KONTRAUDAR PALESTINACA: Hamas raketira Izraelski aerodrom

KONTRAUDAR PALESTINACA: Hamas raketira Izraelski aerodrom

25 jula 2014

irondome(1)Palestinska islamistička organizacija Hamas saopštila je danas da je ispalila tri rakete na izraelski međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva.

Rakete su ispaljene dan nakon što su i neke evropske i avio-kompanije SAD obnovile letove nakon dva dana suspenzije.

„U 11.45 (08.45 po Griniču) Brigade Kasam su bombardovale aerodrom Ben Gurion sa tri rakete M75“, navedeno je u saopštenju vojnog krila Hamasa.

EU i SAD su obustavile sve komercijalne letove nakon što je jedna raketa iz Gaze u utorak pala blizu pista.

Time su vazdušne veze Izraela sa spoljnim svetom bile praktično obustavljene, a Hamas je to proglasio „pobedom“, u sukobu koji je danas nastavljen 18. dan zaredom.

Broj poginulih u Gazi dostigao je 815, rekao je portparol hitnih službi Ašraf al Kidra, kako prenosi AFP, a AP navodi da je ubijeno 817 Palestinaca, a ranjenih je više od 5.000.

Kidra je precizirao da je poginula jedna trudna žena i visoki zvaničnik islamskog džihada.

Hirurzi su spasli život nerođenog deteta te 23-godišnje žene, nakon što je u vazdušnom udaru pogođena kuća u Dir el- Balahu u centralnom delu pojasa Gaze.

U drugom udaru ubijen je portparol vojnog krila Islamskog džihada Salah Hasanein i njegova dva sina od 12 i 15 godina u udaru na južni grad Rafa, rekli su isti izvori, kako prenosi AFP.

U četvrtak je u jednom od najkrvavijih dana sukoba pgonulo je 115 ljudi.

Na izraelskoj strani poginula su 32 vojnika i tri civila, uključujući radnika iz Tajlanda.

Ovo je najkrvaviji sukob na toj teritoriji od tronedeljne izraelske ofanzive na Gazu, koja je počela krajem 2008. godine.

Organizacije za ljudska prava navode da su 80 procenata poginulih civili, mnogi među njima žene i deca.

Izraelska vojska je navela da je danas pogodila 45 meta u Gazi, uključujući vojni komandni most, a ekstremisti su nastavili da ispaljuju rakete u Izrael i jedna je pogodila praznu kuću, kako je rečeno.

Palestinska strana navodi da je rano jutros pogođeno 30 kuća u tom pojasu.

Vojska je do sada mobilisala 65.000 rezervista za ovu ofanzivu, koja je 17. jula prerasla u kopnenu.

Danas po podne se, kako je najavljeno, sastaje uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost, navodno da odluči da li da ofanzivu produži ili da razmotri predloge o humanitarnom prekidu vatre na pet ili nedelju dana, za koje se zalaže državni sekretar SAD Džon Keri.

Keri je u Kairu, odakle komunicira sa saveznicima Hamasa, Turskom i Katarom, a sinoć se sastao s generalanim sekretarom UN Ban Ki Munom.

U Kairu je takođe i šef britanske diplomatije Filip Hamond.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *