КОРБИН НЕЋЕ УЧИНИТИ НИШТА – Он је реприза Ципраса и Сиризе!

KORBIN NEĆE UČINITI NIŠTA – On je repriza Ciprasa i Sirize!

4 oktobra 2015

11215791_1089402247760585_5730316721214789515_n-615x330Još u februaru 2014. godine, kada je celokupna evropska levica u lideru grčke Sirize, Aleksisu Ciprasu, videla „novog Lenjina“ i „neustrašivog revolucionara“, lider španskih komunista Karmelo Suárez je za latinoamerički portal Librered izjavio „da opet bauk kruži Evropom, bauk komunizma, ali su sve političke snage stare Evrope – Merkel, Oland, Rahoj, Kamerun, Cipras, Renzi… – udružile u „Svetu alijansu“ kako bi oterale taj bauk“.

„Nekada je radništvo u rušenje kapitalizma jurišalo sa parolama „Vlast radnicima“ – „Socijalizam i komunizam“, ali su ih od istinske borbe uspeli da odvrate oportunisti Evrolevice – Kajo Lara, Aleksis Cipras, Pablo Iglesias – učenici Bernštajna i njegovih sledbenika. Svi su oni pozicijama na kojima trenutno jesu upravo u tu svrhu“, rekao je lider španskih komunista Karmelo Suárez.

Posle Aleksisa Ciprasa je nadu levici probudio lider španskog Podemosa, Pablo Iglesisas. Međutim, posle radikalne promene programa stranke, u kojem se više ne spominje izlazak iz NATO saveza i proglašavanje Španije neutralnom zemljom, kao ni nacionalizacija banaka i elektro-energetskog sektora, restrukturiranje španskog duga ili izlazak iz evrozone, sve je manje nade da će, ako i pobedi na izborima, Podemos postupiti drugačije od svojih grčkih kolega.

No, sada je tu Džeremi Korbin, novoizabrani čelnik Laburističke stranke u Velikoj Britaniji, koji je zasenio dokazanog oportunistu Aleksisa Ciprasa i onog „potencijalnog“, Pabla Iglesiasa.

Pročitajte još:

POLITIČKI ZEMLJOTRES: Korbin će srušiti NATO alijansu – Britanci se okreću Putinu!

BRITANSKI POLITIČAR, BUDUĆI ŠEF LABURISTA: Zločinci na Kosovu su bili NATO i Albanci, Toni Bler je ratni zločinac

KORBIN PONOVO ŠOKIRA: Bin Laden nije srušio „bliznakinje“ 11. septembra!

Paolo Barnar: Džeremy Korbin neće učiniti ništa – On je „Siriza 2“ kojoj nedostaje grčka tragedija

No, kao što je pre više od godinu dana upozoravao Karmelo Suárez i tvrdio da se od tih i takvih levičara ničemu ne treba nadati, jer su oni tamo gde jesu iz tačno određenih razloga, odnosno da ne naprave ništa, sada je sve više onih koji isto tvrde za Džeremi Korbina.

Sada se nije oglasio Karmelo Suárez, ali jesta poznati italijanski analitičar Paolo Barnar, koji kaže da Džeremi Korbin neće napraviti ništa, jer je on „Syriza 2“.

„Sve su se evropske socijalističke stranke, socijaldemokrati ili čak italijanski komunisti pretvorili u opscenu mašineriju koju je porobila nepromenjiva finansijska neoliberalna elita. Svakako ništa ne predstavlja ni Džeremy Korbin, koji je samo deo cele priče. Sve priče „kako je levica u Britaniji konačno pronašla svoju dušu i to posle 20 godina evropskog debakla“ čista su glupost. „Istinska Moć“ koja je osmislila i sprovela „Holokaust“ nad svim što je činilo, pa i podsećalo na levicu, nije ostavila otvorena vrata u svojim plinskim komorama ili rupe u plaštu Drakule. Evropska levica je mrtva i pokopana deset hiljada metara pod zemljom“, kaže Paolo Barnar.

Džeremi Korbin će i dalje glumiti i to iz dva razloga:

1.) Ili zna sve što je gore napisano, ali se pretvara i želi ostvariti uspon ‘a la’ Cipras.

2.) Ili to ne zna, jer je glup.

„Kladim se na prvu tačku“, nastavlja Barnar i navodi tri razloga:

1.) Onaj koji, nakon promene ’80-ih i 90-ih godina, kada su milioni do poniženja siromašnih Engleza postali niža srednja klasa, još uvek veruje „u smisao socijalne pravde“ i da su to „vrednosti u koje vjeruje većina Britanaca“, ili je bez pameti ili je slepi idiot. Živeo sam tamo godinama i svojim očima video, i još uvek vidim, kako milione Britanaca, koji su ranije bili siromašni, ali su prvi onjušili dva špekulativna novčića koja im je bacila premijerka Tačer, ni najmanje nije briga za umirovljenike ili nezaposlene koji im pred pragom crkavaju od gladi. Svi oni su sa oduševljenjem pozdravili 36 uzastopnih godina neoliberalne ekonomske politike u toj zemlji. O kojem vražjem osećaju za socijalnu pravdu priča taj Korbin?

2.) Dok njegov ministar u senci za ekonomiju, MekDonel, daje uobičajene političke izjave, odnosno pravi budalama televizijske gledaoce, te govori o podizanju minimalne plate, grmi protiv multinacionalnih kompanija Starbaks, Vodafon, Amazon ili Gugl jer izbegavaju plaćanje poreza, protivi se super platama menadžera, te obećava da će novac za nuklearno oružje uložiti u infrastrukturu (ovde treba videti šta kaže Vašington), Džeremi Korbin je sastavio tim od sedam ekonomista kojim predsedava kao kralj. A ko su oni? Sve redom poznata lica koja napamet znaju ono malo reči koje mucaju kada javnosti žele reći da su protiv mera štednje i finansijske elite. Drugim rečima, prašina u oči, ali bez ikakve stvarne opasnosti po mega-biznis. „Veliko veće“ Džeremi Korbina čine: Dejvid Blanšflauer, Mariana Macukato, Anastasia Nesvetailova, An Petifo, Tomas Piketi, Josef Stiglic i Simon Vren-Luis.

Sve su to ljudi koji uopšte ne poseduju jednu stotinku radikalizma, ne da donesu spas milionima osiromašenih engleskih gubitnika, nego ne mogu niti uplašiti, niti zaista zapretiti velikom biznisu. „Veliki biznis“, kao što je poznato, ni ovaj put neće pomeriti svoje cipele od 5000 dolara dalje od radnog stola.

3.) I povrh svega, taj Džeremi Korbin ne dovodi u pitanje propast svih propasti nacionalnog ekonomskog upravljanja: duh smanjenja deficita – dug države. Korbin pokušava da prođe sa polovnim obećanjima o povećanoj državnoj potrošnji i, možda, malo, ali zaista „samo malo više deficita“, da bi onda istakao kako će taj deficit otkloniti sa višim porezima za bogate, itd… Pobogu, on ne razume ništa o realnosti makro-ekonomije države, a živi u zemlji univerzalnog ekonomskog genija kao što je bio Vin Godli, koji je sve savršeno objasnio. Taj Džeremi ne samo da ne razume da su deficit i državni dug sa suverenom valutom (funtom) bogatstvo zemlje, te da nisu njen teg, što je majstorski pojasnio Godli, nego tome nije ni blizu. I gde, dovraga, ide taj Korbin, ako prihvati, iako „možda malo manje“, smrtonosni otrov svih demokratija – obuzdavanje deficita?

„Dobro, ovo je dovoljno reči potrošenih na tu ludu. London Siti se već danas kladio u milijarde da Džeremi Korbin neće ni doći do opštih izbora. I dobiće opkladu“, zaključuje Paolo Barnar.

Iako vrlo oštar tekst i teške kritike upućene na račun Korbina od strane Paola Barnara, ne treba ga olako odbaciti. Konačno, setimo se šta je pre više od godinu dana o Aleksisu Ciprasu pisao Karmelo Suarez i kako je evropska levica primila izdaju grčkog naroda.

Treba gajiti nadu da možda i neće biti tako, ali je mogućnost da će se dogoditi suprotno gotovo nikakva.

Izvor: Jeremy Corbyn non fara’ nulla. E’ Syriza II, meno la tragedia greca

V. P./Alter Mejstrim Info

priređivač: Vaseljenska TV

KOMENTARI2 komentara

  1. deda mraz says:

    Najveci zlikovci protiv Srbije 90-tih godina su bili socijalisti koji su u to vreme bili na vlasti u Americi Klinton, u Engleskoj Bler u Njemackoj Srojder u Holandiji Kok,Solana itd. da ta govna vise ne nabrajam i njih ova elita pljackarosa iz senke uvek gurne da prljave poslove obavljaju za njih,a ovaj u Engleskoj je u potpunosti zavisan od Rotsilda i onda mogu misliti kakvu ce politiku vodit, sto oni pricaju sto narod hoce da cuje je samo u interesu da se rulja drzi pod kontrolom.

  2. Vujadin says:

    U čemu je razlika između levih i desnih bilo gdje u Evropi? Samo u boji očiji i otisku prsta. I jedni i drugi su na platnom spisku Rotšilda i aristokratije. Naš bi narod rekao- "isto sranje drugo pakovanje"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *