КОРАК ОД РАТА: Британски авиони распоређени у Румунији док Русија концентрише 80.000 војника на украјинској граници

KORAK OD RATA: Britanski avioni raspoređeni u Rumuniji dok Rusija koncentriše 80.000 vojnika na ukrajinskoj granici

18 aprila 2021

Super-mlazni avioni „Typhoon“ Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) leteće ka istočnoj Evropi u pokušaju da uplaše ruskog predsednika Vladimira Putina koji je poslao trupe na ukrajinsku granicu.

Šefovi odbrane Velike Britanije potvrdili su raspoređivanje RAF-a u Rumuniju radi upravljanja nebom oko Crnog mora.„Typhoon-e“ će podržavati trupe iz RAF-ove br. 1 ekspedicione logističke eskadrile i br. 2 mehaničke transportne eskadrile. Ove nedelje raspoređuju se iz baza u Velikoj Britaniji.

Iako Ministarstvo odbrane insistira da su ova razmeštanja rutinska, ona dolaze u vreme pojačanog straha od sukoba između Rusije i Ukrajine.

Sinoć je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da još uvek čeka nakon što je zatražio razgovore sa Putinom pre skoro tri nedelje nakon smrti četiri njegova vojnika u ruskom minobacačkom napadu.

Njegov portparol je rekao: „Nadamo se da ovo ne znači odbijanje dijaloga“.

Prema rečima ukrajinske vlade, Rusija je poslala 41.000 vojnika na granicu na istoku Ukrajine i 42.000 na Krim, a ta brojka „raste“.

Iako je Kremlj pokušao da dokaže da je to vežba, a ne pretnja, ruska državna televizija juče je upozorila da je Moskva „na korak od rata“.

Više od 14.000 ljudi je ubijeno otkako je Rusija anektirala istočnu Ukrajinu 2014. godine, a napori oko pregovora o mirovnom rešenju nisu uspeli.

Stručnjaci za bezbednost strahuju da bi Rusija mogla ponovo da zauzme istočnu Ukrajinu, pretvarajući se da tamo štiti rusko stanovništvo.NATO je izrazio zabrinutost zbog nagomilavanja ruskih snaga.

Raspoređivanje „Typhoon-a“ deo je godišnje NATO vazduhoplovne borbene misije, operacije Biloxi. Očekuje se da će i do 100 britanskih pešadijskih trupa biti upućeno u Ukrajinu da učestvuju u zajedničkim vežbama sa svojim vojnicima ovog leta.

Ministarstvo odbrane je izjavilo: „Operacija Biloxi je dugo planirano raspoređivanje RAF tajfuna u Rumuniju kao podrška NATO misiji Južnog vazduhoplovstva za nadgledanje vazdušnog prostora našeg saveznika“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI18 komentara

 1. Ivke says:

  Ovaj tekst kao da je neki svaba ili drugosrbijanac pisao

 2. persida says:

  Sad ili nikad, udrite sotonicare Engleze, pa da ne znaju gde su. Svako popustanje je uvod u podelu Rusije na manje provincije.

 3. Ilija Čvorović says:

  Pritiskanje Rusije,balansiranje na ivici Ruskog strpljenja,nadajući se da neće preći Rusku crvenu liniju te popiti preventivni nuklearni udar nego ekonomski iscrpiti Rusiju kao i SSSR,doći će glave zapadnjacima.

 4. VRSK says:

  Polupaće Rusi pola Evrope!

  • Ivana says:

   I onda sve oprostiti ko nemcima 18 i 45 i ko glupi Srbi rvatima 18 i 45 glupi i naivni slavenski narodi nikad k pameti.

   • Milan says:

    Ne isto, ali ipak slično kao Čeda Prašak i Nenad Čanak stalno širiš autošovinističke priče o srpskom narodu. E, nečeš nas još i ti zamagarčivati.

  • Ubi Natovca says:

   Daj Boze.

 5. rade n says:

  Britanci se brinu o miru pa dosli na granice Rusije.A Rusi agresori jer su pretnja miru jer razmestaju svoje vojne efektive na svojoj teritoriji.Pa se pitam moze li ovo normalan covek da prihvati kao logicno!

 6. Aco says:

  Treba odma ispeglat ..pre nego krenu mamu im

 7. 1389 says:

  Težko NATO savezu kad ga Amerika brani...

 8. M says:

  Kao što sam očekivao i rekao,ako se USA-Zapad umješa u rat protiv Ruskog prodora u Ukrajinu,onda će to prvo i prvenstveno(predominantno)biti pomoću avijacije!Zbog prvenstveno dva razloga!Prvi je taj što tako mogu najbrže i najlakše transportirati respektabilnu vojnu moć na tako veliku i negostoljubivu joj daljinu,pogotovo ako su već osigurali,ili ubrzo budu,logističku podršku tome,u zapadnoj Ukrajini i iza nje,u Rumunji,itd.,blago njima)!Drugi razlog je taj što USA-Zapad ima puno brojniju avijaciju(avione,itd.)od Rusije,i pretendirati će za zračnom prednosti,odnosno gospodarenjem neba,jer taj onda dobija rat i na zemlji,tj.kompletno!Dakle,ako Rusija uđe u Ukrajinu,npr.u petom mjesecu Maju,može očekivati,ako ne odmah a ono nešto kasnije,kad se USA-Zapad organizira,vjerovatno već u devetom mjesecu septembru,žestoki rat u Ukrajini,uz masovno učešće USA-NATO aviona i općenito avijacije,i to toliko žestoko da će to zapravo biti borba za prevlast u zraku,tj.za gospodarenjem neba!Najjeftiniji Ruski način da očiste"svoje"nebo i gospodare s njim,jest da unište logističku podporu(aerodrome,skladišta,radione)tim protivničkim avionima,a koje će neke,a možda(vjerovatno) i većina,biti izvan-iza itd.Ukrajine,a to zapravo znači proširenje rata,zapravo put a onda i prelaz u Pravi Veliki Rat,daklen i izvan Ukrajine,prema zapadu,i gdje će se to zaustaviti-ne znam!A i onda će se to pretvoriti u dugotrajni rat!Eto,to očekujem ako Rusi uđu u Ukrajinu,a ući će ako Donjeck-Lugansk budu ugrožene od Kijeva!Vrijeme je najteže pogoditi,ali eto sam se i oko toga potrudio,bar ingormativno-otrežnjujuće za usijane glave!

  • Krle says:

   Prvo NATO i Amerika neće smeti da ulaze u rat sa Rusijom - ne smeju. Drugo, ovo je samo huškanje Ukrajine, ukoliko dođe do rata - Rusija će tresti do Kijeva. A ovi će sa strane gledati. Eto to je Amerika i NATO, ne znam zašto se ložiš na njih. S obzirom da će Rusi - Rumuniju smatrati za opasnost zbog raporeda NATO i Američkih trupa, mogu je i raketirati Rusi.

 9. M says:

  ...i da,ako Rusi uđu vojskom u Ukrajinu(a ući će kad budu ugroženi njihovi vitalni interesi)(a bit će),kad se USA-NATO sredi i konsolidira,ući će i on,prvo i prvenstveno avijacijom,kako sam gore rekao!Kao što USA-NATO misli da Rusija neće ući vojskom u Ukrajinu,tako neki misle da ni USA-NATO neće ući u Ukrajinu!A hoće,i jedni i drugi,kad prvi onda i drugi!

  • Miraš says:

   Zašto bi vojska USA-NATO ušla u Ukrajinu ako pre toga uđe vojska Ruske federacije zbog zaštite Donbasa? Zato da bi isprobali na svojoj koži (na vojnicima SAD-NATO) učinak savremenog najnovijeg ruskog naoružanja? Bajden će to nastojati da izbegne jer to bi bio jak udar na svetsku poziciju SAD. Marioneta-kvisling Zelenski će dobiti zadatak da ne izaziva ratne provokacije u Donbasu, možda ga je već dobio. Bajden je spreman da ratuje protiv Rusije jedino sa sankcijama i sankcijama. Već su upravo juče ponudili Rusiji preko portparolke Bele kuće Džen Psaki da Rusija uđe u G-8, zapravo to je bio nagoveštaj šta će biti sadržaj samita Putin-Bajden. To isto je nudio i Tramp. U čemu je onda razlika između Trampa i Bajdena? Bajden sad ovo mora da ponudi jer nema šta drugo da ponudi Rusiji, a cilj je da izbegne ratno učešće Amerike u Ukrajini. Ulazak Rusije u G-8 imao bi i cenu da Rusija postane Zapadu poslušna zemlja u mnogo čemu, to bi značilo da i Dombas prepuste Ukrajini. Ako bi to uspelo jedina pretnja Americi bila bi Kina, koja bi ostala malčice usamljena.

 10. Rista says:

  antiruski tekst, tipična pišijada a la sienen. Anti srpsko jezički tekst. Bljutavo. Zapad neće bombardovati ruske trupe a neće bombardovati ni Ruse u Ukrajini. Rusi neće "ući" u Ukrajinu jer tamo već žive, a Ukrajina neće napasti Krim ni pod razno. Rusi u Ukrajini su dobili naoružanje i sve što se događa je još uvek zamrznuti konflikt, što je Rusko delo onako usput i izuzetno snažno. Ukrajina se davi u problemima. Ukrajina ne uspeva da ugreje zamrznuti konflikt više od po stepena i sve što radi, radi mlitavo i nevoljno. Vidi se da sluša savete bez nekog velikog uzbuđenja i nade. Ukrajinski političari nikako ne uspevaju da kontaktiraju Rusiju kako treba i to je vidljivo sa svakom njihovom izjavom. Neda im Amerika. Koja podmetačina od teksta, majko mila. Izjave Zelenog su napisane u CIJI i sienenu. Glup je ko točak ali uspeo je da izgovori sve što su mu napisali bez puno elana i nade u uspeh. Morao je da kaže nešto što će ga još više udaljiti od puta ka rešenju koje Zapadu ne treba. Ne znam imal Ukrajinaca u Ukrajini. Nisu bombardovani od Zapada ali ipak žive na dnu dna kao i Srbi koji znaju da odu na NATO predavanja i da tapšedu nato generalima. Zapad radi na uništenju i Srbije i Ukrajine i ako neko čeka da Zapad oživi Srbiju ili Ukrajinu u velikoj je zabludi. U slučaju otvorenog sukoba Rusije i Amerike ili samo NATOa i Rusije, Srbija i Ukrajina će biti izgažene zemlje. Samo pravi Srbi i pravi Ukrajinci mogu okrenuti situaciju, ali takvima je pristup vlasti i medijima potpuno zatvoren. Ukrajina nije u ništa boljoj situaciji nego Srbija. To su dve slovenske države koje nestaju vrlo brzo. Rusi pokušavaju sve moguće da uspore taj raspad ali Zapad se uvatio za jedan sloj Srba i Ukrajinaca kao krpelj i ne ispušta vlast u Srbiji i Ukrajini. Verujem da ima Ukrajinaca i Srba koji ovo shvataju...

 11. Isukrst of evil says:

  Vreme je da se zapad poravna sa crnom zemljom.

 12. Čist je ko Suza says:

  Od sada će zelenski tražiti razgovor sa Putinom samo preko svojih mrtvih vojnika ukrajine, a dobiće samo još više takvih istih. Šteta, ukrajnci su i ruska i srpska braća, izašla od Majke Rusije.

 13. Triglav says:

  velekapitalistima opet treba rat ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *