Конзумирајте ове намирнице и смањите ризик од настанка рака

Konzumirajte ove namirnice i smanjite rizik od nastanka raka

16 oktobra 2016

Fruits-and-Veggies 34

U ovo moderno doba, izloženi smo raznim kancerogenim faktorima. Stoga bi trebalo da uradimo sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili naše zdravlje.

Bobičasto voće 

Bobičasto voće koje uključuje borovnice, kupine, višnje, trešnje, jagode… Oni sadrže flavonoide, koji su moćni antioksidansi, čak su jači od vitamina C and E, beta karotena, selena i cinka. Stoga uživajte u ovim bobicama, koje će vam biti ukusnije i doneti više dobrog nego slatkiši.

Kari 

Kari je jedan od zanimljivih začina koji štiti od raka, a sadrži kurkumu, poznatog borca protiv upaljenih ćelija.

Povrće 

Kupus, kelj, brokoli, cvekla, rotkvica, repa… sadrže glukozinolatu, za koju je poznato da vrši detoksikaciju organizma, i pomaže smanjenju rizika od raka, a najviše raka debelog creva.

Beli luk 

Beli luk sadrži 200 biološki aktivnih komponenata, koje štite od raka. Za najbolji efekat, bijeli luk bi trebalo jesti sveže iseckan.

Šampinjoni

Šampinjoni nisu samo odlično jelo, već štite i od raka. Među takvim, najviše se ističu šitake, maitake i reiši gljive, koji takođe štite imunitet od bolesti.

Jogurt 

Probiotici (bifidobacterium lactis) koji se nalaze u jogurtu, poboljšavaju imunitet i vrše detoksikaciju organizma od karcinogena i toksina iz okoliša.

Spanać 

Osim što je odličan izvor energije, on je borac protiv raka jer je bogat hlorofilom, karotenom, gvožđem, vitaminima i mineralima, kao i folnom kiselinom. Takođe, u sebi sadrži i koenzim Q10, često spomenut u brojnim reklama za kreme za podmlađivanje.

Hrana bogata vlaknima 

Vlakna u biljkama nisu bitna samo zbog zdravih creva, već i zbog sprečavanja raka debelog creva. Vlakna olakšavaju protok hrane u organizmu i sprečavaju stvaranje kancerogenih ćelija u crevima. Hrana bogata vlaknima su pirinač, pasulj, semenke…

Propolis

Propolis je supstanca koju proizvode pčele, kako bi se zaštitile protiv bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Bogat je bioflavonoidima, vitaminima i aminokiselinama. Propolis jača imunitet i deluje protiv kancerogenih ćelija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *