Kosmetski Srbi čekaju podršku od Beograda

Kosmetski Srbi čekaju podršku od Beograda

10 oktobra 2013

iskenderovPiše: Petar Iskenderov

Vanredni sastanak srpskog premijera Ivice Dačića i šefa kosovske vlade Hašima Tačija u Briselu, krunisan je određenim dogovorima. Kosovsko-albanska strana (sudeći po informacijama kojima raspolažemo, pod pritiskom Visokog komesara EU za spoljne poslove baronese Ketrin Ešton) pristala je na ublaživanje odluke koja je bila šokantna za Beograd, da zabrani ulazak na teritoriju Kosmeta srpskim političkim zvaničnicima. Istina, u tumačenjima Dačića i Tačija postoje određene različite nijanse. Kosovski predstavnik insistira da će zahtevi o budućim posetama “biti razmatrani na osnovu postojećih procedura”. Premijer Dačić smatra da je pregovorima u Briselu “usaglašen mehanizam” koji dozvoljava da “postanu moguće” ovakve vrste poseta.

Predsednik srpske vlade namerava da u narednim danima poseti Kosmet kako bi ubedio lokalne Srbe da uzmu učešće u glasanju. Poslednja klauzula očigledno predstavlja signal Hašimu Tačiju koji je potvrdio da odbija posete političkih lidera Srbije ukoliko se one ne odnose na posete pravoslavnim manastirima”.

Formalno gledano, Priština kao da je pošla na ustupke. Jer je samo nekoliko dana ranije potpredsednik Kosova Hajredin Kuči istakao da nema ni govora o nekakvim dodatnim sporazumima i mehanizmima: “Zabrana poseta zvaničnika Republike Srbije uvodi se od 3. oktobra i važiće do 1. novembra, kada se završava izborna kampanja”. Enver Hodžaj, šef spoljnopolitičkog resora insistirao je da “ni jedan zvaničnik iz Beograda neće moći ući na teritoriju Kosova dok se ne završi izborna kampanja”.

Međutim, da li uopšte ima smisla govoriti o omekšanju pozicije Prištine? Kao što je poznato – “đavo se krije iza sitnih detalja” i tu istinu su dobro shvatili i srpski i briselski činovnici. A po pitanju sadašnje teme, đavo se ogleda u neophodnosti maksimalne “ugradnje” srpskih državnih delatnika u političko-administrativni sistem samoproglašene “Republike Kosovo”. I sa te tačke gledišta, razmatranje dolaska nekog srpskog ministra ili poslanika u skladu sa zakonima Kosova – da ne govorimo o predsedniku ili premijeru – postaće još jedno svedočanstvo o samostalnosti i nezavisnosti kosovskih vlasti. Sa propagandne tačke gledišta, ovo svedočanstvo je važnije od kategoričke zabrane njihove posete Prištini. Naterati visoke goste da čekaju – šta može biti slađe za lidere samoproglašene države!

Ako na nastalu situaciju gledamo sa te tačke gledišta, potpuno je jasno da vlasti u Beogradu jednostavno nemaju dobar izbor. Svaki potez će biti opterećen slabljenjem imidža i suštinskim gubicima. Usaglašavati posete u kancelariji Hašima Tačija – ili potpuno odustati od poseta Kosmetu, prepustivši lokalne Srbe same sebi? Upravo takav izbor će morati da učine predsednik Nikolić, premijer Dačić i drugi srpski lideri, koji se odluče da se lično obrate svojim kosmetskim sunarodnicima.

Naravno da nije jednostavno doneti odluku u takvoj situaciji. Uprkos svemu, čini se da je ipak efikasnije lično prisustvo srpskih lidera tokom predizborne kampanje na Kosmetu.

I evo zbog čega. I vlasti u Prištini i rukovodstvo EU, pokušavaju svih ovih godina da maksimalno zabiju klin između Beograda i kosmetskih Srba, predstavivši poslednje kao verne podanike kosovskih vlasti. Naravno, sve vreme je postojala određena podrška lokalnim Srbima od strane vlasti u Beogradu. Ali da li je uopšte preterano reći da su se celo vreme pregovori vodili iza leđa kosmetskih Srba, koji ne samo da nisu učestvovali u izradu platforme, nego ponekad nisu imali nikakve pouzdane informacije o pregovaračkom procesu. U rezultatu takve politike nastale su protivurečnosti između vlasti u Beogradu i lidera kosmetskih Srba, kao i ozbiljni unutrašnji konflikti u redovimaa poslednjih. Ni kuloarsko tumačenje briselskih sporazuma sa različitim interpretacijama i tumačenjima, svakako da nije bilo beznačajno u pitanju konstruktivne saradnje Beograda i Kosovske Mitrovice, kao i po pitanju celishodnosti učešća kosmetskih Srba na predstojećim izborima. Sudeći po izjavama premijera Dačića, u ovom trenutku je očigledno da je zvaničan stav Srbije po pitanju izbora sledeći: “Mi smo zainteresovani da glasanje protekne mirno, kako bi što je moguće veći broj Srba uzeo učešća na izborima i kako bi pokret “Srpske građanske inicijative” iza koga stoji zvanični Beograd, dobio što više glasova. Međutim, očigledno je da dalji razvoj događaja oko kosmetskih Srba nije potpuno jasan ni Beogradu.

Bilo kako bilo, bez obzira na geopolitičke računice i evrointegracijske scenarije Beograda, kosovski Srbi nigde neće nestati posle izbora 3. novembra. Na ovaj ili onaj način, srpski državni delatnici će morati pregovarati sa njima. I bolje je da to čine direktno bez posredovanja baronese Ešton ili njenog sekretara za medije (bez obzira na njene balkanske korene) Maje Kocijančić. Mnogosradalnom narodu srpskom danas je više nego ikad, ipak potrebna podrška Beograda, a ne Brisela.

(Fondsk.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *