Корпа у ЦГ: Дневно 80 грама меса

Korpa u CG: Dnevno 80 grama mesa

26 oktobra 2016

reg-korpa_620x0

SADRŽAJ i vrednost revidirane minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori biće poznati krajem ove godine ili u januaru naredne, nakon što svi koji na to imaju pravo i obavezu, daju svoje mišljenje. Revizijom metodologije, koju je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje pripremio Zavod za statistiku, predviđeno je da u sastav nove korpe uđe samo 92 artikla, umesto sadašnjih 130.

– Na ovakav nacrt saglasnost su dali Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Privredna Komora, Centar za zaštitu potrošača i Institut za javno zdravlje, dok primedbi imaju Savez samostalnih sindikata, Unija slobodnih sindikata i Unija poslodavaca, saopštio je pomoćnik direktora Monstata Vuk Čađenović.

Minimalna potrošačka korpa trenutno iznosi 802 evra, i njena vrednost neće se bitno promeniti izmenom njenog sastava, saopštavaju iz Monstata, dodajući da je revizija rađena u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, Američkog ministarstsva poljoprivrede, te preporuka Evropske unije i Svetske banke.

Minimalna potrošačka korpa podrazumeva zadovoljenje minimuma kalorijskih potreba, da čovek preživi i odnosi se na određenu grupu stanovništva, čija je potrošnja, odnosno mogućnost, ispod proseka.

– Broj artikala ne mora da znači apsolutni kvalitet. Bitno je da je zadovoljen određeni procentualni nivo od grupe namirnica, da imamo proizvode od žita (30 posto), mleko i mlečne proizvode (20 posto), meso (10 posto), voće, povrće… Suština je da procentualni udeo svih tih grupa bude u saglasnosti sa preporukama, rekla je nutricionista Zorica Đorđević. – Tokom ove sedmice trebalo bi da bude održana sednica Predsedništva Socijalnog saveta, nakon čega će biti poznati stavovi socijalnih partnera. Možda tada bude jasnija situacija i pravci daljeg delovanja, saopštio je Aleksa Matrojević, član kolegijuma Unije slobodnih sindikata.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *