„Косовска чорба“ пред кључањем?

„Kosovska čorba“ pred ključanjem?

2 aprila 2018

Piše: Tomislav Kresović

Kosovski gambit u režiji CIA i NATO?

Američki geopolitički interes je potiskivanja Rusije sa Balkana etapno disciplinovanje Makedonije, Crne Gore ali i Kosova odnosno Srbije kao i BIH odnosno Republike Srpske kroz različite modele kriza i poliitčkih „prevrata“. Model krize u Makedoniji pokazuje umešanost CIA uz podršku albanskog faktora na promenu državne politike kao i jačanja veliko albanske koncepcije koja je prihvaćena kroz koncept z vladajuće većine o albanskom jeziku kao državnom jeziku u Republici Makedoniji iako Predsednik države nije potpisao taj zakon. CIA je svojom akcijom u Makedoniji okrivila Rusku umešanost u politička zbivanja u Makedoniji. Kriza u Crnoj Gori je osmišnjena tako da se optuži Rusija i političke strukture u opoziciji u Crnoj Gori kao i pojedinci iz Srbije da su spremali državni udar u Crnoj Gori i politički prevrat protiv Mila Đukanovića.

ZSO „šarena laža“ za Srbiju?

Dešavanja na Kosovu idu ubrzanim tokom da se Srbija uceni,oslabi i „slomi“ oko Kosova i Metohije i da na brzinu prihvati sve zahteve EU uz obećanje učlanjenje u EU do 2025 ili kasnije i dopuštanja da Kosovo dobije stolicu u UN, a da Srbi na Kosovu i Metohiji dobiju ZSO. Od SZO nema ništa ni sada, a ni u narednim godinama jer su zapadni „mentori“ političkim strukturama u Prištini dali školski zadatak kako će ispovocirati Srbiju i stvoriti napetu situaciju na Balkanu. Po oceni Predsednika Srbije albanski ali zzapdni faktor gledaju na ZSO kao na NVO.Dinamika krize je sledeća sa mogućim scenarijem. Prvo se desilo ubistvo Olivera Ivanovića lidera Srba koji je imao racionalni koncept politike na Kosovu. Onda se pojavljuju američki zvaničnici koji prete vlastima u Beogradu oko statusa Kosova i formiranja Armije Kosova.Zatim dolazi Brisel koji šalje Srbiji poruku da nema promena granica niti statusa Kosova, i da Srbija treba prizna realnost-nezavisnost uz određene ustupke koji ponižavaju Srbiju. Zatim sledi stav Predsednika Srbije da će Srbija i Srbi na Kosovu nastaviti dijalog oko kompromisnih rešenja za Kosovo i odlaska državnih zvaničnika na Kosovo pre svega Marka Đurića direktora kancerije za Kosovo i Metohiju i visokog funkcionera SNS. Kosovska vlada i politička oligarhija u Prištini dobija „zeleno svetlo“ od američke ambasade u Prištini i saglasnost KFOR-a, ali instrukcije CIA da treba Srbiju poniziti i njene zvaničnike na severu Kosova kao „čvorištu“ državnih i nacionalnih interesa Srba hapšenjem i fizičkim zlostvljanjem Marka Đurića i desetina političkih aktivista Srba sa Kosova među kojima su Srbi, poslanici i ministri u kosovskim institucijama. Srbija je na severu Kosova ponižena a Srbi zaplašeni sa porukom da je je njihova država Kosovo a ne Srbija, i da Srbija nema ingerencije na Kosovu.KFOR je pasivan ,EULEKS posmatra i saučestvuje u nasilju ,ambasade zapadnih država u Prištini ali i u Beogradu ćute. Svi su saglasni da Srbiju ucenama treba ponižavati i izazvati SSledi obraćanje Predsednika Srbije koji je vidno uznemeiren ali pribran i šalje smirujuće poruke prema Srbima na Kosovu da će biti .Sledi sledi stav Srpske liste da napusti vladu parlament Kosova i da na taj način delegitimišu Haradinajevu vladu i natera je na promenu odnosa ili nove izbore.

„Blic krig“ na severu Kosova!?

Tajne službe pre svega zapadne rade svoje.Sada se ide na opciju stvaranja nacionalnog bloka svih partija Albanaca da brane svoju nezavisnost,i da izlazak Srba iz vlade i parlamenta ne predstvlja urušavanje državnosti Kosova. Srpska lista planira da do kraja aprila sama formira po Briselskom sporazumu ZSO mimo institucija Kosova, odnosno vlade i parlamenta ali Predsendika Kosova. Ovo može biti okidač da kosovska vlast uz podršku NATO donese odluku o ubrzanom aktiviranju Armije Kosova, i da zajedno sa policijskim snagama u narednih meseca dana izvrši pun prepad i osvajanje severa Kosova, i na taj način se osujeti stvaranje ZSO i uticaj Srbije. Stvara se veoma zaoštren odnos u albanskoj javnosti na Kosovu uz podršku Albanaca u Makedoniji,Albaniji i na jugu Srbije koji dovodi do esklacije političkog i etničkog nasilja sa potrebom umešnosti NATO i EU u smirenju stanja na Balkanu. Srbija je u uzavrelosti i traži podršku u SBUN zbog moguće pretnje iseljavanja Srba sa Kosova i pretnje njihovoj bezbednosti.KFOR odnosno NATO i Kosovska policija imaju nameru „hermetičkog„ zatvaranja granice Kosova kako bi se sprečilo širenje sukoba. Ovaj scenario je hipotetički ali ima određene svoje logike i preporuka je za razmišljanje. Onda dolazi do umešanosti SAD na poziv vlasti u Prištini i Rusije na poziv Srbije. Moguće je da parlament Srbije traži privrmeni prekid odnosa u vođenju dijaloga pa i „zamrzavanja“ Briselskog sporazuma i potrebe aktiviranja Rezolucije 1244 SB UN.

(Vidovdan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *