KOSOVSKI SINDROM SE ŠIRI: Pridnjestrovlje traži pripajanje Rusiji i odvajanje od Moldavije

KOSOVSKI SINDROM SE ŠIRI: Pridnjestrovlje traži pripajanje Rusiji i odvajanje od Moldavije

18 marta 2014

pro-ruski-protesti02-600x411Predsednik Vrhovnog saveta Pridnjestrovlja Mihail Burla je zatražio od predsednika ruske Dume Sergeja Nariškina da razmotri predlog zakona koji bi omogućio da se ta pokrajina, koja se praktično otcepila od Moldavije, priključi Rusiji, objavio je danas ruski dnevni list Vedomosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas nacrt zakona o pripajanju Krima Rusiji, nakon što je formalno obavestio ruski parlament o zahtevu Krima da se ujedini sa Rusijom, saopštio je danas Kremlj.

Poslanici Dume (donjeg doma ruskog parlamenta) jednoglasno su danas usvojili deklaraciju u kojoj mole američkog predsednika Baraka Obamu i političare Evropske unije da i njima uvedu sankcije, kao što su to već učinili za nekoliko ruskih funkcionera zbog situacije u Ukrajini, javile su ruske agencije.

„Predlažemo gospodinu Obami i gospodi evrobirokratama da uključe sve poslanike Državne dume koji su glasali za ovu izjavu na listu ruskih državljana na koje se odnose sankcije SAD i EU“, navedeno je u deklaraciji.

Bivši predsednik Rusije Mihail Gorbačov pozdravio je referndum na Krimu o pripajanju Rusiji kao „srećan događaj“.
U izjavi ruskom onlajn dnevniku Slon.ru, Gorbačov je rekao da je na referendumu građanima Krima ponuđena sloboda izbora i da on pravdeno odražava njihovu volju, preneo je AP.

Ruska Duma (donji dom parlamenta) usvojila je danas Deklaraciju o situaciji na Krimu, u kojoj se izražava podrška narodu Krima u njegovoj težnji za ujedinjenjem sa Rusijom, javio je Itar-Tas s.

„Pozdravljajući izražavanje volje naroda Krima na referendumu od 16. marta 2014. godine za uključenje Republike Krim i grada Sevastopolja u sastav Ruske Federacije, Državna duma polazi od toga da će organi državne vlasti koji funkcionišu na teritoriji Krima, podržavati međukonfesionalnu slogu i jezičku raznolikost republike“, navedeno je u deklaraciji.

„Taj zahtev je upućen Dumi nakon što je stranka Pravedna Rusija predala predlog zakona koji bi omogućio Rusiji da pripoji delove država bez pristanka tih država, a u „odsustvu efikasnog i legitimnog vođstva“ u njima, na temelju rezultata referenduma ili zahteva koje bi uputile vlasti tih regiona“, objavio je list, koji je imao uvid u taj dokument.

U poruci predsednika Vrhovnog saveta Pridnjestrovlja se navodi i da predlog zakona koji je Dumi predala „Pravedna Rusija“ predviđa da se samo Krim može priključiti Rusiji, ali se ne odnosi na Pridnjestrovlje zato što se ne može reči da su vlasti Moldavije potpuno neefikasne.

Pored toga, Pridnjestrovlje bi moralo da održi referendum u skladu sa važećim zakonima Moldavije, iako taj region ima sopstvene zakone, istakao je Burla.

On je podsetio da se na referendumu održanom u Pridnjestrovlju 2006. godine 97,2 odsto građana izjasnilo za priključenje Rusiji, preneo je „Glas Rusije“.

Pridnjestrovlje se u septembru 1990. proglasilo samostalnom sovjetskom republikom, nedugo pre nego što je došlo do raspada ŠSR-a. Sada je deo Moldavije, ali nijedna država dosad nije priznala njenu nezavisnost.

Velika većina građana Krima u nedelju je glasala za otcepljenje od Ukrajine i ujedinjenje sa Rusijom. Zapad i Ukrajina smatraju da je referendum nelegitiman.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *