Коридор 10 прегазио базилику

Koridor 10 pregazio baziliku

5 jula 2015

srbija-koridor-10Izgradnja Koridora 10, auto-puta i magistralne saobraćajnice od Niša prema Pirotu i Dimitrovgradu, biće nastavljena preko bogatog i značajnog arheološkog lokaliteta „Kladenčište” blizu Crvene Reke, između Niša i Bele Palanke. Iako su radovi na ovom delu budućeg Koridora 10 prekinuti odmah pošto je arheološko nalazište otkriveno 2012. godine i potom započeta istraživanja, Zavod za zaštitu spomenika Srbije u Beogradu poništio je sva u međuvremenu doneta rešenja o zabrani radova koje je doneo Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

To praktično znači da će vredan arheološki lokalitet biti zatrpan i za sva vremena ostati pod zemljom zbog izgradnje Koridora 10! Arheolog Toni Čerškov iz niškog zavoda čak tvrdi da bazilika i druge arheološke vrednosti neće biti samo zatrpani, već i srušeni.

Na lokalitetu „Kladenčište” nalazi se arheološki kompleks iz ranohrišćanskog perioda od 4. do 6. veka nove ere. Sam lokalitet je višeslojan jer su u dosadašnjim istraživanjima registrovani ostaci iz gvozdenog doba, kasne antike, ranohrišćanskog perioda i ranog srednjeg veka. Iskopavanja su obavljena 2013. godine i već na samom početku istraživačkih radova konstatovano je da se radi o sakralnom objektu. Kasnije, iste godine, otkopana je bazilika – jednobrodna građevina koja je imala pripratu, pretprostor, brod i apsidu, nakon čega su radovi nastavljeni izvan bazilike. Tada su se ukazali i ostaci zidova. Iz tog razloga zavod je izdao konzervatorske  uslove sa zadatkom da se istraži ceo kompleks, rečeno nam je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

U nastavku istraživačkih radova na arheološkom lokalitetu „Kladenčište”, ističu u niškom zavodu, otkriven je veliki atrijum u čijem su se centralnom delu ukazali ostaci stopa nosećih stubova samog portika. Zbog toga je u ovoj ustanovi septembra 2013. godine doneto rešenje o obustavi radova.

Iako iskopavanja i istraživanja nisu završena, Republički zavod, koji nije nadležan, doneo je odluku da se bazilika prekrije sa dva metara peska i da preko nje pređe auto-put! U želji da raščistimo ko je nadležan, a ko nije, uspostavili smo prepisku sa Republičkim zavodom i formirali našu komisiju u skladu sa čijom procenom su propisane mere zaštite na osnovu zakonskih ovlašćenja i naložen nastavak iskopavanja na „Kladenčištu”. Investitoru radova ponuđene su dve mogućnosti: zaštita i prezentacija lokaliteta  u izvornom obliku ili izmeštanje odgovarajućom metodologijom. Istraživanje je nastavljeno u novembru prošle, a početkom ove 2015. godine Koridori 10 podneli su zahtev za ponavljanje postupka i izmenu rešenja iz 2013. godine o obustavi izgradnje auto-puta. Naš zavod je taj zahtev odbio jer ne postoje nove okolnosti. I pored toga u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika zanemarili su sve što se između 2012. i 2015. godine događalo na ovom vrednom arheološkom lokalitetu i doneli su rešenje o zatrpavanju bazilike, ističu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Posebno naglašavaju da su najeminentniji stručnjaci iz naše zemlje, poput prof. dr Mihajla Milenkovića, prof. dr Čedomira Vasića, mr Aleksandra Aleksića, bili članovi komisije koja je formirana 2013. godine i koja je valorizovala arheološki objekat na lokalitetu kod Crvene Reke. Iz kojih razloga je došlo do nove, potpuno neočekivane odluke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Srbije o zatrpavanju značajne i vredne arheološke baštine i nastavku izgradnje autoputa na Koridoru 10, nije im poznato.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Goran says:

    Tako je , vlastitu kulturu do kraja satrati , da se ne vidi , da ne postoji. Bas onako kako to zapad zeli. Uostalom mi i ucimo njihovu verziju povijesti da smo se doselili sa nekom velikom seobom slavena, pa nam ovi lokaliteti nisu ni bitni . Ministri ???? Dokle vise ovakve budalastine !? Ima li tu netko da za nesto odgovara !? ALOOO??

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *