri prepuni. Zbog toga se Sirijci često moraju smestiti u pritvore, gde uslovi nisu baš najbolji. Izbeglice iz Sirije u Grčku i Bugarsku dolaze preko Turske, dok su vlasti Kipra Sirijcima zabranili posete u silju zapošljavanja i studiranja i izričito odbiju izbeglice pošto se plaše da neće uspeti da kontrolišu njihov broj.

Iako evropske organizacije za zaštitu ljudskih prava govore o ravnodušnosti i o tome da Evropa ne želi izbeglice iz Sirije, u EU je do sada dobilo azil preko 50 hiljada Sirijaca. Prema rečima predstavnika Evropske komisije Sebastijena Brabana EU je izdvojila nekoliko desetina milijardi evra za humanitarnu pomoć izbeglicama iz Sirije u Libanu:Sredstva u iznosu od 58 miliona evra namenjena su Libanu za potrebe izbeglica iz Sirije koje se nalaze u toj zemlji, ali i za potrebe zajednica koje su ih prihvatile.

Evropska komisija će u skorije vreme odobriti još jednu tranšu za stanovništvo same Sirije i za sirijske izbeglice u Jordanu.

(Glas Rusije)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u