КОРЗИКА жели да се отцепи од Француске!

KORZIKA želi da se otcepi od Francuske!

25 decembra 2015

CorsicaIsNotFranceCorseTourdeFranceTDF1-0011Francuski premijer Manuel Vals poručio je stanovnicima ostrva na kojem se rodio Napoleon da korzikanski jezik na Korzici neće imati „oficijelni status” i da ne računali na „posebni poreski režim”.

Vals je odbacio sve zahteve korzikanskih nacionalista koji su pobedili na nedavnim regionalnim izborima. Učinio je to ovako:

„Amnestija za političke zatvorenike? Pa, u Francuskoj nema političkih zatvorenika. Dva zvanična jezika? U Francuskoj postoji samo jedan zvanični jezik – francuski. Posebni rezidentni poreski režim za Korzikance? To je u suprotnosti sa principima Republike”.

Vals je Korzici još poručio: „Korzika je deo Francuske i nikakava reć – ni na francuskom ni na korzikanskom – ne sme tu vezu dovesti u pitanje. Moguće je da Korzika postane jedinstvena teritorijalna jedinica, ali mora da unapred zna da postoje crvene linije koje se ne mogu ni razmatrati”.

Blok umerenih nacionalista „Za Korziku” pobedio je na 13 decembra na regionalnim izborima, a taj blok traži za ostrvo – veću autonomiju.

Predsednik novog korzikanskog parlamenta – Žan-Gi Talamoni – prošle nedelje je ceo uvodni govor održao na korzikanskom, čime je izazvao nezadovoljstvo zvaničnog Pariza.

Utoliko veće što je Talamoni tražio oficijelni status za korzikanski jezik i što je najavio mogućnost održavanja „referenduma o samoopredeljenju”. Pritom je naglasio:

„Korzika pravno nije nezavisna, ali to pitanje će biti pokrenuto narednih godina”.

KOMENTARI2 komentara

  1. Radovan says:

    A Meni se kaze da je to mlacenje prazne slame.Niti ce Korzika dobiti ne zavisnost,niti ce joj Francuska dozvoliti bilo sta vise od datog.

  2. putin says:

    Pa ta ista francuska je priznala kosovo a itoje isto deo srbije pa ubise gadafija da pomognu opoziciju pa zasto kadasu toliko realni nebi priznali i nezavisnost korzike tamo i onako ne zive francuzi nego korzikanci pasto nebi govorili svojim maternim jezikom kad podrzavaju crnogorsi na 500.000 hiljade judi drzava ko cigansko sokace u pozarevcu pa trazilisu neka vide kakoje kad u nihovoj kuci gori krov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *