Kosovu status posmatrača u UN?

Kosovu status posmatrača u UN?

3 jula 2013

koha1128267369Iako Brisel uverava Beograd da nema dodatnih uslova, sledeća prepreka na evropskom putu Srbije mogla bi se pojaviti na jesen u vidu inicijativa da se Kosovu omogući da dobije status posmatrača u Ujedinjenim nacijama, piše prištinski dnevnik Koha Ditore.

Uz implementaciju dogovora iz Brisela, to može biti ključni dokaz, pre svega za Nemačku, o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, piše list i dodaje da posle toga Srbija bi mogla da počne proces pristupanja EU u januaru.

Diplomatski izvori iz Brisela navode da će Ketrin Ešton u Beogradu 9. jula preneti predsedniku Srbije da će normalizacija odnosa s Prištinom biti važan segment pregovaračkog procesa, uključena minimum u jedno, možda i u više od predstojećih 35 pregovaračkih poglavlja.

Takav scenario najverovatnije potiče iz Nemačke, čija kancelarka Angela Merkel zahteva od Srbije, da pre ulaska u EU, potpuno normalizuje odnos s Kosovom.Očekuje se da će Kosovo uz podršku moćnih saveznika uskoro krenuti u novu diplomatsku ofanzivu oko priznavanja, preneo je Radio KiM.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *