Корупција нагриза БиХ

Корупција нагриза БиХ

19 јуна 2015

rs-26--korupcija_620x0У традиционалном извештају за своје инвеститоре амерички Стејт департмент објавио је нимало охрабрујуће податке о пословној клими за улагања у БиХ за 2015. годину.

Американци сваке године објаве детаљни документ о условима за инвестиције, у којем се врло прецизно анализирају законске могућности, или препреке за улагања, ниво владавине права, осврт на корупцију, судство у државама.

Кад је реч о БиХ, Стејт департмент је највише редова за улагања и пословној клими у Босни и Херцеговини, посветио проблему корупције и (не)транспарентности, за које се наводи да су свеприсутни проблеми.

Они истичу да је БиХ у последњи трен избегла да заврши на црној листи ФАТФ, али да још није испунила све услове, како би то спречила.

– Власт је усвојила законе о сузбијању корупције, али многа законска слова не спроводе се транспарентно. Велики број нивоа власти, од којих сваки има право на доношење својих закона, оставља много простора за нетранспарентан систем – наводи се у извештају и додаје да је врло тешко знати све законе у БиХ који су на снази.

Ивана Корајлић, пројект-менаџер Транспаренси интернешнала БиХ, каже за „Новости“ да узалуд БиХ има разне стратегије и акционе планове, као и законе, кад се они не спроводе и то управо доводи до велике корупције која кочи сваки развој земље.

– Институције које су надлежне за спровођење закона и сузбијање корупције су под политичком контролом. Чак имамо и тренд да се закони ублажавају, јер тако политичари желе. Све док је тако, тешко БиХ може да победи корупцију – истиче Корајлићева.

РИЗИК ЗА БИЗНИС

ПРЕМА ставу Стејт департмента највећи проблем БиХ ипак је корупција која нагриза пословање.

– Корупција превладава у великом броју политичких и економских институција и повећава трошкове и ризик за отварање бизниса. Компликовани систем пријављивања фирме рањив је за корупцију. Судство се не хвата укоштац с тим проблемом, иако је 2011. године формирано посебно тело за борбу против корупције. Ово тело је активно, али нема ефекте – истиче се у извештају.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u