„Konflikti na Balkanu su trenutno zamrznuti“

„Konflikti na Balkanu su trenutno zamrznuti“

15 juna 2013

reset1_lkhzDirektor Ruskog instituta za strateško istraživanje Leonid Rešetnjikov ocenio je da je konflikt između Srbije, Hrvatske i BiH iz devedesetih godina rešen na veštački način u Briselu i Vašingtonu i da postoji velika verovatnoća da ponovo bukne.

„To je bilo mehaničko, neprirodno rešenje, odnosno reč je o rešenju koje je samo `zamrzlo` konflikt. Taj konflikt može da bukne za godinu, a može i za deset, jer nijedan interes nijednog od tih naroda nije u potpunosti ispunjen“, izjavio je Rešetnjikov.

O mogućnosti da Kosmet u perspektivi bude generator glavnih problema u Evropi, Rešetnjikov kaže da je rat u Evropi nepoželjan i da ga „niko ne želi“.

Na pitanje da li bi se Rusija vojno umešala ukoliko bi Srbija krenula u rat za Kosmet i sukobila se sa NATO-m, ruski analitičar odgovorio je da „tu varijantu, tu hipotezu Rusija još nije razmatrala“.

On je konstatovao da rat za Kosovo i Metohiju Srbiji ne bi doneo ništa, jer „sve Albance ne može ni proterati niti uništiti“.

Jedini način da se Kosmet očuva je, kako tvrdi Rešetnjikov, da se Srbi vrate pravoslavnoj veri – jedinom pravom oružju koje im je dao Bog, a koje su kao i Rusi zaboravili.

„Mi smo samo verujući na rečima, a ne na delu kao naši preci. To je oružje koje nam je dao Bog, a mi smo ga izgubili. I mi sad pokušavamo da igramo na tuđem terenu i po tuđim pravilima i to igru koja nije naša“, smatra Rešetnjikov.

On je istakao da „trend“ odricanja od Boga nije samo srpski i ruski „ekskluzivitet“, nego da je cela hrišćanska Evropa zaboravila na veru, što daje odlične perspektive islamu u Evropi.

Bez obzira na sve prisutniju islamizaciju Balkana i Evrope, Rešetnjikov smatra da će novi veliki svetski sukob početi na Bliskom istoku kao reakcija na smjenjivanje tamošnjih režima od strane Zapada, ali da će se „svakako osetiti u celom svetu“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *