КОСОВО ПРЕД БАНКРОТОМ! Шиптари у паници

KOSOVO PRED BANKROTOM! Šiptari u panici

10 januara 2020

Ako ne bude usvojen budžet za 2020. godinu, privremene institucije Kosova će bankrotirati, upozorio je odlazeći premijer privremenih institucija Ramuš Haradinaj.

Prošlogodišnji budžet, rekao je Haradinaj, može da se koristi do marta, a ako novi ne bude usvojen, od aprila neće postojati drugi pravni instrumenti za funkcionisanje privremenih prištinskih institucija.„Bez odobrenja budžeta za ovu godinu, država će bankrotirati“, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare posle sednice vlade privremenih institucija Prištine, preneo je prištinski „Zeri“.

Haradinaj je rekao da nema prepreka za funkcionisanje institucija u januaru i februaru.

Ali, prema njegovim rečima, ako se isto nastavi u drugoj polovini februara, tada će institucije ući u funkcionalni rizik.

„Od 1. aprila ne postoje drugi pravni instrumenti za funkcionisanje države u finansijskom smislu, i ne samo da ćemo bankrotirati, već ćemo potpuno da propadnemo“, upozorio je Haradinaj.

Haradinaj: Odgovorna pobednička stranka

Prema zakonima privremenih institucija Kosova, 1/12 preliminarnog budžeta automatski se aktivira za januar i februar, u međuvremenu za mart, a ako budžet za 2020. godinu ne bude izglasan u parlamentu privremenih institucija, moguće je tražiti poduženo trajanje preliminarnog budžeta za još jedan mesec.

„Ako procedure ne budu ispoštovane, u aprilu definitivno dolazi do finansijske blokade“, ponovio je Haradinaj.

On je rekao da odgovornost za funkcionisanje privremenih prištinskih institucija ima Pokret Samoopredeljenje, koji je pobednik oktobarskih vanrednih parlamentarnih izbora i da ta stranka treba da razmišlja o tome kako dalje.Upitan da li je dobio poziv da se sastane sa predstavnicima Samoopredeljenja ili Demokratskim savezom Kosova, radi razgovora o eventualnoj postizbornoj koaliciji, Haradinaj je rekao da njegova Alijansa za budućnost Kosova nije uključena u razgovore o formiranju nove vlade privremenih institucija.

Rekao je da se može čuti mnogo informacija o tim razgovorima, ali da on ne zna šta se tačno dešava.

„Pobednička stranka je odgovorna za stvaranje institucija, a u ovom slučaju to su Samoopredeljenje i Aljbin Kurti“, kazao je Haradinaj, uz podsećanje da su izbori održani pre tri meseca, a da dve vodeće stranke, Samoopredeljenje i DSK, još ne uspevaju da se dogovore o zajedničkoj vladi privremenih prištinskih institucija.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Kulak says:

    Ti šiptari su niko i ništa.Najobičnija šaka jada.

  2. petrovgrad says:

    Kakvo bankrotstvo, a Kosovo obiluje sa tolikim bogatsvom. Trepča, Novo Brdo, Kišnica, Ajvalija, Magure, Volujak, Babqak, sve rudnik do rudnika. Uglja na pretek TE Obilić je najveća termoelektrana čiji je prečnik fabrike 30 km. Zatim Feronikal, a da ne govorim o vinogorju, poljoprivrednim imanjima i dr. Turizam, pre svega verski, kao i skijalište i hidripotencijali. Sada Srbije ne eksploatiše Kosovo, šta je sada.

  3. Ivana says:

    Opet čiste gluposti za tupav srpski narod ima l još?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *