Конзервативци Мејове победили, али немају већину

Konzervativci Mejove pobedili, ali nemaju većinu

9 juna 2017

Projekcije na osnovu anketa sa biračkih mesta pokazuju da će konzervativci zauzeti 314 mesta u parlamentu, dok će laburistima pripasti 266 mesta. Britanci su danas birali poslanike uz jake mere bezbednosti zbog terorističkih napada u Mančesteru i Londonu. Zabeležen je visoki odziv mladih glasača, javlja dopisnica RTS-a iz prestonice Ujedinjenog Kraljevstva.

Anketa sa biračkih mesta koju su sproveli BBC, ITV i Skaj njuz pokazuje da će konzervativci Tereze Mej osvojiti 314 mesta u parlamentu, laburisti Džeremija Korbina 266 mesta, liberal-demokrate 14 mesta, a Stranka za nezavisnost 34 mesta.

U 22 časa po lokalnom vremenu, zatvorena su biračka mesta za vanredne parlamentarne izbore u Britaniji, a prema pisanju britanskog Telegrafa, očekuje se stabilan priliv rezultata do dva sata iza ponoći, a konačna, jasna slika pobednika do pet sati ujutru.

U Britaniji su u četvrtak uz jake bezbednosti otvorena birališta na vanrednim parlamentarnim izborima koji se odvijaju u senci dva teroristička napada, koja su se dogodila tokom predizborne kampanje, a ishod glasanja će odrediti ko će oblikovati budućnost Ujedinjenog Kraljevstva nakon istupanja iz Evropske unije, ocena je agencije AFP.

Britanci su se do 22 časa, po lokalnom vremenu, opredeljivali između 3.303 kandidata u 650 izbornih okruga širom zemlje, što znači da je za apsolutnu većinu u Donjem domu parlamenta potrebno 326 poslanika.

U trci su glavne stranke – Konzervativna stranka desnog centra, na čelu sa premijerkom Terezom Mej i levičarska Laburistička partija koju predvodi Džeremi Korbin. Za njima slede Liberalno-demokratska stranka levog centra, zatim populistička i evroskeptična Stranka za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva, i levičarski orijentisana Zelena stranka.

Uoči glasanja, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi trka zapravo mogla biti znatno tešnja nego što je predviđano kada je Mejova raspisala izbore pre šest nedelja, ali i nagoveštavaju da njena pozicija premijerke – ostaje sigurna.Dok prema nekim najnovijim anketama vladajuća partija prednjači u odnosu na laburiste za samo jedan procentni poen, neke pak predviđaju da konzervativci čak uopšte neće osvojiti većinu, što bi značilo da bi im bila potrebna podrška još jedne stranke da bi vladali.

Kraljica Elizabeta Druga će nakon proglašenja pobednika, što je pre moguće, zatražiti od lidera partije koja ima najviše izgleda za obezbeđivanje većine u Donjem domu parlamenta, da postane premijer i formira novu administraciju.

Parlament će se 13. juna sastati da izabere svog novog predsednika, a tada će i poslanici položiti zakletvu.

Kraljica će 19. juna zvanično proglasiti početak rada novog parlamenta, kada će pročitati program svoje vlade za predstojeću parlamentarnu godinu.

U sedmici koja počinje 19. juna, počeće i pregovori o Bregzitu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *