KOSOVO: Uzima se kao primer za sve referendume o osamostaljivanju

KOSOVO: Uzima se kao primer za sve referendume o osamostaljivanju

12 marta 2014

SERBIA-KOSOVO-POLITICSKosovo je postalo okidač za sve referendume o osamostaljenju koji su se desili ili će se tek desiti – navodi „Glas Rusije“. Na primeru Kosova videlo se da je vrlo lako izbaciti sve „perje iz jastuka“, ali da je veoma teško ili nemoguće izvršiti obrnut proces i vratiti sve na svoje mesto.

Započeta je serija referenduma, što znači da će „perje iz kosovskog jastuka“ leteti preko moldavske Gagauzije, pa sve do Krima i ko zna gde još – navodi se komentaru „Glasa Rusije“.

U vreme kada mediji razmatraju najavljene referendume u različitim delovima Evrope, poput onoga koji u septembru treba da bude održan u Škotskoj o pitanju njenog mogućeg osamostaljenja, ili ovog na Krimu, mnogi zaboravljaju jedan koji je bio sudbonosan – referendum u Gagauziji, regionu Moldavije.

Tamo su se stanovnici, tako reći, jednoglasno opredelili za integraciju sa Carinskom unijom i Rusijom. Za tu odluku glasalo je oko 98 odsto tamošnjih građana uz veliku izlaznost.

Reč je o malom narodu turskog porekla koji broji oko 160.000 ljudi pravoslavne vere, koji živi u autonomnom regionu na jugu Moldavije, na tromeđi sa Rumunijom i Ukrajinom.

Ono što je karakteristično i za Gagauziju i za Krim – to je uticaj kosovskog presedana koji je dozvolio Zapad, a na koje se sada pozivaju mnogi regioni u raznim zemljama koji imaju slične ambicije da sami odlučuju o svojoj sudbini, navodi „Glas Rusije“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *