КОСОВО ПОСТАЈЕ ГЛОБАЛНО ПИТАЊЕ: Немачка следи пример Американаца

KOSOVO POSTAJE GLOBALNO PITANJE: Nemačka sledi primer Amerikanaca

17 septembra 2019

Kada se dijalog Beograda i Prištine bude otkočio, u taj proces mogao bi da se neposredno uključi i Berlin, preko svog specijalnog predstavnika. Nemačka bi se time pridružila Americi, koja je već odredila Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, i Francuskoj koja je najavila da želi „mesto u ovom regionu koje joj pripada“, uz naznake da će imati svog čoveka kome će biti namenjena ta misija.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja će u sredu u Berlinu razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavila je u ponedeljak da je Srbija zainteresovana da u dijalogu sa Prištinom posreduje ko god može da pomogne.– Nemačka i Francuska su značajni partneri. Imamo odličnu komunikaciju, u nekim stvarima se slažemo, u nekim ne. One su pozvale na ukidanje odluke o taksama, ali se Priština oglušila o to, kao i o mnoge druge pozive. Nemačka je, najjasnije do sada, pozvala na to Prištinu na sastanku u Berlinu. Ako mogu da pomognu, neka pomognu, nadam se da će dijalog da se nastavi u što kraćem roku – poručila je Brnabićeva, najavljujući da će jedna od najvažnijih tema sastanka u sredu sa Merkelovom biti upravo dijalog Beograda i Prištine.

Bivši ambasador u Berlinu i Beču Milovan Božinović kaže da bi imenovanje specijalnog izaslanika iz Nemačke bio nastavak njihove prisutnosti kada je reč o kosovskom pitanju. On podseća da je za šefa Unmika 2002. godine postavljen nemački diplomata Mihael Štajner, kao i da je kasnije Volfgang Išinger bio deo pregovaračke trojke koja je pokušala da reši pitanje KiM:

– EU je u prethodnom periodu pokazala da joj ne polazi za rukom da bude arbitar od autoriteta u ovoj stvari, pa se uvek gledalo na to šta će reći „veliki“ unutar EU, pre svega Nemačka. Ako bi Berlin sada odredio svog izaslanika, onda bismo došli na to da oni koji de fakto imaju moć govore šta i kako da se radi.

S obzirom na to da je Amerika već odredila čoveka za Zapadni Balkan, nameće se pitanje šta će biti ukoliko na trasiranje dijaloga, kao i sadržine konačnog sporazuma, Vašinton i Berlin budu gledali različito. Božinović kaže da bi u takvom slučaju bilo nezamislivo da se Nemačka konfrontira sa SAD, pre svega zbog njihovog savezništva u NATO.

Nemačka inicijativa dodatno potvrđuje da stvar oko KiM dobija one razmere koje je najavio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pre nekoliko dana, a to je da Kosovo postaje globalno pitanje, u neposrednom interesu velikih sila.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da u ovakvim okolnostima Nemačka iz dva razloga ne želi da bude izuzeta:

– Nemačka ima interes da kao vodeća sila u Evropi bude tu prisutna i da potvrdi svoje liderstvo u EU. Drugi razlog je mesto i uloga same EU, koja je izgubila primat i globalni uticaj neuspešnim pregovorima u kojima je do sada posredovala pod rukovodstvom Mogerinijeve. Nemačka želi da se EU i na ovaj način, ipak, legitimiše kao globalni igrač i faktor, da ne dozvoli da priča ode u ruke velikih sila, a da Brisel, i Berlin sam, budu izuzeti.

Milivojević ukazuje na to da se nemački stav o KiM razlikuje i od američkog i od ruskog. Zvaničnici Berlina poručuju da su protiv bilo kakvih promena granica Kosova, čiju nezavisnost su priznali, dok se SAD opredeljuju da prihvate nove razgovore o Kosovu, kao i poziciju Srbije da samo kompromis može da bude konačno rešenje. Stav Rusije je da podržava kompromis, drži srpsku stranu, ali za razliku od Amerikanaca insistira da je to ipak u nadležnosti Saveta bezbednosti UN, međunarodnog prava i Rezolucije 1244.Vučić krajem meseca sa Palmerom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se ponovo sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država Metjuom Palmerom u narednih 10 dana, dogovoreno je u ponedeljak veče u telefonskom razgovoru šefa države i američkog zvaničnika.

Vučić je tokom razgovora ponovio da će Srbija nastaviti da se zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompropisa u rešavanju pitanja KiM uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa Srbije.

Beč za korekciju

Podržavamo sve o čemu se dogovore Beograd i Priština u dijalogu, pa tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rešenju koje bi donelo stabilnost. Cilj mora biti da se sva otvorena pitanja reše dogovorom – izjavio je za Tanjug austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Susret u Berlinu

Premijerka Ana Brnabić ide u utorak u dvodnevnu posetu Berlinu, gde će u sredu imati razgovore u četiri oka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s kojom će razgovarati o unapređenju sveukupnih odnosa dveju zemalja. Očekuje se da upravo Kosovo, pored ekonomske saradnje, bude jedna od centralnih tema susreta, nakon kojeg bi moglo da bude jasnije da li je Nemačka spremna da donekle modifikuje čvrst stav po pitanju korekcije granica kao mogućeg kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine.

(Novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. rajko says:

  Ko, jel' oni? Oni zainteresovani za Srbiju? Koješta! Srpska teorija zavere! Još samo da nam priznaju zašto ih Srbija toliko zanima, pa da sednemo da pregovaramo. Smetaju im Srbi kao takvi, mrze ih oduvek, pa bi da ih unište? Zanima ih teritorija Srbije zbog geostrateških razloga? Zbog ruda? Zbog Rusa? Hajde, karte na sto, da vidimo ko kako razmišlja. A ne da nam šaljete nemušte poruke preko onih pacovia iz kojih se ne razaznaje ništa osim bezobrazluka. Srbija se više neće deliti, to je sigurno. Ali možemo da delimo albaniju, a i hrvatsku, zašto da ne?

 2. RASPUCHIN says:

  Njemačka je odmah nakon 1945.g. uključena u sve aktivnosti protiv našeg naroda pa time ne mogu za sebe tvrditi da su nepristrasni. Aktivno su pomagali ustašama i šiptarima i o tome postoje brojni dokazi a pun ih je i Beograd. Švabama prvima treba pljunuti u lice i reći im što ih sljeduje.

 3. Miraš says:

  U toku je revizija rezultata prvog i drugog svetskog rata u Evropi, ne samo na važnim manifestacijama, nego makaze rade li rade uživo na teritorijama država. Nemačka kao poražena strana u obadva svetska rata sada je itekako zainteresovana da učestvuje u menjanju granica u Evropi. Raspala se i Ćehoslovačka i Jugoslavija, s tim da još uvek seckaju Srbiju slično kao u vreme okupatorske podele Jugoslavije tokom drugog svetskog rata. Šta su dobili nakon raspada bivšeg SSSR-a? Novi rajh je uvećan direktnim ulaskom bivših republika SSSR: Estonija, Litvanija, Letonija. Kroz Istočno partnerstvo od 2008 godine vrbuju: Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju, Jermeniju i Azerbejdžan. U startu su usisali sve bivše članice nekadašnjeg Varšavskog pakta, sem Rusije.

 4. Miraš says:

  Eto tako zbog novog menjanja granica u Evropi Angela-Vrangela postala je odavno i "kosovka devojka" što se sad samo potvrdjuje. Ali Vrangela više nije sposobna ni da normalno stoji na zemlji.

 5. Mile says:

  Neprikosnoveni kao sa noše poručuje nam: " ... a mi ćemo morati da razmislimo kako smo, posle veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, uspeli od Amerikanaca, velikih prijatelja, da napravimo neprijatelja." Amerikanci odavno duvaju u istu tikvu sa nekadašnjim Silama Osovine - sa Nemačkom, Italijom i Japanom i sa evropskim zemljama naslednicama kvinslingških režima.

 6. Zoran says:

  Sta vredi sto je globalno pitanej kad ce Vucic da ga da.

 7. teoretičar says:

  Brnabićka je minorna, deformisana ličnost i pravo poniženje tamo gde stigne da pregovara. Vučić je nju izabrao po Zapadnim standardima koje ni sami Zapadnjaci ne cene i sada je podmeće kada on neće sa nekim da razgovara. Da je hteo nešto da postige, poslao bi Slobodanku a Merkelova bi definitivno dobila srčku. Zapad mora da ćuti i da je prima dubinski, jer to je njegova "škola" ali grize muda iza zavese. Malo uključite vijuge. Kada Brnabićka ode u posetu prinčevima sa Blistoka...e pa ne verujem u taj događaj ali bilo bi lepo da se dogodi. Zamislite Brnabićku kada ušeta sa svojom suprugom u harem?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *