КОСОВО ПРЕД БАНКРОТОМ! Шиптари у паници

КОСОВО ПРЕД БАНКРОТОМ! Шиптари у паници

10 јануара 2020

Ако не буде усвојен буџет за 2020. годину, привремене институције Косова ће банкротирати, упозорио је одлазећи премијер привремених институција Рамуш Харадинај.

Прошлогодишњи буџет, рекао је Харадинај, може да се користи до марта, а ако нови не буде усвојен, од априла неће постојати други правни инструменти за функционисање привремених приштинских институција.„Без одобрења буџета за ову годину, држава ће банкротирати“, рекао је Харадинај на конференцији за новинаре после седнице владе привремених институција Приштине, пренео је приштински „Зери“.

Харадинај је рекао да нема препрека за функционисање институција у јануару и фебруару.

Али, према његовим речима, ако се исто настави у другој половини фебруара, тада ће институције ући у функционални ризик.

„Од 1. априла не постоје други правни инструменти за функционисање државе у финансијском смислу, и не само да ћемо банкротирати, већ ћемо потпуно да пропаднемо“, упозорио је Харадинај.

Харадинај: Одговорна победничка странка

Према законима привремених институција Косова, 1/12 прелиминарног буџета аутоматски се активира за јануар и фебруар, у међувремену за март, а ако буџет за 2020. годину не буде изгласан у парламенту привремених институција, могуће је тражити подужено трајање прелиминарног буџета за још један месец.

„Ако процедуре не буду испоштоване, у априлу дефинитивно долази до финансијске блокаде“, поновио је Харадинај.

Он је рекао да одговорност за функционисање привремених приштинских институција има Покрет Самоопредељење, који је победник октобарских ванредних парламентарних избора и да та странка треба да размишља о томе како даље.Упитан да ли је добио позив да се састане са представницима Самоопредељења или Демократским савезом Косова, ради разговора о евентуалној постизборној коалицији, Харадинај је рекао да његова Алијанса за будућност Косова није укључена у разговоре о формирању нове владе привремених институција.

Рекао је да се може чути много информација о тим разговорима, али да он не зна шта се тачно дешава.

„Победничка странка је одговорна за стварање институција, а у овом случају то су Самоопредељење и Аљбин Курти“, казао је Харадинај, уз подсећање да су избори одржани пре три месеца, а да две водеће странке, Самоопредељење и ДСК, још не успевају да се договоре о заједничкој влади привремених приштинских институција.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

  1. Kulak says:

    Ti šiptari su niko i ništa.Najobičnija šaka jada.

  2. petrovgrad says:

    Kakvo bankrotstvo, a Kosovo obiluje sa tolikim bogatsvom. Trepča, Novo Brdo, Kišnica, Ajvalija, Magure, Volujak, Babqak, sve rudnik do rudnika. Uglja na pretek TE Obilić je najveća termoelektrana čiji je prečnik fabrike 30 km. Zatim Feronikal, a da ne govorim o vinogorju, poljoprivrednim imanjima i dr. Turizam, pre svega verski, kao i skijalište i hidripotencijali. Sada Srbije ne eksploatiše Kosovo, šta je sada.

  3. Ivana says:

    Opet čiste gluposti za tupav srpski narod ima l još?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u