KOSOVSKA POLICIJA PRETI; Srbi, pazite kako se oblačite za Vidovdan

KOSOVSKA POLICIJA PRETI; Srbi, pazite kako se oblačite za Vidovdan

25 juna 2013

Kosovska-policija1Kosovska policija kaže da će građanima koji budu učestvovali u obeležavanju Vidovdana, 28. juna, biti zabranjeno da nose obeležja koja podstiču mržnju među stanovnicima Kosova. To znači da neće moći da se koriste simboli likova haških optuženika i osuđenika, kao i simboli nacionalističkih ekstremističkih grupa koje su zabranjene i u Srbiji.

Bez obeležja koja podstiču mržnju bez likova haških optuženika i osuđenika i simbola nacionalističkih ekstremističkih grupa, zabranjenih u Srbiji

Direktor policije tzv. Kosova odgovoran za bezbednost tokom proslave Vidovdana Rašit Ćaljaj kaže da je policija Kosova preko Euleksa zahtevala od srpske policije da utiče na to da na Kosovo ne dođu pripadnici ekstremnih desničarskih organizacija koje su zabranjene i u Srbiji. On je rekao da građani mogu da koriste simbole, ali ne i one koji, kako je naglasio utiču na širenje mržnje.

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović izrazio je uverenje da ove godine neće biti incidenata poput onih od prošle godine, kada je kamenovan autobus sa Srbima koji se vraćao sa Gazimestana u Gračanici. On je na konferenciji za novinare koja je organizovana povodom bezbednosti na Kosovu tokom Vidovdana pozvao građane da dostojanstveno obeleže taj praznik.

Na drugom skupu, u medija centru u Čaglavici na kojem se raspravljalo o istoj temi izraženo je očekivanje da će praznik biti obeležen bez incidenata.
Ako oduzme neprihvatljivu majicu, Euleks odmah daje novu

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić rekao je da je upotreba nacionalih simbola svih zajednica na Kosovu regulisana zakonom.

„Mogu se koristiti svi simboli ukoliko ne služe za širenje govora i poruka mržnje prema drugim zajednicama. Ne mogu se koristiti svi zabranjeni simboli, a to su likovi haških optuženika i osuđenika i oni koji su zabranjeni i u Srbiji, a to su simboli organizacije Obraz, SNP 1389, i određenih nacionalističkih extremističkih grupa“, rekao je Rašić i dodao i da je policija Euleksa pripremila majice podeliti građanima da ih obuku ukoliko im neke bude oduzete.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *