Корупција нагриза БиХ

Korupcija nagriza BiH

19 juna 2015

rs-26--korupcija_620x0U tradicionalnom izveštaju za svoje investitore američki Stejt department objavio je nimalo ohrabrujuće podatke o poslovnoj klimi za ulaganja u BiH za 2015. godinu.

Amerikanci svake godine objave detaljni dokument o uslovima za investicije, u kojem se vrlo precizno analiziraju zakonske mogućnosti, ili prepreke za ulaganja, nivo vladavine prava, osvrt na korupciju, sudstvo u državama.

Kad je reč o BiH, Stejt department je najviše redova za ulaganja i poslovnoj klimi u Bosni i Hercegovini, posvetio problemu korupcije i (ne)transparentnosti, za koje se navodi da su sveprisutni problemi.

Oni ističu da je BiH u poslednji tren izbegla da završi na crnoj listi FATF, ali da još nije ispunila sve uslove, kako bi to sprečila.

– Vlast je usvojila zakone o suzbijanju korupcije, ali mnoga zakonska slova ne sprovode se transparentno. Veliki broj nivoa vlasti, od kojih svaki ima pravo na donošenje svojih zakona, ostavlja mnogo prostora za netransparentan sistem – navodi se u izveštaju i dodaje da je vrlo teško znati sve zakone u BiH koji su na snazi.

Ivana Korajlić, projekt-menadžer Transparensi internešnala BiH, kaže za „Novosti“ da uzalud BiH ima razne strategije i akcione planove, kao i zakone, kad se oni ne sprovode i to upravo dovodi do velike korupcije koja koči svaki razvoj zemlje.

– Institucije koje su nadležne za sprovođenje zakona i suzbijanje korupcije su pod političkom kontrolom. Čak imamo i trend da se zakoni ublažavaju, jer tako političari žele. Sve dok je tako, teško BiH može da pobedi korupciju – ističe Korajlićeva.

RIZIK ZA BIZNIS

PREMA stavu Stejt departmenta najveći problem BiH ipak je korupcija koja nagriza poslovanje.

– Korupcija prevladava u velikom broju političkih i ekonomskih institucija i povećava troškove i rizik za otvaranje biznisa. Komplikovani sistem prijavljivanja firme ranjiv je za korupciju. Sudstvo se ne hvata ukoštac s tim problemom, iako je 2011. godine formirano posebno telo za borbu protiv korupcije. Ovo telo je aktivno, ali nema efekte – ističe se u izveštaju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *