КОСОВО ОТЦЕПЉУЈУ А ОВО НЕ МОЖЕ? Вашингтон прозвао Москву: ‘Повуците се из Абхазије и Јужне Осетије, то није део Русије’

KOSOVO OTCEPLJUJU A OVO NE MOŽE? Vašington prozvao Moskvu: ‘Povucite se iz Abhazije i Južne Osetije, to nije deo Rusije’

8 avgusta 2018

Sjedinjene Države su u utorak pozvale Moskvu da se povuče iz Abhazije i iz Južne Osetije, dva gruzijska separatistička područja čiji je nezavisnost Rusija priznala pre deset godina i gde je sve vreme snažno vojno prisutna.

„Ta su područja deo Gruzije. Ona nisu deo Rusije“, rekla je pr Stejt Departmenta. „SAD i dalje podupire suverenitet Gruzije i (…) njenu teritorijalnu celovitost u međunarodno priznatim granicama. SAD poziva Rusiju da povuče svoje snage na položaje određene ugovorom o primirju potpisanim 2008.“.Moskva i Tbilisi se odavno spore zbog planova male bivše sovjetske republike na Kavkazu da uđe u EU i u NATO, što Rusija smatra opasnim zadiranjem u svoju sferu uticaja.

Te su napetosti u leto 2008. prerasle u sukob kada je ruska vojska ušla na gruzijsku teritoriju kako bi pritekla u pomoć Južnoj Osetiji, gde je Tbilisi poveo krvavu vojnu operaciju.

Moskovske snage su tada u pet dana do nogu potukle gruzijsku vojsku i zapretile zauzimanjem prestonice.

Mirovni ugovor u kojem je posredovao francuski predsednik Nikolas Sarkozi na kraju je omogućio povlačenje ruskih snaga, ali je Moskva priznala nezavisnost separatističkih područja Južne Osetije i Abhazije, što je znantno pridonelo pogoršanju veza Istoka i Zapada.

KOMENTARI5 komentara

 1. Miraš says:

  Sjedinjene Države su u utorak donele odluku da opozovu sve svoje vojne snage sa Kosova i Metohije - Republika Srbija, iz separatističkog područja tkzv. Kosova kom su greškom prethodnih administracija SAD podržale i zatim priznale nezavisnost i gde su SAD od 1999. godine snažno vojno prisutna. „To područje je deo Republike Srbije. Ono ne može na separatistički način i uz stranu pomoć da se otcepi, a takodje ni slučajno ne sme da se priključi Albaniji.“, rekla je pr Stejt Departmenta. „SAD odsad podupire suverenitet Republike Srbije i njenu teritorijalnu celovitost u međunarodno priznatim granicama. SAD poziva Srbiju da rasporedi svoje vojne snage na celom prostoru Kosova i Metohije i preuzme potpunu kontrolu granice prema Albaniji.“.

 2. rajko says:

  Ne kaže se "pridonelo" nego "doprinelo".

 3. Miraš says:

  Sjedinjene Države su u utorak donele odluku da opozovu sve svoje vojne snage sa Kosova i Metohije - Republika Srbija, iz separatističkog područja tkzv. Kosova gde su sad od 1999 godine snažno vojno prisutne, a kom su greškom prethodnih administracija SAD najpre pružile značajnu vojnu pomoć i zatim isto greškom 2008 godine priznale su čak i nezavisnost. „To područje je deo Republike Srbije. Ono ne može na separatistički način oružanom pobunom i uz stranu pomoć, a protiv domaćeg nealbanskog i dela albanskog stanovništva da se otcepi i osamostali od Republike Srbije, a takodje ni slučajno ne sme da se priključi Albaniji.“, rekla je pr Stejt Departmenta. „SAD odsad podupire suverenitet Republike Srbije i njenu teritorijalnu celovitost u međunarodno priznatim granicama. SAD poziva Srbiju da rasporedi svoje vojne snage na celom prostoru Kosova i Metohije i što pre preuzme potpunu kontrolu granice prema Albaniji, te prema Makedoniji i Crnoj Gori.“.

 4. raikkonen says:

  kad se vi budete povukli iz texasa i kalifornije...

 5. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  kada budete povukli svih 700+ američkih vojnih baza širom sveta i vratite Aljasku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *