Kosovski izlaz

Kosovski izlaz

1 aprila 2013

cedomir-anticPiše: Čedomir Antić

„Kao i mnogo puta tokom protekle dve decenije Srbija iščekuje veliku odluku. Jedni u očajanju jauču da naša država neće dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa EU. Drugi se nadaju sporazumu sa Albancima ili ga se pribojavaju. Nervoza je opšta.

Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, najverovatnije će se dogoditi neki od sledeća dva ishoda: zvanična Srbija će odbiti uvredljiva, ponižavajući i sadistička nastojanja SR Nemačke i SAD da sama zaokruži nezavisnost albanske države na Kosovu i obespravi sopstveni narod; ili će Velike sile simboličnim ustupcima pretvoriti priznanje kosovske nezavisnosti u nekakav spinovani trijumf vlade koja u nedostatku ozbiljne opozicije i bilo kakvih skrupula od početka pred sobom ima misiju zatvaranja Kosovskog pitanja.

U prvom slučaju biće malo srbovanja. Onda će uslediti izbori i očekivani antikorupcioni pobednik će posle formiranja sledeće vlade, uz malo fila i poneku oblandu, priznati kosovsku nezavisnost u skladu sa sada neprihvatljivim diktatom. Po drugom scenariju vlada će, obzirom na popularnost SNS i uticaj koji ima na medije, predstaviti kao pobedu u poslednjem trenutku minimalno zamusavljen Ahtisarijev plan, stabilizvati situaciju (uz vanredne izbore ili bez njih) i nastaviti jalove pregovore kojima je cilj da ulaskom u EU afirmišu neodgovornu ekonomsku i socijalnu politiku.

Subina Kosova i Metohije je u oba slučaja ista. Razlog tome su pre svega naši unutrašnji problemi. Elita je uglavnom zainteresovana samo za vlast, bogaćenje i privilegije, a običan svet u velikoj većini gleda da od svega ima neke koristi.

Da ne trošimo više nego što proizvodimo, da se ne zadužujemo bez poslovne potrebe, a posebno ne kod onih koji nas otvoreno mrze ili preziru, mogli bi da se nadamo mnogo povoljnijem ishodu pregovora o Kosovu i Metohiji.

Ako Srbi na Severu Kosova ne dobiju makar entitet i pravo da u budućnosti budu reintegrisani u Srbiju, malo će nam značiti datum početka pregovora. Sledeće na redu su Republika Srpska, Vojvdina, Novi Pazar i Istočna Srbija. U tom slučaju biće verovatnije da se Srbija tokom narednih godina raspadne nego da uđe u EU.“

(Napredni klub)

KOMENTARI2 komentara

  1. Miloje says:

    Radi se o tome da je nase rukovodstvo nedovoljno obrazovano, ima kompleks Zapada i fascinirano je njihovim "vrednostima".

  2. Čarli says:

    Sad dolazimo do one 'kovanice' Tuđmana "Srbija će biti Beogradski pašaluk", "Rvatska će biti do Zemuna". Sjetimo se i one "Velikaši proklete vam duše..."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *