Космос Душана Ковачевића

Kosmos Dušana Kovačevića

20 novembra 2018

U OKVIRU pratećeg programa „Susreta pozorišta“ u Brčkom, preksinoć je predstavljena monografija „Scenski kosmos Dušana Kovačevića“, u kojoj je sabrano sve što je za više decenija uradio akademik, veliki pisac i dramaturg. Monografiju su priredili profesor Srđan Vukadinović i Jakov Amidžić, direktor Pozorišnih susreta, a promociji je prisustvovao i Dušan Kovačević.

Profesor Vukadinović je objasnio prisutnima da monografija obuhvata period od Kovačevićeve prve predstave „Maratonci trče počasni krug“, koja je premijerno izvedena 1973. u Beogradu, pa do septembra 2017. godine. Knjiga posvećena jednom od najvećih srpskih pisaca ima četiri celine, koje su podeljene na njegov angažman u pozorištu na bosanskohercegovačkom prostoru, njegove predstave i dela u regionu i u svetu. Pisanju je, ipak, posvećena najveća pažnja, jer je Kovačević, kako kaže prof. Vukadinović, živi klasik.

Zahvaljujući se autorima na naporu koji su uložili u pripremanju monografije, akademik Kovačević je podsetio na prvi dolazak u Brčko pre deset godina i svoj pogled na „Susrete pozorišta“ u Brčkom.

– Prelistavajući ovu monografiju, bio sam iznenađen koliko je pažnje i pedantnosti bilo potrebno da se prikupe svi ti podaci s raznih krajeva sveta. Za neke od predstava nisam ni znao da su igrane. Smatram ovaj festival izuzetno značajnim, on je u neku ruku nastavak „Sterijinih igara“ iz onih dobrih vremena – istakao je Kovačević.

Akademik je dodao da se i ovde u Brčkom začinje ponovo ta ista priča, da se ljudi okupljaju, da se osećaju prijatno i da razmenjuju iskustva iz raznih krajeva istog ili sličnog govornog područja.

– Svako neka odabere šta mu više prija, a najbitnije u svemu tome je da mi sada razgovaramo i da nam nije potreban prevodilac – rekao je Kovačević.

SEDAM PREDSTAVA

NA promociji monografije govorio je i dugogodišnji prijatelj i saradnik Dušana Kovačevića, Slobodan Ivetić, koji je radio kao njegov asistent na filmovima „Balkanski špijun“, „Profesionalac“ i mnogim drugim.

Inače, tokom dosadašnjih 35 „Susreta“, publika u Brčkom je imala prilike da vidi sedam Kovačevićevih predstava.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Bivši čitalac says:

    Kovačeviću,što sam pročitao od tvojih dela, pročitao sam.Više ne, odkako si uleteo u Vučićev zagrljaj.A još i akademik!I ja sam ostareo, ali sam ipak odlučan da umrem dostojanstveno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *