Косово тражи границу из 1974.

Kosovo traži granicu iz 1974.

29 juna 2015

broz_j_1Skupština Kosova usvojila je rezoluciju kojom se traži da granica sa Srbijom i Crnom Gorom bude ona koja je određena Ustavom iz 1974. godine.

Predlog rezolucije koju je predložila poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi, u petak su podržala 72 poslanika, dok je protiv bilo devet parlamentaraca iz srpskih partija.

Kako prenose kosovski mediji, rezolucijom koja je predložena iz partije Ramuša Haradinaja, predviđeno je da se demarkaciona linija između Crne Gore i Kosova određuje na osnovu granica nekadašnje autonomne pokrajine.

Poslanici su odlučili i da premijer Kosova Isa Mustafa učestvuje u radu državne komisije zadužene za demarkaciju granice i da obaveštava parlament o razvoju pregovora, ali i svim drugim razgovorima sa crnogorskim zvaničnicima.

Rezolucijom je predviđeno i da meštani pogranične teritorije budu upoznati sa demarkacionom linijom koju komisija utvrdi i da daju potvrdu da se slažu sa njom.

Kosovski poslanici tražili su da se na osnovu Ustava iz 1974. godine odredi i granica sa Srbijom.

Tokom skupštinske rasprave, kako prenose kosovski mediji, ministar spoljnih poslova Hašim Tači kazao je da integritet Kosova ne sme biti ugrožen navodeći da poslanici mogu da traže granicu i do Bara, ako misle da im može biti.

On je podsetio poslanike da je Crna Gora pomagala građane Kosova tokom bombardovanja 1999. i priznala Kosovo.

„Želim otvoreno da kažem da će Kosovo biti u granicama Ustava iz 1974. godine, iako nikad nisam imao lepo mišljenje o ustavu koji nas je tretirao kao pokrajinu“, kazao je Tači, na šta mu je poslanik „Samoopredeljenja“ Albin Kurti kazao da niko ne traži granicu do Bara nego ono što pripada Kosovu.

Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Kosova, Raško Konjević i Bajram Redžepi prošlog marta su najavili završetak demarkacije zajedničke granice. Meštani Peći, Istoka i Dečana više puta su protestovali zbog granica, tvrdeći da je Crna Gora ušla u 40 kilometara u teritoriju Kosova i da im je onemogućeno da koriste svoja imanja koja su sada deo crnogoske teritorije.

Meštani pograničnih crnogorskih sela koji su u nekoliko navrata protestovali zbog granice, prošle nedelje su najavili radikalizaciju protesta ukoliko ne bude riešeno pitanje granica.

Navodeći da je Crna Gora oduzela 12 hiljada hektara kosovske teritorije, oni su na tribini koju je organizovao Centar za promociju i razvoj, najavili „institucionalni rat“ ukoliko se ne reši pitanje granica.

Oni su, kako su preneli kosovski mediji, kritikovali članove Komisije za demarkaciju i i tražili da Vlada Kosova traži arbitražu o utvrđivanju granice sa Crnom Gorom.

(Vijesti, Podgorica)

KOMENTARI7 komentara

 1. Istina says:

  Srbija trazi da budu granice iz 1973 godine. Mamu vam siputarsku ima da vas nema I to brze nego sto mislite.

 2. Kiki says:

  Fotografija:"Copavi ustasa deli svetu Srpsku zemlju"

 3. Mali says:

  Ne razumem,pravo na otcepljenje i samostalnost su oduvek imali samo konstituativni narodi (Srbi,Hrvati,Slovenci itd.)Ali Albanci,Bugari,Talijani i sl.nikada nisu imali to pravo.To se smatra ratom i agresijom-nasilno oduzimanje teritorije..O kom pravu oni govore? Oni su uvek bili manjina,kojima je data delimicna autonomija,na tudjoj teritoriji.Za 50god. ce imati pravo da traze Sumadiju i Beograd.?Ovo se mora zaustaviti,pa makar ziveli kao indijanci u rezervatima.Bar ce nam savest biti cista.Ovako gubimo nacionalne teritorije,i prljave savesti zmirimo na jedno oko,i kao nesto malo komentarisemo,kao "kalimero":- "Pa to je nepravda."Srbi se nesmeju nikada pomiriti sa gubitkom nacionalnih teritorija i tacaka.O cemu sa Albancima pregovarati,dok nam ne vrate Kosovo???Svako pregovaranje znaci priznavanje stanja,a jedina tema moze biti povratak teritorija Sbiji.Greska je napravljena,ali se mora ispraviti.

 4. Vujadin says:

  Sa šiptarima nema pregovora, kad Srbska vojska izađe na Jadransko i Jonsko more kod Skadra i Drača, tada se sa genocidnim Englezima pregovara u koje međunarodne vode da im isporučimo šiptare pošto su oni njihova tvorevita.

 5. Splićo says:

  @Mali Ma gle sad tebe! Sad su ti Albanci "samo manjina" na "tuđoj teritoriji", a gdje si bio kad se pobunila srpska manjina na tuđem teritoriju? Sami ste posijali, sad se sami vadite.

 6. Apis says:

  Splićo pošalji mamu u Srbiju. Srbi će ti napraviti brata pa ćeš imati s kim da pričaš.

 7. rade says:

  Vucic ce njima dati i vise teritorije nego sto traze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *