KONTRANAPAD – Rusi otvaraju na Kubi špijunsku bazu

KONTRANAPAD – Rusi otvaraju na Kubi špijunsku bazu

16 jula 2014

putin-in-latin-amerika-cikarmasi-6253646_oRusija se tokom prošlonedeljne posete predsednika Vladimira Putina Havani, preliminarno dogovorila da ponovo otvori obaveštajnu bazu na Kubi, glavni punkt iz kojeg su tokom Hladnog rata špijunirane SAD, piše danas ruski dnevnik Komersant.

Citirajući nekoliko izvora iz krugova domaćih političara, Komersant piše da je postignut dogovor „u principu“ da se ponovo otvori baza Lurd, koja je bila neaktivna od 2001. godine, prenosi AFP.

Rusija je ovu bazu tada zatvorila, baš po naređenju Putina, u cilju uštede i u svetlu približavanja Moskve i Vašingtona nakon napada od 11. septembra.

Otad, međutim, Moskva ponovo pokazuje interesovanje za Latinsku Ameriku i svog hladnoratovskog saveznika Kubu, dok su se njeni odnosi sa Zapadom pogoršali povodom krize u Ukrajini.

Baza Lurd je osnovana 1964. godine i nalazi se samo 250 km od obala SAD. U njoj je bilo zaposleno i do 3.000 ljudi. Iz te baze su prisluškivani radio signali, uključujući i one sa podmornica i brodova, kao i satelitska komunikacija.

Uoči Putinove nedavne posete Kubi, Rusija je odlučila da otpiše 90 odsto kubanskog duga, koji datira još iz sovjetske ere i dostiže oko 32 milijarde dolara. U poslednjih nekoliko godina rada baze Lurd, Rusi su Kubi za njeno korišćenje plaćali 200 miliona dolara godišnje.

Bivši direktor ruske spoljne obaveštajne službe Vjačeslav Trubnikov ističe kako će baza ojačati rusku medjunarodnu poziciju.

– Lurd je Sovjetskom Savezu predstavljao oči za celu zapadnu hemisferu. Za Rusiju, koja se bori za svoja zakonita prava i mesto u medjunarodnoj zajednici, ona neće biti manje vredna nego što je bila za SSSR – zaključuje Trubnikov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *