KOŠTUNICA: Ili ćemo biti marioneta EU ili ćemo biti slobodni

KOŠTUNICA: Ili ćemo biti marioneta EU ili ćemo biti slobodni

26 јануара 2014

Kostunica-1Lider Demokratske stranke Srbije /DSS/ Vojislav Koštunica rekao je da su najavljeni vanredni parlamentarni izbori prilika da se narod pita kakvu korist država ima od evropskih integracija i zauzeo se za političku i vojnu neutralnost Srbije i najbližu saradnju s Rusijom.

Obraćajući se na Glavnom odboru DSS-a, Koštunica je naveo da je Vlada Srbije radila bespogovorno po nalozima EU i teško se ogriješila o državu i njene nacionalne i ekonomske interese, te ocijenio da „sve u Srbiji propada zbog slepe vere vlasti da treba nastaviti evropske integracije“ i da je prevršena svaka mjera.

On je istakao da je stanje u Srbiji poražavajuće u privredi, na Kosovu, u Vojvodini, u zdravstvu, pravosuđu, medijima, te ocijenio da se briselskim sporazumima „ubija svaki oblik srpske državnosti na Kosovu“ i sve podvodi pod zakone nezavisne države Kosovo, dok je Vojvodina u pravnom haosu i ta kriza će se još više produbiti.

„Ova vlast više je volela, odnosno više se bojala EU, nego što je volela i poštovala Srbiju. To je ključni razlog njenih poražavajućih i ponižavajućih rezultata. Zato će ostati zabeleženo da je vlast nanela ogromne i nezapamćene štete nacionalnim, državnim i ekonomskim interesima“, naveo je Koštunica.

On je dodao da DSS na predstojećim vanrednim izborima nudi novi nacionalni dogovor o političkoj neutralnosti i program razvoja Srbije, kao slobodne, samostalne i politički neutralne zemlje.

„Hoćemo posebno da sačuvamo slobodnu trgovinu sa Rusijom, jer je to životno važno za našu ekonomiju, a to je nemoguće ako nastavimo evropske integracije. Slobodna trgovina sa Rusijom i nastavak evropskih integracija međusobno se isključuju“, rekao je Koštunica.

On je naveo da DSS želi najbližu saradnju sa Rusijom, da gasovod „Južni tok“ prođe Srbijom, što više ruskih investicija i da ruska kultura što više bude prisutna u Srbiji.

Koštunica je poručio da se zauzima da se sa zapadnim zemljama održava najbolja moguća saradnja na osnovu obostranih interesa, navodeći da su zapadne zemlje trenutno tutori Srbiji preko evropskih integracija.

On smatra da samo politička neutralnost Srbije može sačuvati Kosovo i upozorava da put evropskih integracija ne daje nikakve izgleda za očuvanje Kosova.

„Logika EU je krajnje jednostavna: kada pristajete da date Kosovo zarad ulaska u Uniju, onda ćemo i mi proširiti spisak naših zahteva… Kako razrešimo pitanje odnosa sa EU, takva će nam biti budućnost. Ili ćemo biti marioneta EU ili ćemo biti slobodna zemlja“, rekao je Koštunica.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u