КОСОВО И МЕТОХИЈА: Људска права за Србе скоро да и не постоје

KOSOVO I METOHIJA: Ljudska prava za Srbe skoro da i ne postoje

13 avgusta 2015

30-jagnjenica-11-750x498Na Kosovu i Metohiji u funkciji su dva sistema ljudskih prava – ocjenjuju srpski zvaničnici i stručna javnost, ali i odvažniji albanski intelektualci.

Jedan sistem, prema kojem je dozvoljeno kršenje zakona i pozitivnih propisa, primjenjuje se na pripadnike srpskog naroda, dok se drugi, uz punu podršku međunarodnih zvaničnika, primjenjuje isključivo kada je riječ o bivšim vođama OVK, a sadašnjim liderima institucija samoproklamovane fantomske države Kosovo.

Zamjenik kosovskog ombudsmena Ibrahim Arslan smatra da je vladavina zakona na Kosovu na vrlo niskom nivou i da su, shodno tome, ljudska prava do te mjere ugrožena da se može reći da skoro i ne postoje.

Prema njegovoj ocjeni, kosovske institucije nisu spremne i nemaju kapaciteta da se suoče sa izazovima koji znače primjenu jedinstvenih vrijednosti sistema ljudskih prava, već se ljudska prava primjenjuju selektivno u zavisnosti od toga ko je lice ili institucija, subjekt, koji ih primjenjuje i ko je lice, odnosno grupacija, objekat, na koju se prava odnose.

„Smatram da će biti potrebno još dugo vremena da se uspostavi jedinstven sistem ljudskih prava na Kosovu“, kaže Arslan, navodeći da je samo u prošloj godini više od 2.200 građana, uglavnom Srba, zatražilo pomoć ombudsmena.

Analitičar iz Prištine Škeljzen Gaši smatra da je odluka o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici bivše OVK potvrda da na Kosovu ne postoji vladavina prava, da se ne poštuju ljudska prava i da je 15-godišnja vladavina međunarodnih institucija na Kosovu iskorištena isključivo za prikrivanje zločina, kriminala i korupcije, te za očuvanje liderskih pozicija bivših pripadnika OVK.

„U svim sudskim procesima u kojima se nekom od Albanaca sudilo za zločine ili bilo koje krivično djelo, domaći sudija je uvijek bio protiv sankcije i izricanja osuđujuće presude. U svim slučajevima u kojima je trebalo da neko od domaćih advokata zastupa stranku oštećenu u sukobu ili sporu sa nekim od bivših vođa OVK ili lica bliskih njima, advokati su odbijali da prihvate predmet“, naveo je Gaši.

On je istakao da su istražne sudije i policija odustajali od gonjenja i vođenja istrage u najvećem broju predmeta koji se odnose na zločine ili krivična djela koja su počinile bivše vođe OVK, a sada lideri institucija.

Gaši tvrdi da su u bezbroj slučajeva ljekari sa Kosova izdavali falsifikovane ljekarske nalaze optuženima za neko krivično djelo.

„Osim sudija, tužilaca, policajaca, Kosovu su potrebna `bodi gard` lica čiji bi zadatak bio da sačuvaju u životu svjedoke i lica koja se odvaže da optuže ili upere prst u nekog od moćnika“, zaključio je on, ocjenjujući da je Kosovo decenijama daleko od poštivanja ljudskih prava i vladavine zakona.

Profesor Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice Strahinja Miljković kaže da je činjenica da na Kosmetu postoje dva dijametralno suprotna sistema ljudskih prava.

Prema njegovim riječima, u jednom sistemu je dozvoljeno sve i taj sistem se primjenjuje kada je riječ o Albancima, dok se po drugom, koji se primjenjuje na Srbe i sve što je u vezi sa njima i srpskom državom, zakonske odredbe tumače ciljano sa unapred izrečenom klauzulom o krivici.

„Slučaj Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića je matrica po kojoj se sudi ili po kojoj se primenjuju i primenjivaće se zakoni i poštivati vladavina prava i ljudska prava“, rekao je Miljković, upozoravajući da su tome smišljeno doprinijeli međunarodni zvaničnici.

On se plaši da će se nadležnost Specijalnog suda za zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK proširiti i na sve one Srbe koji su bili aktivni pripadnici Srpske policije i Vojske tokom sukoba na Kosovu.

„Ako im prođe slučaj Ivanović, svi mi Srbi treba da se zapitamo ko je od nas sledeći koji će sesti na optuženičku klupu“, smatra Miljković.

Sa tom ocjenom se slaže i predsjednik Izvršnog odbora Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Igor Simić, konstatujući da su u slučaju Olivera Ivanović pogažene sve norme o ljudskim pravima i da je međunarodna zajednica suđenjem Ivanoviću potvrdila da joj, kada je riječ o Srbima, nije stalo do uspostavljanja vladavine zakona na Kosovu i Metohiji.

„Na Kosmetu se uspostavlja dvojni sistem vrednosti čiju će cenu, uveren sam, platiti isključivo Srbi“, zaključio je Simić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Neša says:

    Šiptarski ološ! Svi su oni isti, podmukle, izopačene imitacije ljudskih bića!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *