Kosovska policija čuva Patrijaršiju, Dečani pod zaštitom Kfora

Kosovska policija čuva Patrijaršiju, Dečani pod zaštitom Kfora

26 avgusta 2013

Visko DečaniŠef posebne jedinice kosovske policije za obezbeđenje objekata kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu i Metohiji Dražo Božović izjavio je danas da je kosovska policija od Kfora preuzela ulogu obezbeđivanja manastira Pećka Patrijaršija.

Kosovska policija preuzla je od Kfora ulogu obezbeđenja Pećke Patrijaršije, tako da međunarodni vojnici na Kosovu obezbeđuju još jedino manastir Visoki Dečani, rekao je Božović Tanjugu.

On je precizirao da su pripadnici kosovske policije – jedinice za obezbeđenje objekata kulturnog i verskog nasleđa, pre nedelju dana u potpunosti od Kfora preuzeli ulogu obezbeđenja Patrijaršije. Sastav jedinice koja obezbeđuje Parijaršiju, kako je rekao, multieničkog je karaktera i ona brine za bezbednost 24 verska i kulturna objekta na Kosovu.

Božović je rekao da je saradnja s predstavnicima manastira Pećka Patrijaršija na zavidnom nivou, a da su Euleks i Kfor u svakom trenutku spremni da pomognu kosovskoj policiji ukoliko zatreba.

Specijalna multietnička jedinica kosovske policije za zaštitu srpskog nasleđa i verskih objekata ima oko 200 policajaca, a plod je ranijeg dogovora Beograda i Prištine.

Pripadnici ove jedinice minulih meseci bili su na obuci koju je organizovao OEBS širom Kosova.

Za zaštitu spomenika srpske verske i kulturne baštine na Kosovu do 2010. godine je bio zadužen Kfor, koji je kasnije svoju nadležnost prebacivao postepeno na kosovsku policiju.

Osim manstira Visoki Dečani, za čiju su zaštitu i danas zaduženi pripadnici međunarodnih vojnih snaga, svi ostali verski i kulturni spomenicu su u zaštiti kosovske policije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *