КОСОВО ПОРУЧИЛО ЕУ: Нећемо да плаћамо струју потрошену на Северу!

KOSOVO PORUČILO EU: Nećemo da plaćamo struju potrošenu na Severu!

19 marta 2018

Kosovo je poslalo poruku Evropskoj uniji da više neće platiti nijedan cent za energiju potrošenu na severu.

Poruku EU formalno će podneti Klaus Tefer, bivši nemački ministar životne sredine, koji je iz nemačke vlade imenovan za posrednika da pomogne u rešavanju problema po pitanju električne energije između Kosova i Srbije, piše prištinska Koha, prenosi Kossev.

„Mi smo zatražili od nemačkog zvaničnika da podnese zahtev EU za plaćanje troškova za energiju u narednim mesecima, dok se ne pronađe rešenje za blokadu energetskog sporazuma, pošto kosovski budžet verovatno neće da plaća potrošenu energiju tamo (na Severu). Mi smo zatražili da sporazum bude, kao i za telefoniju“, rekao je za KTV visoki funkcioner vlade koji je želeo da ostane anoniman.

On je naveo da se nade polažu u to da će se u roku od tri meseca odblokirati sporazum o energetici.

Vlada je odbila da pruži više informacija o ovom sastanku, nego što je sadržano u izdatom saopštenju za javnost.

Nemački zvaničnik se takođe sastao sa rukovodiocima KOSTT-a, ali zvaničnici ove kompanije odbili su da daju više detalja. Šef pregovora sa Srbijom, Avni Arifi, potvrdio je za KTV da će se o pitanju energetike raspravljati na sledećem sastanku između dve zemlje u Briselu.

EU je potvrdila da će novi sastanak biti održan ovog meseca. Sporazum o energetici je jedan od sporazuma koji uopšte nije napredovao. Srbija nastavlja da ga i dalje blokira, kršeći registraciju srpske kompanije na severu zemlje.

Zbog ove blokade, Operator za prenos i tržišni sistem ne može da se pridruži Evropskoj mreži za prenos, uprkos uslovima koji su ispunjeni. Kao rezultat ove blokade, pre nekoliko dana, Kosovo je izazvalo velik problem u električnoj energiji širom Evrope.

ENTSO je saopštio da je Kosovo povuklo 113 gigavata energije više od proizvodnje, što je dovelo do praznine u snabdevanju električnom energijom. Za rezultat evropska mrežna frekvencija odstupila je za skoro šest minuta. Procenjuje se da je Kosovu potrebno oko 5 miliona evra za nadoknađivanje nestašice energije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Ni za vreme "brozoslavije"je na račun bratstva i jedinstva niste plaćali,kao ni TV i telefon!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *