Koordinisana akcija Berlina i Londona

Koordinisana akcija Berlina i Londona

31 maja 2013
Dejvid Kameron - Angela MerkelVelika Britanija i Nemačka, najsnažnije države članice Evropske unije, očigledno su koordinisale stav o Srbiji, što je izuzetno pozitivan pokazatelj, kaže za “Danas“ Ognjen Pribićević, naučni savetnik u Institutu društvenih nauka i bivši ambasador u Nemačkoj, komentarišući najnovije signale koji su stigli iz Londona i Berlina.

Kako navodi Pribićević, nije slučajno što se objavljivanje vesti da je nemačka vlada predložila saveznom parlamentu Bundestagu da odobri utvrđivanje datuma početka pregovora Srbije o članstvu u EU podudarilo sa jučerašnjem posetom britanskog ministra spoljnih poslova Vilijama Hejga Beogradu.

“Velika Britanija i Nemačka su istovremeno uputile veliko ohrabrenje Srbiji, što pokazuje da ozbiljno shvataju njene napore da reši otvorena pitanja, ali su i jasno stavile do znanja da se u narednih nekoliko sedmica moraju preduzeti konkretni koraci u primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom“, ukazuje sagovornik “Danasa“. Prema mišljenju Ognjena Pribićevića, “nema sumnje“ da će Vlada Srbije ispuniti taj preduslov i primeniti ono što je dogovoreno s Kosovom pre 28. juna, kada Evropski savet treba da donese odluku o datumu pregovora.

Šef britanske diplomatije je tokom jučerašnjih razgovora s najvišim srpskim zvaničnicima – uključujući predsednika Republike Tomislava Nikolića, premijera Ivicu Dačića, prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića – pozdravio napredak u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali i upozorio da ističe vreme za primenu Sporazuma.

“Došao sam ovde da bih ohrabrio. Moja pozicija je ista kao pozicija ministra spoljnih poslova Nemačke Gvida Vestervelea – mislim da je učinjen veliki napredak i želim da čestitam srpskoj vlasti na napretku koji je postignut u dijalogu sa Kosovom. Mislim da je viđeno jasno, odlučno i hrabro vođstvo i sada se ukazala velika prilika, a mi želimo da Srbija tu šansu iskoristi. Ali vreme je i veoma kratko da bi se pokazalo da će Sporazum koji je postignut biti primenjivan“, poručio je Hejg u intervjuu za TV B92.

Šef Forin ofisa je istakao da “ceni odnose“ koje ima sa srpskim liderima. “Kada oni kažu da će nešto da učine, oni to zaista i učine. Nadam se da će se sve to nastaviti i u sledećoj fazi – primeni plana koji je dogovoren, uz konkretne i održive korake, da bi se tako pokazalo Evropskoj uniji da će Srbija sve što je obećala zaista i uraditi“, izjavio je Hejg.

U saopštenju kabineta predsednika Tomislava Nikolića navodi se da je Vilijam Hejg preneo “duh podrške Srbiji na njenom evropskom putu“, kao i da je Nikolić posebno naglasio istorijsko savezništvo dve države.

Vicepremijer Aleksandar Vučić istakao je tokom razgovora sa britanskim ministrom da je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje datuma i da se nada da će EU umeti da ceni njene napore, dok se gost iz Londona založio za efikasniju primenu briselskog sporazuma. Ministar spoljnih poslova Britanije je prilikom susreta sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem kazao da je Srbija “pokazala punu odgovornost i ozbiljnost, a to je prepoznao Brisel“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *