Kosta Čavoški o aktuelnom trenutku srpskog društva

Kosta Čavoški o aktuelnom trenutku srpskog društva

10 januara 2015

1Kosta-Cavoski 7687„U trenutku razbijanja države Srbije, u trenutku kada advokati štrajkuju već tri meseca, u trenutku kada državni predstavnici na najbrutalniji način krše Ustav Republike Srbije, u trenutku najgore medijske diktature i planskog zastrašivanja građana, pojavio se čovek koji jasno i glasno brani Ustav Republike Srbije, koji brani srpske interese“ – najavio je akademika Prof. dr Kostu Čavoškog, na godišnjoj konferenciji Pokreta Dveri Radovan Tvrdišić.

Akademik Čavoški je napravio paralelu Srbi-Heleni, i rekao da mi imamo slične osobenosti. Na primer, govorimo srpskim jezikom, ali tim jezikom govore i Hrvati, i bosansko-hercegovački muslimani i „novopečeni montenegrini“. Ono po čemu se razlikujemo je naše pismo ćirilica koje je, nažalost i u Beogradu zapostavljeno, ali je naše osobeno obeležje. Drugi element našeg identiteta je, baš kao i u Helena, vera. I to ne bilo koja vera, već pravoslavna hrišćanska vera. A ono što je naša osobenost u odnosu na Grke, Bugare i Ruse, to je pored pravoslavlja i Svetosavlje.

„I konačno, treći element našeg identiteta, kako ja to razumem, jeste Kosovski zavet, koji jedino mi, i niko drugi, imamo. A šta je to? Neko će reći, od ovih mondijalista iz vlasti, da je Kosovski zavet mit. Ja vam odgovaram – poreklo svakog naroda je mitsko. Takvo je poreklo i engleskog, nemačkog ili skandinavskog naroda, a verovatno i mnogih drugih.

Ukoliko bismo se toga odrekli onda bismo mi prestali da budemo Srbi, ako bismo uopšte mogli da budemo bilo kakav drugi narod.

E, vidite, u ovom trenutku mi smo suočeni sa pogubnom činjenicom da su ove naše izdajničke vlasti prepustile Kosovo i Metohiju shudoj sudbini. Da su se odrekli od tog stožera naše duhovnosti i kulturno-istorijskog identiteta, da ne govorim – državnosti, i da su to zapravo prepustili jednoj tuđoj, samozvanoj, neprijateljskoj državi. To su učinili u Briselu sklapajući sporazume, to su učinili tako što su podigli pravu državnu granicu na prilazu Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohije, i što naše sugrađane Srbe, i državljane – silom teraju da postanu državljani nama neprijateljske države.

Da li je vama poznato kakvim dokumentima Srbi na Kosovu i Metohiji raspolažu? Da li oni  imaju ovakvu ličnu kartu koju mi imamo i kojom slobodno može da putuje po celoj zemlji? NE, njima takve karte nikada nisu izdavane, nego i dalje raspolažu onim starim ličnim kartama koje su kao knjižica, boje trule višnje! I samo sa tom ličnom kartom oni mogu da putuju po severu Kosova, ali ne mogu po ostalom delu Kosova i Metohije, ne mogu ići do Dečana. Oni moraju postati državljani te samozvane države da bi dobili njihova lična dokumenta, da bi dobili njihove vozačke dozvole, da bi dobili njihove tablice za automobile i teretna vozila, i tako redom! Vi to ne znate, ili veliki broj vas to ne zna, mislite da još uvek tamo ima nešto srpsko, nema tamo ničega!

E, vidite zato ja govorim javno, mislim da to mora da se podvuče, da su oni koji to čine, a to su Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – VELEIZDAJNICI!  I ONI ĆE JEDNOG DANA MORATI DA ODGOVARAJU, bilo pred ovim, bilo pred onim sudom, jer su TAKVA DELA NEOPROSTIVA – PRED OVIM NARODOM I PRED ISTORIJOM!

Dakle, dragi prijatelji, moramo znati da BEZ KOSOVA I METOHIJE, KOSOVSKOG ZAVETA, MI VIŠE NE MOŽEMO BITI ISTI ONAJ NAROD KOJI SMO VEKOVIMA BILI!“

Akademik Kosta Čavoški je govorio i o sudbini Republike Srpske i rekao da smatra da je glavni problem u tome da li današnje vođe Srba treba da pristanu na unitarizaciju BiH, zarad stvaranja takozvane „samoodržive države koja bi jedino kao takva mogla da uđe u EU“.

„To znači, da se pored onih otetih nadležnosti Republike Srpske, a to je učinio visoki predstavnik, treba i dalje da se smanjuju te nadležnosti a povećavaju nadležnosti centralne vlasti u Sarajevu, Parlamentarne skupštine, Predsedništva i Saveta ministara. Po mom sudu, svi oni srpski političari koji pristaju da sarađuju sa tim nesrećnim strankama koje smeraju smanjenje nadležnosti Republike Srpske – takođe treba da budu kvalifikovani kao IZDAJNICI!“

30. 12. 2014. DVERI SRPSKE, za FBR priredila Biljana Diković

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Uvek na branicima srbske državnosti i Srbstva, Dr.prof. Kosta Čavoški

  2. ARTILJERAC says:

    Idemo na izbore i oteramo izdajnike na vlasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *