КОНТРАУДАР: Сада СОРОШ УДАРА НА ОРБАНА

KONTRAUDAR: Sada SOROŠ UDARA NA ORBANA

20 novembra 2020

EU ne sme da pravi kompromise o tome što je dodelu novca državama članicama uslovila poštovanjem vladavine prava, a njen odgovor na izazov koji su joj zbog toga uputile Mađarska i Poljska odrediće da li će opstati kao otvoreno društvo, privrženo vrednostima na kojima je osnovano, tvrdi američki finansijer mađarskog porekla Džordž Soroš.

On je u autorskom tekstu za portal Prodžekt sindikejt sa sedištem u Pragu rekao da se Mađarska i Poljska, iako imaju najveću korist od budžeta, žestoko protive uslovljavanjem vladavinom prava, kako je to odredila EU.Kako je rekao, te dve zemlje znaju da su odgovorne za „šokantno kršenje“ vladavine prava i ne žele da plate cenu.

Prema njegovim rečima, veto na budžet EU je „korak bez presedana“ dvojice, kako je rekao, „serijskih prestupnika“, koji je izazvao konfuziju među članicama EU, ali smatra da postoji način da se on zaobiđe.

– U slučaju da ne bude saglasnosti o novom budžetu, stari budžet, koji ističe krajem 2020. godine, biče produžavan na godišnjoj osnovi. Mađarska i Poljska ne bi dobijale sredstva iz tog budžeta pošto njihove vlade krše vladavinu prava – rekao je Soroš.

On je dodao da bi na isti način i Fond za oporavak mogao da primeni poboljšanu proceduru, kao što je predložio Gaj Ferhofštad, a ako bi EU to uradila veto Orban-Kačinski bi mogao da se izbegne.

Govoreći o mađarskom predsedniku Viktoru Orbanu, on je rekao da je on u Mađarskoj izgradio razrađeni kleptokratski sistem kako bi zemlju opljačkao.

– Koliko su se tačno obogatili njegova porodica i prijatelji teško je utvrditi, ali su neki od njih postali neopisivo bogati. Orban sada koristi novi talas kovid-19 kako bi promenio mađarski ustav i izborni zakon i sebe ustavnim sredstvima učvrstio kao doživotnog premijera. To je tragedija za mađarski narod – smatra Soroš.On je dodao i da mađarske opozicione stranke pokušavaju da formiraju zajedničku listu kandidata sa kojom bi nastupili na izborima 2022. godine, ali su, kaže, njihove šanse za uspeh, jer je Orban izmenio izborna pravila.

Štaviše, kaže Soroš, Orban kontroliše celu zemlju, kao i medije, a u mnogim selima glasanje nije tajno.

– Samo EU može da pomogne. Fondovi EU mogli bi da se usmere na lokalne vlasti u kojima i dalje postoji demokratija. EU ne sme da dozvoli kompromis – zaključio je Soroš.

KOMENTARI6 komentara

 1. Kosovac says:

  Dakle, Sorošoidna Evropska Unija, nije to Teorija zavere, to su činjenice. Soroš lično. Jak je, svaka čast, nema potrebe da se krije i da ismejava nas Teoretičare. ……………Stara čarobna komunjarska formula: „Mađarska i Poljska ne bi dobijale sredstva iz tog budžeta pošto njihove vlade KRŠE VLADAVINU PRAVA“. Jasno, ko ne sluša, on krši pravne tekovine EU. A ko krši pravne tekovine, pare najn, niks. Glupi Mađari i Poljaci ušli u Dembeliju kao II brzina. Ako im je uteha to što je Srbija III brzina, oni od toga nemaju ništa.

 2. Velika Metla says:

  Satanisto, TIK...TAK...TIK...TAK...TIK...TAK. Pitaj sotonu da ti podari večni život. Kad budeš lipsao biće mi žao samo crve, jer moraju jesti svakakva goMna !

  • Istina booli says:

   Idijote tik tak si uzeo lek.....

 3. triglav says:

  glumci u drami velikog režisera se vole.

 4. opet ja says:

  Ko o čemu, kurva i lopov o poštenju...

 5. padre says:

  Kako sad vladavina prava, zar nije u modi uređenje bazirano na pravilima ("rule based order")?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *