Kosovo: Usvojen zakon o amnestiji

Kosovo: Usvojen zakon o amnestiji

11 jula 2013

skupstina kosovaSkupstina Kosova je usvojila u načelu predlog zakona o amnestiji, dok će se po podne održati drugo razmatranje zakona. Za zakon su glasala 91 poslanika, 17 je bilo protiv i nijedan uzdržan glas, prenosi B92.

Novi nacrt zakona kosovska Vlada usvojila je prošlog petka, budući da prethodni tekst nije dobio dvotrećinsku većinu u kosovskom parlamentu.Predstavnici poslaničkih klubova u Skupštini Kosova, sem Samoopredeljenja, podržali su danas predlog zakona o amnestiji koji je u ime Vlade obrazložio zamenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuči.

Kuči je rekao da su u novom predlogu zakona uzeti u obzir zahtevi poslanika izneti na prethodnoj sednici Skupštine Kosova da se član 3 zakona briše. I predsednik Zakonodavne komisije, poslanik Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši je takođe rekao da su uzeti u obzir ti zahtevi i u ime komisije zatražio da se zakon u načelu izglasa. Poslanici Samoopredeljenja su protiv usvajanja zakona jer smatraju da je štetan zato što amnestira kriminalce.

Za usvajanje zakona u načelu i konačno usvajanje potrebna je dvotrećinska većina svih 120 poslanika Skupštine Kosova, odnosno najmanje 80 glasova. U međuvremenu oko 100 građana je oko 11 časova na poziv grupe nevladinih organizacija protestvovalo protiv usvajanja zakona u Skupštini Kosova. Protest je okončan mirno.

Premijer Kosova Hašim Tači juče je pozvao građane koji do sada nisu pročitali Predlog zakona o amnestiji, da to učine, objasnivši da je reč o neophodnom i veoma značajnom zakonu. Nekoliko aktivista pokreta Samooopredeljenje već pet dana protestuje ispred zgrade Skupštine Kosova protiveći se predloženim zakonu. Predstavnici civilnog društva na Kosovu započeli su u ponedeljak akciju potpisivanja peticije za izmenu Predloga zakona o amnestiji, koji je inače neophodan za primenu briselskog sporazuma postignutog između Prištine i Beograda.

Pokretač akcije i direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj Iljir Deda kaže da oni zahtevaju da se odobri duži rok, do kraja ovog meseca, kako bi se formirala radna grupa koja bi učestvovala u izradi Nacrta zakona o amnestiji. Deda kaže da postojeći predlog zakona nije u duhu vladavine prava na Kosovu i ne odnosi se samo na amnestiju na severu, već se njime amnestira još 69 oblika krivičnih dela južno od Ibra. Predstavnici kosovskog civilnog društva su za danas u 11 časova najavili širi protest ispred Skupštine Kosova, za izmenu Predloga zakona o amenstiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *