КОНГРЕС ИЗГЛАСАО: Трамп пада!

KONGRES IZGLASAO: Tramp pada!

19 decembra 2019

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je za impičment Donalda Trampa i po dva osnova: za zloupotrebu položaja i za ometanje rada Kongresa. Ovim je Tramp postao četvrti predsednik u istoriji SAD koji će se suočiti sa suđenjem u Senatu i potencijalnom smenom sa te funkcije.

Rezultati glasanja su podeljeni po partijskoj osnovi – parlamentarna većina koju čine demokrati glasala je za impičment, dok su republikanci bili protiv.Za tačku o zloupotrebi položaja glasalo je „za“ 230 osoba, dok je protiv bilo 197, uključujući dvojicu demokrata, jedan je bio uzdržan. Po drugoj tački – opstrukcija Kongresa – „za“ je bilo 229 predstavnika, uključujući jednog nezavisnog kongresmena, dok je protiv bilo 198, uključujući trojicu demokrata. Jedan parlamentarac je opet bio uzdržan.

Sada će Senat preuzeti ovaj slučaj koji treba da dovede do sudskog procesa protiv Trampa. Međutim, republikanska većina u gornjem domu Kongresa nema nameru da glasa za impičment Trampu.

Sam predsednik SAD nazvao je proces impičmenta koju su inicirale demokrate, njihovim političkim samouboistvom.

„Da li ste videli moje rejtinge? Oni su se trudili da mi objave impičment od prvog dana. Oni su to želeli još pre nego što sam počeo borbu“, rekao je Tramp na mitingu u državi Mičigen, misleći na svoj rejting popularnosti koji je, prema poslednjoj anketi, porastao sa 38 odsto na 43 odsto.

U Beloj kući su saopštili da je Tramp spreman na naredni korak u okviru procedure impičmenta i siguran je da će biti u potpunosti opravdan u Senatu.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Gospodarima svijeta (pa i USA)smeta svatko pametan,jak ,nezavisan i hrabar!Zato je i Tramp sada na udaru!Nadam se da će se održati!

  2. Milan says:

    Kongres SAD (najviši zakonodavni organ) se sastoji iz Predstavničkog doma koji ima 435 članova i Senata koji ima 100 članova (senatora). Upravo pokrenuta impičment procedura biće u formi sudjenja. Predstavnički dom je tužioc protiv Trampa, ulogu sudije u ovom procesu ima predsednik Vrhovnog suda Džon Roberts, a najvažnije je da ulogu porote ima ceo sastav Senata SAD. Od 100 senatora 53 su republikanci, a za osudu Trampa treba dvotrećinska većina Senata (66 ili 67 glasova senatora), u Senatu demokrate nemaju ni prostu većinu (50 senatora tj. 50 posto). Dakle optuživanje Trampa i sudjenje Trampu biće uzaludno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *