КОНТРАУДАР: Сада СОРОШ УДАРА НА ОРБАНА

КОНТРАУДАР: Сада СОРОШ УДАРА НА ОРБАНА

20 новембра 2020

ЕУ не сме да прави компромисе о томе што је доделу новца државама чланицама условила поштовањем владавине права, а њен одговор на изазов који су јој због тога упутиле Мађарска и Пољска одредиће да ли ће опстати као отворено друштво, привржено вредностима на којима је основано, тврди амерички финансијер мађарског порекла Џорџ Сорош.

Он је у ауторском тексту за портал Проџект синдикејт са седиштем у Прагу рекао да се Мађарска и Пољска, иако имају највећу корист од буџета, жестоко противе условљавањем владавином права, како је то одредила ЕУ.Како је рекао, те две земље знају да су одговорне за „шокантно кршење“ владавине права и не желе да плате цену.

Према његовим речима, вето на буџет ЕУ је „корак без преседана“ двојице, како је рекао, „серијских преступника“, који је изазвао конфузију међу чланицама ЕУ, али сматра да постоји начин да се он заобиђе.

– У случају да не буде сагласности о новом буџету, стари буџет, који истиче крајем 2020. године, биче продужаван на годишњој основи. Мађарска и Пољска не би добијале средства из тог буџета пошто њихове владе крше владавину права – рекао је Сорош.

Он је додао да би на исти начин и Фонд за опоравак могао да примени побољшану процедуру, као што је предложио Гај Ферхофштад, а ако би ЕУ то урадила вето Орбан-Качински би могао да се избегне.

Говорећи о мађарском председнику Виктору Орбану, он је рекао да је он у Мађарској изградио разрађени клептократски систем како би земљу опљачкао.

– Колико су се тачно обогатили његова породица и пријатељи тешко је утврдити, али су неки од њих постали неописиво богати. Орбан сада користи нови талас ковид-19 како би променио мађарски устав и изборни закон и себе уставним средствима учврстио као доживотног премијера. То је трагедија за мађарски народ – сматра Сорош.Он је додао и да мађарске опозиционе странке покушавају да формирају заједничку листу кандидата са којом би наступили на изборима 2022. године, али су, каже, њихове шансе за успех, јер је Орбан изменио изборна правила.

Штавише, каже Сорош, Орбан контролише целу земљу, као и медије, а у многим селима гласање није тајно.

– Само ЕУ може да помогне. Фондови ЕУ могли би да се усмере на локалне власти у којима и даље постоји демократија. ЕУ не сме да дозволи компромис – закључио је Сорош.

KOMENTARI6 коментара

 1. Косовац says:

  Дакле, Сорошоидна Европска Унија, није то Теорија завере, то су чињенице. Сорош лично. Јак је, свака част, нема потребе да се крије и да исмејава нас Теоретичаре. ……………Стара чаробна комуњарска формула: „Мађарска и Пољска не би добијале средства из тог буџета пошто њихове владе КРШЕ ВЛАДАВИНУ ПРАВА“. Јасно, ко не слуша, он крши правне тековине ЕУ. А ко крши правне тековине, паре најн, никс. Глупи Мађари и Пољаци ушли у Дембелију као II брзина. Ако им је утеха то што је Србија III брзина, они од тога немају ништа.

 2. Velika Metla says:

  Сатанисто, ТИК...ТАК...ТИК...ТАК...ТИК...ТАК. Питај сотону да ти подари вечни живот. Кад будеш липсао биће ми жао само црве, јер морају јести свакаква гоМна !

  • Istina booli says:

   Idijote tik tak si uzeo lek.....

 3. triglav says:

  glumci u drami velikog režisera se vole.

 4. opet ja says:

  Ko o čemu, kurva i lopov o poštenju...

 5. padre says:

  Kako sad vladavina prava, zar nije u modi uređenje bazirano na pravilima ("rule based order")?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u