„КОСОВО И МЕТОХИЈА СУ НАШ ЈЕРУСАЛИМ“: Патријарх Порфирије – Не намећите решење које прихвата незаконито отцепљење

„KOSOVO I METOHIJA SU NAŠ JERUSALIM“: Patrijarh Porfirije – Ne namećite rešenje koje prihvata nezakonito otcepljenje

5 juna 2021

NJEGOVA Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, zajedno sa preosvećenom gospodom episkopima: banjalučkim Jefremom, bačkim Irinejem i raško-prizrenskim Teodosijem, primio je 4. juna 2021. godine, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu g. Miroslava Lajčaka, specijalog predstavnika Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine, i g. Metju Palmera, specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan.

U dugom i otvorenom razgovoru predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država su upoznali Svetejšeg Patrijarha i arhijereje sa aktivnostima koje preduzimaju radi nastavka dijaloga između predstavnika Beograda i Prištine.

Istakli su i da se angažuju i na rešavanju problema na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje vezano za status i imovinu manastira Visoki Dečani, za zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život Srpske Pravoslavne Crkve i vernog naroda na Kosovu i Metohiji.

Posebno su istakli da su drevni manastiri, kao što su Visoki Dečani, Gračanica i drugi, za njih živi organizmi, a ne samo spomenici kulture i da tako treba i da ostane. Naglasili da oni ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa Njegovom Svetošću i arhijerejima svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje.

Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije i episkopi su zahvalili predstavnicima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država na angažovanju, koje može bitno da olakša težak život sveštenstva, monaštva i srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji.

– Njihovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, doživljavamo kao jevanđelsku, jer kao hrišćani, svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg i stoga smo uvek spremni na dijalog. Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti – poručio je Patrijarh i istakao da nije nepoznanica da Vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje, što ubedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen UNESKU i svakodnevne teškoće naše Crkve i naroda širom južne srpske pokrajine.

Najviši predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve su podržali dijalog, ali ne pod uslovom da na bilo koji način ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, vernog naroda i države Srbije. Stav Srpske Pravoslavne Crkve je dobro poznat: radi se o nezakonitoj secesiji dela teritorije i ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju.

Patrijarh Porfirije je izneo stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu Evropske unije, gde granice omekšavaju i postaju manje važne. Srpski arhijereji su naglasili zabrinutost zbog odnosa prištinskih vlasti prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi koja dosledno poštuje tamošnje zakone:

– Očekujemo da institucije poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet, i poreklo naših svetinja – istakao je patrijarh Porfirije i naročito ukazao da Crkvu ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, nego verni narod koji je prognan iz svojih kuća i koji ne vidi mogućnost da ostvari svoja imovinska prava ukoliko to ne može i širom kulturnog sveta poznati manastir Visoki Dečani uprkos pravosnažnim presudama pravosudnih organa. Kosovo i Metohija su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija za Srpsku Pravoslavnu Crkvu ono što je Vatikan za Katoličku Crkvu.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Srpski vrhovni duhovnik prima cinovnika Lajcaka, koja katastrofa. Falio je samo Kosovac.

  2. Rista says:

    To su sve izjave moj do mojega. A kratko i jasno znače - "Nađite nam, MOLIMO VAS, neko približno ZAKONSKO rešenje i mi ćemo prihvatiti otcepljenje!" Eto, to je sva mudrost hodajućih srpskih svetaca. A Americi ostaje samo da menja polako zakone i Ustav, Vučić da ih provuče kroz Skupštinupunu rodoljuba sa stomacima do zemlje i da stvori kakve takve ZAKONSKE uslove. Što se tiče Amerike, ona će pažljivo raditi da ispuni idiotsku želju srpskih svetaca a usput i srpskih kvislinga koji to isto govore i samo što ne provrište da Ameri to što hitnije izmisle i tako ih reše muka i straha od naroda. A kad Ameri to odrade, a hoće ispuniti želje i svetaca i kvislinga jer ih ništa ne košta, nemo neko da sumnja u to, onda će narod ostati na vetrometini dva nacistička udara. Jedan će doći od Amerike a drugi...Narod zaboravlja, ali ja nisam narod. Prvo što je Vučić izjavio kada je postavljen na "vlast"je između ostalih štosova i slatkiša, bilo je "MI MORAMO MENJATI USTAV! Ovaj nije savremen!" To ti bre nastavak titovih pokrajina, Ustava i slično. Popovima svecima trebaju Papini prstenovi i da se ponose što ih nose a Vučić kamarili treba razlog da se lako o uz svesrdmu podršku NATOa odbrane od naroda kada se odreknu KiM. I to će se uskoro dogoditi. Nemo se bre zanosite. Neće se dogoditi samo u jednom slučaju, ali taj slučaj u Srbiji nema ko da pokrene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *