КОНСТИТУИСАНА СКУПШТИНА ЦГ – Мило у посланичкој клупи

KONSTITUISANA SKUPŠTINA CG – Milo u poslaničkoj klupi

9 novembra 2016

cg-milo_620x0

Bez izbora novog skupštinskog predsednika, potpredsednika i bez prisustva opozicije, juče je na Cetinju konstituisan crnogorski parlament. Zasedanju su prisustvovali poslanici DPS, a u skupštinskim klupama našao se i dojučerašnji premijer i lider partije s najviše osvojenih mandata Milo Đukanović. Ostaje pitanje da li će i kome Đukanović ustupiti mesto poslanika sa svoje liste.

Sednici je predsedavala Maja Ćatović (DPS), dok je u tome imala podršku najmlađeg poslanika, partijskog saradnika Andrije Nikolića. Na dnevnom redu je bio izveštaj Državne izborne komisije o rezultatima izbora za poslanika u Skupštini Crne Gore koji su održani 16. oktobra.

– Žao mi je što sa nama nisu i ostali koji su izabrani od strane naroda. Nema države bez odgovorne i zrele opozicije – kazao je Andrija Nikolić, kao najmlađi poslanik.

Predsednik DIK Budimir Šaranović podneo je izveštaj komisije o izbornim rezultatima i poručio da je zadovoljan preliminarnom ocenom međunarodne posmatračke misije ODIHR i parlamentarnih skupština OEBS i Saveta Evrope.

– Izbori su održani uz poštovanje osnovnih sloboda, a izborni dan protekao je mirno – kazao je Šaranović. – Glasačko pravo u Crnoj Gori imalo je 528.817 birača, dok je na biračkim mestima glasalo 388.220 građana.

U novom sazivu crnogorskog parlamenta biće 81 poslanik. DPS je osvojio 36 mandata, DF 18, „Ključ“ devet, Demokrate osam, SDP četiri, SD i Bošnjačka stranka imaće po dva, a koalicija „Albanci odlučno“ i „Hrvatska građanska“ po jednog poslanika.

U Demokratskom frontu kažu da DPS nije mogao da izabere predsednika i potpredsednika Skupštine sa 36 mandata.

– Opozicija ima 39 mandata, ali ne i većinu, pa zbog toga želimo zajedno s manjinskim partijama i ostatkom opozicije da razvlastimo kriminalnu vlast – kaže Andrija Mandić, jedan od lidera DF.

Predrag Bulatović kaže da je upravo Đukanovićeva partija pre izbora Frontu predskazivala kolaps na izborima.

Predsedavajuća Ćatovićeva nije mogla da odredi kada će biti održana sednica novog parlamenta.

GOSTI

Pored predsednika države Filipa Vujanovića, sednici su prisustvovali predsednici Vrhovnog i Ustavnog suda Crne Gore, Vesna Medenica i Desanka Lopičić, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, ombdusman Šućko Baković i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *