KONGRESMENI POMEŠALI ULOGE PA OPTUŽUJU: Rusi sa Krima prete NATO-u

KONGRESMENI POMEŠALI ULOGE PA OPTUŽUJU: Rusi sa Krima prete NATO-u

20 oktobra 2014

Senat kongresČlanovi Kongresa SAD zabrinuti su zbog namere Rusije da na Krim razmesti nosače taktičkog nuklearnog oružja – strateške bombardere „Tu-22M3“ i operativno-taktičke raketne komplekse „Iksander-M“. Američki kongresmeni smatraju da je to „nedopustivo kršenje sporazuma Rusije i NATO-a“, a američke vlasti insistiraju na potpunom prekidu svih kontakata članova NATO alijanse i ruskih vojnika.

U Moskvi, ipak, ne žele da odustanu od grupacije vojske na Krimu.

Kongresmeni su pisali američkom predsedniku Baraku Obami upozoravajući ga da Rusi mogu nanositi udarce visokopreciznim krstarećim raketama „R-500“, uključujući i nuklearne glave.

Član Komiteta za oružane snage Senata SAD Džejms Inhof smatra da se radi o kršenju Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa koji je potpisan 1987. u SSSR-u.

Domet leta takve rakete iznosi 2.600 kilometara, a sporazumom se zabranjuje proizvodnja i testiranje oružja sa radijusom delovanja od 500 do 5.500 kilometara.

Međutim, Rusija tvrdi da Amerikanci krše taj sporazum, ističući da SAD razrađuje rakete srednjeg dometa.

Američki kongresmeni tvrde da razmeštanje takovog oružja na Krimu omogućava Rusiji da se sasvim približi bazama NATO-a i dobije vojnu prednost u regiji.

KOMENTARI2 komentara

  1. Mare says:

    Tek ce Vam mamicu na ogradu. Sta trazite u njihvom dvoristu smradovi

  2. Robert Lucas says:

    Uredno. Bravo Rusi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *